Τελευταία νέα
HomeΕναλλακτικός ΤουρισμόςΠολιτιστικόςΥΠΠΟ: Προβλήματα με τον κλιματισμό σε μουσεία και με τα ωράρια σε αρχαιολογικούς χώρους
Αρχαιολογικοί Χώροι

ΥΠΠΟ: Προβλήματα με τον κλιματισμό σε μουσεία και με τα ωράρια σε αρχαιολογικούς χώρους

Ακρόπολη

Κλείνουν μουσεία λόγω καύσωνα και παλιών κλιματισμών, ενώ οι ξεναγοί ζητούν αλλαγές στα ωράρια και βελτιώσεις στις υποδομές.

Επείγουσα ανακοίνωση έβγαλε το Υπουργείο Πολιτισμού στον κόμβο της Εφορίας Αρχαιοτήτων της Πόλεως της Αθήνας ότι το “το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού δε θα λειτουργεί καθημερινά μετά τις 12:00, λόγω βλάβης στο σύστημα κλιματισμού και υψηλών θερμοκρασιών”!

Δείτε την ανακοίνωση τηε Εφορίας εδώ.

Πιο αναλυτικά, το Υπουργείο Πολιτισμού ασνανκοίνωσε:

“Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει ότι σήμερα, 13.06.2024, οι Αρχαιολογικοί Χώροι της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών θα παραμείνουν κλειστοί από τις 12:00 έως τις 17:00, λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Όσοι έχουν εκδώσει εισιτήρια για το διάστημα 12:00 με 17:00, μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο μετά την επαναλειτουργία του στις 17:00, στο διάστημα 17​:00 με 20:00. Συνιστάται στο κοινό η λήψη των απαιτούμενων μέτρων αυτοπροστασίας κατά την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία”.

Την Τετάρτη 12 και αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, οι αρχαιολογικοί χώροι αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας θα λειτουργήσουν μέχρι τις 13:00 , όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Κλείνουν τα μουσεία γιατί δεν μπορούν να επισκευασθούν οι κλιματισμοί! Τι θα γίνει με τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν και αυτοί θέμα κλιματισμού ρωτούν οι ξεναγοί της χώρας μας και καταγγέλλουν ότι και ο κλιματισμός στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που, όπως πληροφορήθηκαν είναι ιδιαίτερης τεχνολογίας, δουλεύει με νερό και όχι με φρέον (!) και όποτε είχε πρόβλημα πρέπει να πηγαίνει τεχνικός από την Αθήνα (!) Ο διευθυντής του μουσείου έχει ζητήσει την αλλαγή του κλιματιστικού, αλλά από ότι φαίνεται τον έχει προλάβει ο καύσωνας.

Εκτός από την προφανή αλλαγή των κλιματιστικών που πρέπει να γίνει, οι ξεναγοί προτείνουν τη διεύρυνση του ωραρίου των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων που θα μπορούσαν να ξεκινήνουν στις 07.00 το πρωί και να κλείνουν στις 21.00 το βράδυ όπου ακόμα υπάρχει φως ώστε να διευκολύνονται οι τουρίστες κατά την επίσκεψη τους. Όμως αυτό μάλλον δεν είναι εφικτό διότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων) στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δίνεται η δυνατότητα στους έχοντες χρήματα να κάνουν αυτές τις ώρες prive ξεναγήσεις. Η ανακοίνωση εδώ.

Να σημειώσουμε ότι όλοι οι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι συνιστάται να κλείνουν όταν φτάσει η θερμοκρασία τους 40 βαθμούς, αλλά αυτό δημιουργεί τρομερά προβλήματα στους τουρίστες που δεν γνωρίζουν αν θα φτάσει και ποια μέρα θα φτάσει η θερμοκρασία τους 40 βαθμούς και ξεκινούν από διάφορα μακρινά σημεία για να πάνε για τις προκαθορισμένες επισκέψεις τους, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει.

Επίσης, ανακοίνωση νέου θερινού ωραρίου έβγαλε και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Λευκού Πύργου που από τις 13 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2024 θα λειτουργεί:

Δευτέρα, Τετάρτη έως και Κυριακή: 08:00 – 20:00 Τρίτη: 13:00 – 20:00.

Βίκυ Καραντζαβέλου
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024