Τελευταία νέα
HomeΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΗμερίδα για την προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή
Ημερίδες

Ημερίδα για την προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή

imerida

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την ΕΝ.Π.Ε., την Κ.Ε.Δ.Ε., και την ΕΛΛΕΤ, διοργανώνει ημερίδα με θέμα την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Ημερίδα με τίτλο “Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή” διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), σήμερα Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 και ώρα 10:30-16:00.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα “Επτάνησα” του ξενοδοχείου Grecotel Filoxenia στην Καλαμάτα. Σημειώνεται ότι δε χρειάζεται προεγγραφή για την παρακολούθηση και η είσοδος είναι δωρεάν.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πελοποννήσου για την προσαρμογή της περιφέρειάς τους στην κλιματική αλλαγή, μέσα από την παρουσίαση των σχετικών πολιτικών και των στρατηγικών σχεδιασμών.

Στην 1η Ενότητα της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της περιφέρειας και εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, σχετικά με τους σημαντικότερους ευάλωτους τομείς, καθώς και καινοτόμες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η ημερίδα θα εστιάσει στις κάτωθι θεματικές ενότητες:

  • Ενέργεια
  • Υδάτινοι Πόροι
  • Πρωτογενής Τομέας & Γεωργία
  • Δομημένο περιβάλλον
  • Τουρισμός
  • Βιοποικιλότητα

Το μεσημερι (13:25-13:40) ο κ. Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ θα μιλήσει με θέμα “Η Πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό”.

Η ημερίδα περιλαμβάνει την προβολή αποσπασμάτων video για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Τα αποσπάσματα των video είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα, την εποχή της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε, προσφέροντας τροφή για σκέψη για το παρόν και το μέλλον.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με τίτλο “Προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης & πολιτιστικής κληρονομιάς (η περίπτωση της αρχαίας Μεσσήνης) στην Κλιματική Αλλαγή” από την ΕΛΛΕΤ και θα επακολουθήσει συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία με τίτλο “Κλιματική Συνείδηση”, η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στο Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του LIFE-IP AdaptInGR το 2021 (συμμετοχή της μαθήτριας Κατερίνας Παλιουρά από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών).

19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024