Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΠράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023: Περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους του Σαρανταπόρου και της Δολίχης
Ιστορικός Τουρισμός

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023: Περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους του Σαρανταπόρου και της Δολίχης

Στο Σαραντάπορο σώζονται τα ερείπια αρχαίας πόλης, που περιστοιχίζεται από ισχυρό τείχος 3ου αι. π.Χ.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συμμετέχοντας στην Πανελλήνια δράση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023» διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους του Σαρανταπόρου και της Δολίχης, την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023.

Πρόκειται για οχυρωμένες θέσεις, η σημασία των οποίων οφειλόταν κατά μεγάλο μέρος στον έλεγχο των στενών του Σαρανταπόρου, σημαντική διάβαση μεταξύ Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Στο Σαραντάπορο σώζονται τα ερείπια αρχαίας πόλης, που περιστοιχίζεται από ισχυρό τείχος 3ου αι. π.Χ. Στο κέντρο της αποκαλύφθηκε δημόσιο συγκρότημα με στοά κιόνων από πωρόλιθο και θέα προς τον Όλυμπο.

Σε απόσταση 3 χλμ. προς τα ανατολικά βρίσκεται το Καστρί της Δολίχης, μια οχυρωμένη ακρόπολη της πρώιμης βυζαντινής εποχής. Εδώ έχει ανασκαφεί τμήμα του τείχους, τρεις παλαιοχριστιανικές βασιλικές και άλλα κτίρια του οικισμού, ενώ ανασύρθηκαν πλούσια ευρήματα τόσο της αρχαίας όσο και της βυζαντινής περιόδου.

Και οι δύο θέσεις ερευνήθηκαν ανασκαφικά πριν από 20 χρόνια περίπου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση των τοπικών δήμων και έχουν συνδεθεί με την αρχαία Δολίχη, σημαντική πόλη της Περραιβικής Τρίπολης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου των Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024