Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΣτην Αθήνα φιλοξενήθηκε η ευρωπαϊκή τυποποίηση των ξεναγών
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών

Στην Αθήνα φιλοξενήθηκε η ευρωπαϊκή τυποποίηση των ξεναγών

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 28 Απριλίου στην Αθήνα οι εργασίες της ομάδας TC329-WG5 της CEN (Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης) με την τελική διήμερη συνεδρίασή της υπό την αιγίδα του ΕΛΟΤ, για την […]

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 28 Απριλίου στην Αθήνα οι εργασίες της ομάδας TC329-WG5 της CEN (Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης) με την τελική διήμερη συνεδρίασή της υπό την αιγίδα του ΕΛΟΤ, για την τυποποίηση της ελάχιστης εκπαίδευσης του ξεναγού<...>στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή τυποποίηση για την εκπαίδευση και τα προσόντα του ξεναγού (tourist guide) ξεκίνησε στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο 2005, ακολούθησαν άλλες 4 συνεδριάσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η τελική συνεδρίαση στις 26 και 27 Απριλίου 2007, με τη συμμετοχή επαγγελματιών ξεναγών, εκπαιδευτικών οργανισμών, εκπροσώπων Υπουργείων και ενώσεων καταναλωτών από διάφορες χώρες-μέλη της CEN.

Μετά το στάδιο της δημόσια διαβούλευσης, που είχε διάρκεια 6 μηνών από την παρουσίαση του κειμένου εργασίας στις 30 χώρες της Ευρώπης, η ομάδα της CEN επεξεργάστηκε τα σχόλια χωρών για την βελτίωση του κειμένου στην Αθήνα και κατέληξε στο τελικό κείμενο, το οποίο αφού σταλεί στις Βρυξέλλες, θα ψηφιστεί και θα αποτελέσει ευρωπαϊκό πρότυπο για όλες τις χώρες.

Η Ελλάδα συμμετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις με τον ΕΛΟΤ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (Π.Ο.ΞΕΝ.), συμβάλλοντας σημαντικά στη διαμόρφωση του κειμένου, που βασίζεται κυρίως στην πολύχρονη πείρα από την επιτυχημένη επαγγελματική εκπαίδευση του ξεναγού στην χώρα μας από τις Σχολές Ξεναγών του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Η εκπρόσωπος της ΠΟΞΕΝ, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ., κυρία Εφη Καλαμπουκίδου, η οποία συμμετείχε σε όλες τις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις της ομάδας τονίζει: “Είναι πολύ σημαντική για τον κλάδο των ξεναγών, που αριθμεί περίπου 80.000 επαγγελματίες, αλλά και για τον τουρισμό γενικότερα, η ευρωπαϊκή τυποποίηση που έγινε για την εκπαίδευση του ξεναγού. Αποτελεί σταθμό, αφού είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της CEN που τυποποιείται τόσο λεπτομερώς μια υπηρεσία και μάλιστα του τουριστικού κλάδου. Υπήρξε από την πρώτη στιγμή συνεργασία των εκπροσώπων όλων των χωρών της ομάδας, που ήταν οι: Ελλάδα, Κύπρος, Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία, Σλοβακία, Μάλτα. Παρόλο που δεν ήταν καθόλου εύκολο το έργο μας, δεδομένων των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν στην εκπαίδευση των ξεναγών, αλλά και στα είδη του τουρισμού – χώρες εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού – ώστε να καταλήξουμε σ΄ ένα κοινά αποδεκτό κείμενο, όπως απαιτούν οι κανονισμοί της CEN και πάντοτε χωρίς να θίξουμε την νομοθεσία και την εκπαίδευση κρατών, σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες της καθεμίας χώρας.

Θέλω να πιστεύω ότι η Ελλάδα συνέβαλε σημαντικά στις εργασίες της ομάδας, με την εμπειρία μας από τις Σχολές Ξεναγών, οι οποίες είναι πρότυπο όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του 1996 του CEDFEFOP. Εν΄ όψη της εφαρμογής της Οδηγίας της Ε.Ε. 2005-36 για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων των ξεναγών, η τυποποίηση που έγινε θα βοηθήσει μελλοντικά όχι μόνο στην σύγκριση διπλωμάτων και προσόντων ξεναγών από χώρα σε χώρα, αλλά και στην επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης του ξεναγού σε όλη την Ευρώπη και στην προστασία του καταναλωτή-τουρίστα για τις υπηρεσίες που αγοράζει. Παράδειγμα προς μίμηση είναι η Ελλάδα για την εκπαίδευση των ξεναγών της, αφού η πρόσφατη έκθεση του World Travel and Tourism Council, αναφέρει στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης ότι “ένα καλό παράδειγμα προόδου που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα είναι οι κανονισμοί και η εκπαίδευση των ξεναγών, η οποία χάρισε στην Ελλάδα τη φήμη ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα δίκτυα ξεναγών στην Ευρώπη”. Ο ξεναγός, όπως αναφέρει και το κείμενο του προτύπου της CEN, εκπροσωπεί καθημερινά την χώρα του στους επισκέπτες και από αυτόν εξαρτάται κατά ένα σημαντικό βαθμό, εάν κάποιος θα επιστρέψει σε μια χώρα ή όχι, αφού θεωρείται ο πρεσβευτής της. Είμαστε περήφανοι για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και υπηρεσιών των ξεναγών μας, το οποίο θα πρέπει να το διατηρήσουμε και όλες οι χώρες να ακολουθήσουν το πρότυπο που δημιουργήσαμε εμείς εδώ και δεκαετίες, αρχικά με τον ΕΟΤ και τώρα με τον ΟΤΕΚ”.

Επιγραμματικά τα κυριότερα σημεία στα οποία συμφώνησαν όλοι οι σύνεδροι για το τελικό κείμενο και την σημασία τους είναι:


  • η πολύπλευρη εκπαίδευση του ξεναγού σε όλα τα πεδία γνώσεων που είναι απαραίτητα για την εργασία του κατά την παρουσίαση μιας χώρας, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά,

  • η τοπική εξειδίκευση στην εκπαίδευση του ξεναγού σε κάθε χώρα, με τις εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις των σπουδαστών στα μνημεία, μουσεία, ναούς, μονές, τόπους φυσικού κάλλους κλπ, με παρουσία διδασκόντων καθηγητών και επαγγελματία ξεναγού,

  • η άριστη γνώση των ξένων γλωσσών που ο ξεναγός χρησιμοποιεί κατά την εργασία του, αλλά της γλώσσας της χώρας που εργάζεται,

  • το υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικών οργανισμών, διδασκόντων καθηγητών, εγκαταστάσεων και την περιοδική αξιολόγησή τους,

  • η τεχνική ξενάγησης και η πρακτική άσκηση και εξέταση του σπουδαστή επί τόπου σε μουσεία, μνημεία, διαδρομές με λεωφορείο, πεζοπορία κλπ.


Οι σύνεδροι από τις διάφορες χώρες παρακολούθησαν και στην πράξη ξενάγηση της ξεναγού, κυρίας `Αννας Καλπάκα-Φερεντίνου στην Ακρόπολη της Αθήνας και στην Πλάκα, προσφορά του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, ενώ ο ΕΛΟΤ πρόσφερε τις συνεδριακές εγκαταστάσεις και δείπνο στους συμμετέχοντες.

“Χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση του ΕΛΟΤ από το 2005 μέχρι σήμερα, δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ούτε να ολοκληρώσουμε το έργο μας, γι’ αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών χρωστάει στον Οργανισμό ένα δημόσιο ευχαριστώ. Είναι από τις περιπτώσεις που όταν το δημόσιο συνεργάζεται με έναν κλάδο υπηρεσιών όπως οι ξεναγοί, το αποτέλεσμα είναι αξιόλογο και ανεβάζει πολλά επίπεδα παραπάνω την ποιότητα στην τουριστική εκπαίδευση της Ευρώπης“ τόνισε η κυρία Καλαμπουκίδου.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024