Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΤα νησιά Β. Αιγαίου εκτός του ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατοδρόμων Eurovelo
Ποδηλατικός τουρισμός

Τα νησιά Β. Αιγαίου εκτός του ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατοδρόμων Eurovelo

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τις δυνατότητες για σημαντική αύξηση στην ποδηλασία, συνιστώντας ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ποδηλατοδρόμων Eurovelo και συναφείς διευκολύνσεις για την ποδηλασία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Δυστυχώς, τα νησιά Β. Αιγαίου δε συμπεριλαμβάνονται σε αυτό.

Επιστολή προς τον ευρωβουλευτή κ. Κουμουτσάκο, μέλους της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου, απέστειλε ο γραμματέας της Περιφερειακής Γραμματείας Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Μπάκας, σχετικά με την ανάπτυξη, ενίσχυση και επέκταση του δικτύου των ευρωπαϊκών ποδηλατοδρόμων Eurovelo και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. “Υπάρχουν 35 εκατ. πολίτες που χρησιμοποιούν το ποδήλατο κάθε μέρα, περισσότεροι από 100 εκατ. Ευρωπαίοι που ποδηλατούν τακτικά, ενώ ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλα τα νησιά του Αιγαίου ποδηλατούν καθημερινά. Ωστόσο, το ποδήλατο κινδυνεύει να μείνει έξω από τη σημαντική ευρωπαϊκή πολιτική για τις μεταφορές και τη χρηματοδότηση της”, σημειώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Τον Δεκέμβριο του 2011, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε ότι αναγνώρισε τις δυνατότητες για σημαντική αύξηση στην ποδηλασία και ότι ήταν προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, συνιστώντας ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ποδηλατοδρόμων Eurovelo και συναφείς διευκολύνσεις για την ποδηλασία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο στρατηγικό δίκτυο μεταφορών, στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T).

“Δυστυχώς, τα νησιά μας δε συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο αυτό, αλλά η μεγάλη αύξηση των ποδηλατιστών τα τελευταία χρόνια έχει φανερώσει την ανάγκη επέκτασης του δικτύου για περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, τουριστικούς, αλλά κοινωνικούς λόγους. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουμε τους αρμόδιους φορείς και καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών μας να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος Eurovelo, δυστυχώς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αγνοούν, ξεχνώντας και παραλείποντας τα εκατομμύρια των ευρωπαίων πολιτών που ποδηλατούν στην Ευρώπη. Ως δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ακούει τους πολίτες της. Γι’αυτόν το λόγο καλούμε, ως εκπρόσωπός μας στην Επιτροπή Μεταφορών τον κ. Κουμουτσάκο να σεβαστεί 100 εκατ. Ευρωπαίους πολίτες και τις δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου με την αποκατάσταση της ποδηλασίας στην κατάλληλη θέση της στα ΔΕΔ-Μ. Αν δεν το κάνουν, αγνοούν τις ανάγκες 100 εκατ. πολιτών και το τεράστιο δυναμικό για την οικονομική ανάπτυξη, μείωση των εκπομπών άνθρακα και μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που η επένδυση στην ποδηλασία μπορεί να φέρει”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024