Τελευταία νέα
HomeΕναλλακτικός ΤουρισμόςΠολιτιστικόςΠάτμος – Σαντορίνη: Υπογραφή έργων από το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Πολιτισμός

Πάτμος – Σαντορίνη: Υπογραφή έργων από το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

PATMOS

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου για τη συντήρηση των τριών ανεμόμυλων της Χώρας Πάτμου και τη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σαντορίνη.

Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από την κα Μενδώνη και τον κ. Χατζημάρκο, έγινε στο γραφείο του περιφερειάρχη, επί τη ευκαιρία της έλευσης στη Ρόδο της υπουργού Πολιτισμού, για την απόδοση στο κοινό του Κήπου του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Σκοπός του έργου είναι αφενός η σύνταξη στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σαντορίνη, με κύριο στόχο την άρση της επικινδυνότητας, την αντισεισμική του θωράκιση και την επαναφορά του σε συνθήκες που απρόσκοπτα θα του επιτρέψουν να επιτελεί τις θρησκευτικές του λειτουργίες, αφετέρου η  ετήσια συντήρηση των τριών ανεμόμυλων της Χώρας Πάτμου σε βάθος εξαετίας με σκοπό την αποκατάσταση της εξωτερικής τους εμφάνισης και την συνέχιση της χρηστικής τους αξίας.

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου νήσου Πάτμου αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην νομοθεσία και με τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα Προγραμματική Σύμβαση.

Η επίβλεψη των εργασιών θα γίνει από το ΥΠΠΟ, διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Φορέας λειτουργίας του έργου ορίζεται η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου νήσου Πάτμου.

Η ισχύς της  Προγραμματικής Σύμβασης εκκινεί από την ημερομηνία υπογραφής της. Η διάρκειά της ορίζεται στα έξι έτη (6) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών του έργου.

Οι ανεμόμυλοι της Χώρας Πάτμου, δύο εκ των οποίων χρονολογούνται στο 1588, και ο τρίτος κτισμένος το 1863,  είναι κτισμένοι στα ανατολικά τής Ιεράς Μονής Πάτμου, στην κορυφή λοφίσκου με θέα προς την θάλασσα, έδωσαν το όνομά τους στην γειτονική συνοικία των Μύλων και από την στιγμή τής αποκατάστασής τους το 2010, αποτελούν κόσμημα τού νησιού, το οποίο βραβεύτηκε από την Europa Nostra. Σήμερα, ο πρώτος μύλος επαναλειτουργεί ως αλευρόμυλος, με απώτερο σκοπό όχι μόνον να προσφέρει στους επισκέπτες του την εικόνα της παραδοσιακής τεχνολογίας παραγωγής αλεύρου, αλλά και να συνδράμει στην αναβίωση των παραδοσιακών επαγγελμάτων τού αλευρά και τού φούρναρη και την παραγωγή προϊόντων πραγματικά αλλοτινών. Ο δεύτερος ανεμόμυλος, χάρη στην αντικατάσταση τής μυλόπετρας από γεννήτρια και την τοποθέτηση μεταλλικού δοκού κύλισης για την φτερωτή με μηχανικό φρένο, είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρισμό από την αιολική ενέργεια. Τέλος, το σχέδιο για τον τρίτο ανεμόμυλο είναι η παραγωγή νερού. Οι ανεμόμυλοι τής Χώρας πέρα από αξιοθέατο είναι, ένα ζωντανό μνημείο, μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. 

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σαντορίνη, μετόχι της ομώνυμης Μονής της Πάτμου, με ακτίνα προστασίας γύρω στα 30 μ. είναι ένας σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με νάρθηκα, που κτίσθηκε στα τέλη του 16ου με αρχές του 17ου αιώνα. Έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ27/11990/218/3-12-1991 – ΦΕΚ 1016/Β/13-12-1991 Υπουργική Απόφαση.

17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024