Τελευταία νέα
HomeΕναλλακτικός ΤουρισμόςΠολιτιστικόςΆνοιξε για το κοινό το “Μουσείο της Ανασκαφής” στο Μουσείο Ακρόπολης
Πολιτισμός

Άνοιξε για το κοινό το “Μουσείο της Ανασκαφής” στο Μουσείο Ακρόπολης

mouseio-Akropolis
Από αριστερά,ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, κ. Νίκος Σταμπολίδης, η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης τα εγκαίνια του Μουσείου της Ανασκαφής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ένα πρωτοποριακό περιβάλλον που στεγάζει 1.150 αντικείμενα.

Πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης στις 25 Ιουνίου 2024 τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου της Ανασκαφής από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις νότιες παρυφές του χώρου της ανασκαφής του μουσείου έχει δημιουργηθεί ένα πρωτοποριακό περιβάλλον που στεγάζει 1.150 αντικείμενα, από τα χιλιάδες που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι που έζησαν εδώ για περισσότερο από 4.500 χρόνια.

“Μουσείο κάτω από το Μουσείο”

​Στο πνεύμα της 15ης επετείου λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και της εξαιρετικά επιτυχημένης διαδρομής του, έγινε η επίσημη απόδοση στο ελληνικό και το διεθνές κοινό του νέου και ιδιαίτερα σημαντικού μουσειακού χώρου, ο οποίος συμπληρώνει το μουσείο. Πρόκειται για το “Μουσείο κάτω από το Μουσείο”, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες τη σημαντικά βελτιωμένη δυνατότητα κατανόησης και ερμηνείας των υλικών καταλοίπων και της ιστορίας, μιας ολόκληρης γειτονιάς της αρχαίας Αθήνας, η οποία ανακαλύφθηκε κατά τις συστηματικές ανασκαφές, που διενεργήθηκαν στην περιοχή για την κατασκευή του μουσείου και του Σταθμού “Ακρόπολη” του Μετρό της Αθήνας.

mouseio Akropolis

Η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε, στον χαιρετισμό της, τη χαρά και την υπερηφάνεια της για εκείνους που συνέβαλαν καθοριστικά όχι μόνον στη δημιουργία και ανοικοδόμηση του Μουσείου Ακροπόλεως αλλά και ως, διεθνούς κύρους και εμβέλειας, Πολιτιστικό Οργανισμό, ο οποίος συγκαταλέγεται, παγκοσμίως, μεταξύ των κορυφαίων και δημοφιλέστερων του είδους του, κερδίζοντας πλήρως την αναγνώριση των ειδικών και το θαυμασμό των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών του ετησίως.

Ο χώρος της ανασκαφής, στην αρχιτεκτονική πρόταση των Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη για το Μουσείο της Ανασκαφής αντιμετωπίστηκε ως εκθεσιακή προέκταση του μουσείου, ως φυσική και εννοιολογική του συνέχεια και ομφάλιος λώρος, που συνδέει το νέο κτήριο με το χώρο και το χρόνο. Πριν από πέντε χρόνια, η ανασκαφή κατέστη προσβάσιμη στους επισκέπτες, οι οποίοι απέκτησαν τη δυνατότητα, πέραν της ξενάγησης στις αίθουσες του μουσείου, να περιηγούνται και στις υποκείμενες αρχαιότητες.

“Στο σημείο αυτό”, είπε η κα Μενδώνη, “έχω το ηθικό χρέος να θυμηθώ προσωπικά και να θυμήσω δημόσια, τον αγώνα του Δημήτρη Παντερμαλή για την ανέγερση του μουσείου, για την άριστη διευθέτηση των ανασκαφικών ευρημάτων, για την υπεράσπιση του συνολικού έργου, έναντι κάθε μορφής και χρώματος λαϊκισμού, που δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει την ανασκαφή. Η ίδρυση και η υποδειγματική λειτουργία αυτού του μουσείου, η σημερινή έκθεση των κινητών ευρημάτων στον χώρο της ανασκαφής, όλο το έργο συνολικά, είναι η αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς, τους δήθεν λάτρεις των μνημείων, αλλά εν τοις πράγμασι στον χυδαίο λαϊκισμό, που και σήμερα μετέρχεται τα ίδια μέσα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στα 5,5 στρέμματα ανασκαμμένου χώρου, αποδομήθηκαν 5,4 τ.μ. για να θεμελιωθεί το κτήριο του μουσείου. Ο Δημήτρης Παντερμαλής και εγώ -ως γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ και πρόεδρος του ΚΑΣ- 109 φορές περάσαμε το κατώφλι του ανακριτή”.

Μόνιμη έκθεση με πάνω από 1.100 κινητά ευρήματα των ανασκαφών

Η γειτονιά, κάτω από το μουσείο, χτισμένη στην απόληξη των πρανών της νότιας κλιτύος του βράχου της Ακρόπολης, φιλοξένησε, σχεδόν, αδιάλειπτα τη ζωή και τις δραστηριότητες κατοίκων της πόλης από την 4η χιλιετία π.Χ., έως και τον 12ο αι. μ.Χ. Δρόμοι, σπίτια, λουτρά, εργαστήρια, καταστήματα, νεκροταφεία συνυπήρξαν ή διαδέχθηκαν το ένα το άλλο στο πέρασμα του χρόνου στην ευρύτερη περιοχή. Για την περιοχή αυτή, ο Θουκυδίδης -στο δεύτερο βιβλίο του- αναφερόμενος στην ιστορία της Αθήνας, ιστορεί ότι είναι από τις αρχαιότερες της πόλης και με ορισμένα από τα παλαιότερα και πλέον σεπτά ιερά της. Μέχρι που ερήμωσε και εγκαταλείφθηκε, σε μια περίοδο που στο σύνολό της η Αθήνα παρήκμαζε και συρρικνωνόταν.

“Εδώ, σ’αυτόν τον χώρο, επεσήμανε η υπουργός, δημιουργήθηκε ένα σύνθετο και εξαιρετικά ενδιαφέρον, ιστορικά και αρχαιολογικά, παλίμψηστο χρήσεων και οικοδομημάτων, αντιπροσωπευτικό της ζωής των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αλλά και της κοινωνικής και πνευματικής ελίτ διαδοχικών περιόδων. Σήμερα, η μόνιμη έκθεση των περισσότερων από 1.100 κινητά ευρήματα των ανασκαφών, το ‘Μουσείο κάτω από το Μουσείο’, έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της αρχαίας γειτονιάς. Χωροθετημένο στις νότιες παρυφές του αρχαιολογικού χώρου, εντάσσεται αρμονικά στη διαδρομή του επισκέπτη συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση της καθημερινότητας των ανθρώπων, που έζησαν εδώ για περισσότερο από 4.500 χρόνια”.

Κλείνοντας, η κα Μενδώνη ευχαρίστησε τόσο τον γενικό διευθυντή κ. Νίκο Σταμπολίδη όσο και το προσωπικό του μουσείου, “επειδή το μουσείο δεν είναι το κέλυφος και οι υποδομές του αλλά πρωτίστως οι άνθρωποί του, που το ίδρυσαν και το δημιούργησαν, με πρώτον τον αείμνηστο φίλο Δημήτρη Παντερμαλή. Η έκθεση που εγκαινιάζεται αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη του“. Ευχαρίστησε, επίσης, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννη Στουρνάρα, για τη γενναιόδωρη χορηγία του, με την οποία χρηματοδοτήθηκε η έκθεση “Μουσείου κάτω από το Μουσείο”.

Το “Μουσείο της Ανασκαφής” είναι ανοιχτό για το κοινό από χθες, 26 Ιουνίου 2024.

Βίκυ Καραντζαβέλου
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024