Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΧάρης Λοϊζίδης: Ο τουρισμός θα παραμείνει η ατμομηχανή της οικονομίας
Συνέδρια

Χάρης Λοϊζίδης: Ο τουρισμός θα παραμείνει η ατμομηχανή της οικονομίας

Στο 44ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο και Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στις μέρες μας αλλά και η σημασία του για την οικονομία.

Πεπεισμένος ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να λειτουργεί ως η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, κ. Χάρης Λοϊζίδης, μιλώντας στο «44ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο και Έκθεση Προϊόντων & Υπηρεσιών», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέδειξε στην ομιλία του ότι με τη νέα χρονιά, ο ξενοδοχειακός τομέας καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, όπως οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές τάσεις, τα αυξημένα επιτόκια, το αυξημένο κόστος ενέργειας και των πρώτων υλών, αλλά και η συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται, θα πρέπει να συνεχιστεί και εντός του 2023 η προσπάθεια που ξεκίνησε φέτος με τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές που παλαιότερα δεν ήταν ψηλά στις προτεραιότητες μας. «Οι εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει, μας διδάσκουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική εξάρτηση από συγκεκριμένες αγορές και να διευρύνουμε συνεχώς τον κύκλο των αγορών από τις οποίες αντλούμε τουρίστες», τόνισε. Ο κ. Λοϊζίδης διαβεβαίωσε ότι θα ενταθεί στη διάρκεια του 2023 η προσπάθεια για αύξηση των αφίξεων, με τη συνεχή διερεύνηση νέων, αλλά και μικρότερων αγορών, καθώς και για την εκπλήρωση του μεγάλου στόχου, για αύξηση των εσόδων, με την προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού.

Όπως σημείωσε, οι αριθμοί πιστοποιούν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για αύξηση και των εσόδων πέραν των αφίξεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα έσοδα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 βρίσκονται στο 87% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, προ πανδημίας, ενώ οι αφίξεις τουριστών κινήθηκαν στο 78% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ υπογράμμισε ότι σημαντικό εργαλείο για την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί θα αποτελέσει το νέο Σχέδιο Κινήτρων, για την περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου. Ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε και στην επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης για ακόμη ένα χρόνο, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στους ξενοδόχους να επικεντρωθούν σε συνθήκες εργατικής ειρήνης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφυλάσσει η νέα χρονιά.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ τίμησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, ενώ εξήρε το έργο της κυβέρνησης, αλλά και τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά, στη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Απαριθμώντας τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, ο κ. Λοϊζίδης ανέδειξε ότι «χωρίς την καθοριστική συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και των στενών συνεργατών του, θα ήταν αδύνατον η τουριστική βιομηχανία να διέλθει από τις συμπληγάδες των τελευταίων χρόνων με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

Στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ, λειτούργησε εκθεσιακός χώρος Προϊόντων & Υπηρεσιών, όπου οι επισκέπτες και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δικτυωθούν με εκπροσώπους εταιρειών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία του 44ου Ξενοδοχειακού Συνεδρίου και Έκθεσης Προϊόντων & Υπηρεσιών, ο ΠΑΣΥΞΕ πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, την Εταιρεία Cyprus Airports (F&B) και την Hermes Airports. Συγκεκριμένα, από τις από τις 7.00πμ μέχρι και τις 11.00πμ, προσφερόταν δωρεάν κυπριακό πρόγευμα σε όλους τους τουρίστες/επιβάτες που αναχώρησαν από τα δύο αεροδρόμια, ως ένδειξη εκτίμησης για την επιλογή της χώρας μας για τις διακοπές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα την κυπριακή οινογαστρονομία, αλλά και τον κοινωνικό ρόλο της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου μας, μέσα από τη στήριξη των τοπικών παραγωγών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024