Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΟικολογικόςΟικολόγοι Πράσινοι: “Πράσινος” Τουρισμός, ο καλύτερος προορισμός
Ημερίδα διαλόγου στα Χανιά

Οικολόγοι Πράσινοι: “Πράσινος” Τουρισμός, ο καλύτερος προορισμός

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επαναφέρει για διαβούλευση σε ακόμα χειρότερη εκδοχή το αναχρονιστικό «Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό», οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και πολλοί επαγγελματικοί και κοινωνικοί […]

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επαναφέρει για διαβούλευση σε ακόμα χειρότερη εκδοχή το αναχρονιστικό «Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό», οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και πολλοί επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς <...>(όπως φάνηκε και από την ημερίδα διαλόγου που οργάνωσαν στα Χανιά), τονίζουν ότι απαιτείται αλλαγή στον τουρισμό προς μία οικολογική κατεύθυνση. “Αντί να προσθέσουμε 1 εκατομμύριο παραθεριστικές κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα υδροβόρου γκολφ στις λιγοστές φυσικές περιοχές που απέμειναν, πρέπει να διδαχθούμε τόσο από τα παλαιότερα λάθη μας όσο και από τα λάθη των άλλων χωρών που τώρα γκρεμίζουν για να ελευθερώσουν τις αποπνικτικά τσιμεντοποιημένες ακτές τους. Απαιτούνται έκτακτα μέτρα για αντιμετώπιση των πιο ακραίων περιβαλλοντικών και κοινωνικών / οικονομικών επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης με την βοήθεια και οικονομικών εργαλείων δίκαιων, βιώσιμων και οικολογικών μορφών τουρισμού την εποχή της κλιματικής αλλαγής”, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο 3ήμερων δραστηριοτήτων στο Νομό Χανίων στις 3-5 Οκτωβρίου, οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργάνωσαν:
– Ημερίδα με τίτλο «Τουρισμός & Οικολογία» στα Χανιά, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 22 φορέων, αλλά και πολλοί ενεργοί πολίτες, ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις για έναν οικολογικό Ελληνικό Τουρισμό μέσα από το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
– Επισκέψεις σε περιοχές και συναντήσεις με φορείς του Νομού Χανίων, ώστε να συζητηθούν προτάσεις και πολιτικές για θέματα που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης του νομού και στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων.

Μεταξύ των πολλών προτάσεων που κατατέθηκαν στην ημερίδα, χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες
1. Να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό το οποίο με φωτογραφικές ρυθμίσεις οδηγεί στην πλήρη άλωση φυσικών περιοχών από 1 εκατ. παραθεριστικές κατοικίες σε περίκλειστα συγκροτήματα που θα έχουν ακόμα και τα δικά τους εμπορικά κέντρα.
2. Να δημιουργηθεί Εθνικό Ταμείο Προστατευομένων Περιοχών & Περιβαλλοντικών Απαλλοτριώσεων το οποίο να διαχειρίζεται με διαφανή τρόπο ανεξάρτητη αρχή.
3. `Αμεση Σύσταση και ουσιαστική λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών.
4. Βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και πρακτική περιβαλλοντική εκπαίδευση των εργαζομένων στον Τουρισμό καθώς και μαθήματα για τον πράσινο τουρισμό στα σχολεία.5. Να υποστηριχθεί η βιολογική γεωργία ώστε να αποτελέσει κύριο πάροχο προϊόντων στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια των τουριστικών προορισμών.
6. Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις των ξενοδοχείων με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, και να απαγορευτεί η εκτός σχεδίου δόμηση ξενοδοχείων.
7. Να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των φτηνών και νοθευμένων ποτών, με ελέγχους και φορολογικά μέτρα και τα έσοδα να αποδοθούν στους δήμους για περιβαλλοντικές και πολιτιστικές χρήσεις.
8. Να θεσπισθεί ειδικό περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε τουρίστα, το οποίο να αποδίδεται απ’ ευθείας στο Εθνικό Ταμείο Προστατευομένων Περιοχών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024