Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςWTTC: Πρωτοποριακή έκθεση για το πως ο τουρισμός μπορεί να αντιστρέψει την καταστροφή της φύσης
Προστασία της φύσης

WTTC: Πρωτοποριακή έκθεση για το πως ο τουρισμός μπορεί να αντιστρέψει την καταστροφή της φύσης

Η βιοποικιλότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα του τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, δηλώνει το WTTC.

H νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), δείχνει πώς τα ταξίδια και ο τουρισμός μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ανάσχεση και την αναστροφή της καταστροφής της φύσης.

Η έκθεση, η οποία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τον αντίκτυπό τους στη βιοποικιλότητα, δημοσιεύεται ενόψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15) τον Δεκέμβριο, όπου οι παγκόσμιες κυβερνήσεις θα οριστικοποιήσουν ενέργειες για να μεταμορφώσουν τη σχέση της κοινωνίας με τη φύση, και προσφέρει νέα ελπίδα για την παγκόσμια προστασία της φύσης.

Το «Nature Positive Travel & Tourism», που δημιουργήθηκε από κοινού με την ANIMONDIAL, βασικό σύμβουλο του παγκόσμιου ταξιδιού και τουρισμού για την προστασία των ζώων και της φύσης, και σε συνεργασία με παγκόσμιες επιχειρήσεις του κλάδου, έχει επίσης εγκριθεί από τη Γραμματεία της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (SCBD).

Η έκθεση θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ενεργήσουν με βάση την πολύ πραγματική και επείγουσα ανάγκη για καλύτερη προστασία της βιοποικιλότητας και της φύσης.

Οι επιχειρήσεις στο τουριστικό κλάδο βρίσκονται σε μοναδική θέση για να αναλάβουν θετικές ενέργειες για την αποκατάσταση της φύσης και, μέσω λύσεων που βασίζονται στη φύση και απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, να επιτύχουν το Net Zero.

Με τον φυσιολατρικό τουρισμό να αντιπροσωπεύει το 20% του παγκόσμιου τουρισμού, η έκθεση δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η φύση για προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η Wildlife, πρωταρχικό κίνητρο για τον φυσιολατρικό τουρισμό, συνεισφέρει 343 δις δολάρια στην παγκόσμια οικονομία κάθε χρόνο και υποστηρίζει σχεδόν 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει σε καταστροφική απώλεια φυσικού οικοτόπου και βιοποικιλότητας, με ένα στα τέσσερα είδη να αντιμετωπίζει τώρα εξαφάνιση. Ο κλάδος του τουρισμού μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το 80% του κλάδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση, επομένως είναι σημαντικό να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στην προώθηση της διατήρησης της φύσης. Η έκθεσή μας έρχεται πριν από την COP15, όταν οι κυβερνήσεις θα δημιουργήσουν στόχους για την προστασία των οικοτόπων, των ειδών και του φυσικού περιβάλλοντος που με τη σειρά του μειώνει τον άνθρακα. Ο κλάδος μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, και είμαστε όλοι θεματοφύλακες της φύσης».

Η βιοποικιλότητα συνδέεται επίσης περίπλοκα με άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και οι αναδυόμενες ασθένειες, με τον πιθανό αντίκτυπο των τελευταίων να αποδεικνύεται τόσο έντονα από την πανδημία COVID-19.

Η αντιμετώπιση της απώλειας της βιοποικιλότητας δεν είναι μόνο κρίσιμη για τον τομέα και την ανθεκτικότητά του, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία.

Ο Daniel Turner, Συνιδρυτής & Διευθυντής της ANIMONDIAL, δήλωσε: «Οι περισσότερες ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνομιλούμε έχουν ήδη κατανοήσει τις ανάγκες να συμπεριλάβουν την προστασία της βιοποικιλότητας και της φύσης στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη τους. Αλλά αυτός μπορεί να είναι ένας περίπλοκος τομέας, και για πολλούς, η πρώτη πρόκληση είναι απλώς να ξέρουν από πού να ξεκινήσουν.

Η έκθεση θα ενημερώσει, θα εμπνεύσει και θα ενδυναμώσει τον τουριστικό κλάδο να διαχειριστεί καλύτερα τις επιπτώσεις του και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός παγκόσμιου θετικού προς τη φύση μέλλον για να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Η ANIMONDIAL συγχαίρει το WTTC για αυτή την ευκαιρία να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα, καθώς και στο υπόλοιπο ταξίδι τους στον Θετικό στη φύση τουρισμό».

Η Elizabeth Maruma Mrema, Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα, δήλωσε: «Μεγάλο μέρος του ταξιδιωτικού τομέα βασίζεται στην ομορφιά της φύσης και στους πόρους που παρέχει. Ωστόσο, χάνουμε τη βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους με πρωτοφανή ρυθμό. Ο κλάδος έχει τη δύναμη να συμβάλει σε αυτήν την ανατροπή εφαρμόζοντας μια σειρά μέτρων όπως η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση, η δημιουργία ροών εσόδων που υποστηρίζουν την προστασία, τη διαχείριση και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και στη μείωση των δραστηριοτήτων του αποτυπώματος, μεταξύ άλλων».

Αν και ο κλάδος του τουρισμού εκτιμά τη φύση και παραμένει προσηλωμένος στην προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη, το WTTC πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη καθοδήγηση σχετικά με τη σημασία της βιοποικιλότητας, τους βασικούς παράγοντες απώλειας βιοποικιλότητας και τα βασικά στοιχεία για την καλύτερη προστασία και αποκατάστασή της.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η έκθεση προσφέρει έναν οδικό χάρτη που βασίζεται σε ένα πλαίσιο τεσσάρων φάσεων με πρακτικά βήματα για να καθοδηγήσει τον τομέα στην υιοθέτηση μιας προσέγγισης θετικής προς τη φύση με αξιολόγηση του λειτουργικού αντίκτυπου, χάραξη στρατηγικής, προσδιορισμό βασικών δράσεων, ανάπτυξη και αναθεώρηση του προγράμματος και αξιοποίηση ευκαιριών επικοινωνίας.

Η έκθεση περιγράφει επίσης τέσσερις ενέργειες που μπορούν να επιτύχουν οι επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμα: επανασύνδεση ανθρώπων και φύσης, υποστήριξη βιώσιμων αλυσίδων αξίας, προστασία των ζώων και της ευημερίας τους, και επένδυση στη φύση.

Τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας έχουν διαφορετικούς ρόλους. Αλλά μια ουσιαστική αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν και τα δύο συνεργαστούν για την καλύτερη προστασία των ζώων και της φύσης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024