Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου δεν προκάλεσε βλάβες στα αρχαιολογικά μνημεία του Μαραθώνα.
H Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (ΕφΑΑνΑτ) του Υπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά της 11 Αυγούστου, στην Αττική δεν προκάλεσε βλάβες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνος και στους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Μαραθώνος (Ραμνούς, Τύμβος Αθηναίων, ιερό Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα, Νέας Μάκρης).
Το Υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι οι προαναφερόμενοι χώροι βρίσκονται σε απόσταση από τα σημεία όπου εξελίχθηκε η πυρκαγιά. Στον αρχαιολογικό χώρο του Διονύσου (Ικάριον) δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα πρόσβασης, ώστε να γίνει αυτοψία. Ωστόσο σημειώνεται ότι οι χώροι ήταν εξαντλητικά καθαρισμένοι και αποψιλωμένοι.
Στα δυτικά του οικισμού της Ραπεντώσας, στο Διόνυσο, ήρθε στο φως στα τέλη του 19ου αιώνα με τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, το αστικό και θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου αττικού δήμου του Ικαρίου. Ο δήμος του Ικαρίου ανήκε στην Αιγηίδα φυλή και είχε πάρει το όνομά του από τον τοπικό ήρωα Ικάριο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ικάριος είχε φιλοξενήσει εδώ τον θεό Διόνυσο, ο οποίος του δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου και την οινοποιΐα. Από το Ικάριον καταγόταν ο Θέσπις, ο πρώτος τραγικός ποιητής, που έθεσε τις βάσεις της αρχαίας τραγωδίας τον 6ο π.Χ. αιώνα, εισάγοντας στον διονυσιακό διθύραμβο τον πρώτο υποκριτή και τη χρήση του προσωπείου.
Για προληπτικούς λόγους και κυρίως λόγω της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, από πυκνό καπνό που καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής, οι αρχαιολογικοί χώροι και το Μουσείο Μαραθώνα θα παραμείνουν, προς το παρόν, κλειστά. Το κοινό έχει ενημερωθεί μέσω της ιστοσελίδας της ΕφΑΑνΑτ.
Όσον αφορά στα διάσπαρτα μεμονωμένα ορατά ή και ιστάμενα μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, εντός των ορίων των Δήμων Μαραθώνος, Διονύσου και Πεντέλης, το Υπουρείο Πολιτισμού αναφέρει θα ακολουθήσει διενέργεια αυτοψιών, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα παρουσιάζεται η ιστορία της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο, μέσα από ευρήματα προερχόμενα κυρίως από τα προϊστορικά νεκροταφεία στο Βρανά και το Τσέπι, τους τύμβους των Αθηναίων και των Πλαταιέων που πολέμησαν εναντίον των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.), καθώς και το ρωμαϊκό ιερό των Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα.
Ο Γιώργος είναι υπεύθυνος ύλης, δημιουργός περιεχομένου και social media manager στο δίκτυο των ηλεκτρονικών εφημερίδων TravelDailyNews.
Παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές του στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.