Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΠολιτιστικόςΛευκός Πύργος: Χωρίς νυχτοφύλακα και “μοιράζεται” μια καθαρίστρια με το Βυζαντινό Μουσείο
Πολιτισμός

Λευκός Πύργος: Χωρίς νυχτοφύλακα και “μοιράζεται” μια καθαρίστρια με το Βυζαντινό Μουσείο

lefkos-pyrgos

Ο Λευκός Πύργος και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ελλείψεων προσωπικού, καταγγέλλει το ΚΚΕ με ερώτησή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αφημένος “την τύχη” του είναι τόσο ο Λευκός Πύργος, όσο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το ΚΚΕ σε ερώτησή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, στον Λευκό Πύργο δεν υπάρχει νυχτοφύλακας, ενώ “λόγω έλλειψης προσωπικού στο Μ.Β.Π. είναι κλειστές καθημερινά τρεις αίθουσες (λιγότερες φορές και 4), ενώ στον Λευκό Πύργο ένας όροφος (κάποιες φορές και δύο όροφοι)”.

Επίσης “στους δύο χώρους απασχολείται μόνο μία καθαρίστρια και αυτή εργολαβική, η οποία εργάζεται μόνο τις καθημερινές, μοιράζοντας το 8ωρό της στους δύο χώρους. Το Σαββατοκύριακο δηλαδή ο Λευκός Πύργος, που δέχεται πάνω από 1.000 επισκέπτες, μένει χωρίς καθαρίστρια, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι τραγική”.

Αναλυτικά η ερώτηση του ΚΚΕ:

“ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: Υπολειτουργεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (Μ.Β.Π.), στο οποίο ανήκει διοικητικά και το μνημείο του Λευκού Πύργου (Λ.Π.), είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, που εδώ και ένα χρόνο έχουν μετατραπεί σε ΝΠΔΔ.

Παρ’ όλο που η θερινή περίοδος για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους έχει ξεκινήσει από 1/4 και λήγει στις 30/11, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι η παρακάτω:

Υπηρετούν 27 μόνιμοι φύλακες (ημερήσιοι και νυχτερινοί), που απασχολούνται 20 στο Μ.Β.Π., συμπεριλαμβανομένων και των 2 νυχτοφυλάκων και 7-8 στον Λ.Π. χωρίς να υπηρετεί νυχτοφύλακας. Το Μ.Β.Π. έχει 11 αίθουσες και ο Λευκός Πύργος έχει ισόγειο, εξώστη και 5 ορόφους. Λόγω έλλειψης προσωπικού στο Μ.Β.Π. είναι κλειστές καθημερινά 3 αίθουσες (λιγότερες φορές και 4), ενώ στον Λ.Π. ένας όροφος (κάποιες φορές και 2 όροφοι).

Οι δύο χώροι είναι ανοιχτοί κάθε μέρα σε μία βάρδια, από τις 8:30-15:30, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν σε δύο βάρδιες έως τις 8 μ.μ., όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια περίοδο. Ειδικότερα ο Λ.Π. δέχεται ημερησίως πάνω από 600 επισκέπτες τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα πάνω από 1.000.

Στους δύο χώρους Μ.Β.Π. και Λ.Π. απασχολείται μόνο μία καθαρίστρια και αυτή εργολαβική, η οποία εργάζεται μόνο τις καθημερινές, μοιράζοντας το 8ωρό της στους δύο χώρους. Το Σαββατοκύριακο δηλαδή ο Λ.Π., που δέχεται πάνω από 1.000 επισκέπτες, μένει χωρίς καθαρίστρια με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι τραγική. Να σημειωθεί ότι η μία αυτή εργολαβική καθαρίστρια πρέπει να καθαρίσει όχι μόνο τους εκθεσιακούς χώρους του ΜΒΠ και του Λ.Π., αλλά και τα γραφεία της διοίκησης και του κτιρίου διοίκησης (λογιστήριο, ΕΚΕΒΥΜ, γραφεία αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων).

Προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι παραπάνω χώροι, για τους επισκέπτες, τα μνημεία, τους εργαζόμενους και κυρίως να λειτουργούν σε δύο βάρδιες από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ., όπως λειτουργούσαν τα μουσεία κάθε χρόνο σχεδόν με την έναρξη της θερινής περιόδου, προκηρύσσονταν θέσεις για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας.

Παρότι υπάρχει ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πράγμα που αποτελεί και αίτημα των εργαζομένων, η κυβέρνηση διαχρονικά όχι μόνο δεν προχωρά σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά μέχρι σήμερα καμία πρόσληψη δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε καν σε εποχικό προσωπικό και γι αυτό υπολειτουργούν τόσο το Μ.Β.Π. όσο και ο Λ.Π., όπως περιγράφηκε παραπάνω. Πέραν της καθυστέρησης που υπάρχει στην πρόσληψη του εποχικού προσωπικού, η φετινή προκήρυξη προβλέπει 28 ημερήσιους φύλακες, 1 καθαρίστρια και 1 νυχτοφύλακα και για τους 2 χώρους. Αριθμός σχεδόν μισός από τα άτομα που προσλήφθηκαν πέρυσι, που ήταν 55.

Ο αριθμός των 28 ημερήσιων συμβασιούχων φυλάκων που προβλέπονται για την φετινή χρονιά, επιπλέον των 27 μονίμων (σύνολο 55), δεν επαρκεί, αφού μόνο για τον Λ.Π. χρειάζονται 20-25 άτομα, που είναι από τα μνημεία με τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες στην χώρα. Ενώ σοβαρά ερωτηματικά εγείρει το γεγονός ότι, μέχρι και σήμερα, ο Λ.Π. δεν φυλάσσεται την νύχτα.

Η μία εργολαβική καθαρίστρια που απασχολείται σήμερα και είναι υπεύθυνη και για το Μ.Β.Π. και για τον Λ.Π. προφανώς είναι αδύνατον να ασκήσει τα καθήκοντα καθαριότητας με αποτέλεσμα τις συνεχείς διαμαρτυρίες των επισκεπτών. Να σημειωθεί ότι, η προκήρυξη προβλέπει την πρόσληψη ακόμη μόνο ενός ατόμου για καθαριότητα.
Μετά από τα παραπάνω όχι μόνο δεν διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του Μ.Β.Π. και του Λ.Π. αλλά τίθενται θέματα ασφάλειας και υγιεινής τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για την άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού αρχαιοφυλάκων και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων (συμπεριλαμβανομένου και της καθαριότητας), προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του μνημείου του Λευκού Πύργου.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024