Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤο 11ο Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης γίνεται στα Χανιά
Πολιτισμός

Το 11ο Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης γίνεται στα Χανιά

Η κα Λίνα Μενδώνη με τον κ. Bjørn Berge

Το 11ο Φόρουμ συμπίπτει με την επέτειο των 35 χρόνων του θεσμού των Πολιτιστικών Διαδρομών.

Την ιστορική διάρκεια αναδεικνύουν οι πολιτιστικές διαδρομές, ενισχύοντας τη βιώσιμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Τη στρατηγική ενδυνάμωση της θέσης της χώρας, με τη συμμετοχή της σε νέες διαδρομές, επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αναπλ. γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjørn Berge, και τη γενική γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, στην έναρξη του 11ου Ετήσιου Συμβουλευτικού Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγεται στα Χανιά.

11o Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Όπως είπε η κα Μενδώνη, στην εισαγωγή της, “είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε το 11ο Φόρουμ στα Χανιά, πολύ περισσότερο που συμπίπτει με την επέτειο των 35 χρόνων του θεσμού των Πολιτιστικών Διαδρομών. Ο διάλογος και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής, απαιτεί συνεργασίες σε επιστημονικό και διεπιστημονικό επίπεδο, αλλά και την ενεργό συμμετοχή τοπικών φορέων και κλάδων της οικονομίας, προσφέροντας ένα διαφορετικό είδος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, στενά συνδεδεμένης με το πολιτιστικό απόθεμα. Οι πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι δρόμος άμεσα συνδεδεμένος με την Ελλάδα που ήταν πάντα δρόμος, όπως και η Μεσόγειος. Ήταν και είναι οι δρόμοι που συνδέουν ανθρώπους, πολιτισμούς, ιδέες, αγαθά, αναδεικνύοντας, με τον καλύτερο τρόπο, τη μακρά ιστορική διάρκεια των τόπων. Σήμερα, εκτός από την πολιτιστική εμπειρία, που αποκομίζει ο επισκέπτης, μιλάμε για την οικονομία των εμπειριών. Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι σαν το καινούριο κρασί που γεμίζει παλαιούς ασκούς: Προσδίδοντας νέες σημασίες και ερμηνείες, διασώζουν και προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου. Δημιουργούν δίκτυα συνεργασίας, προσφέρουν εργασία στους δημιουργούς και σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τον τουρισμό. Υπό την έννοια αυτή, οι πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, συλλειτουργώντας με τον πολιτισμό, δημιουργούν ένα ευρύτερο υπόβαθρο για τη βιώσιμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ο πολιτισμός, που σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, είναι ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις 48 διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα συμμετέχει στις 16, ενώ δύο από αυτές αποτελούν ελληνική πρωτοβουλία: ‘Ο Δρόμος της ελιάς’ και ‘Ο Δρόμος των ιστορικών καφέ’. Στην Κρήτη ειδικότερα, υπάρχει ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα, στη μακρά ιστορική διάρκεια. Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι σημαντικές καθώς συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά διαφόρων περιόδων με την άυλη και υλική, τη γαστρονομία και τον τουρισμό, με αναπτυξιακή λογική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και όλα τα στελέχη του Συμβουλίου της Ευρώπης που επενδύουν σε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα”.

Η θεματική του φετινού Φόρουμ είναι “Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης: Διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Διαλόγου”. Το 11ο Φόρουμ συμπίπτει με την επέτειο των 35 χρόνων του θεσμού των Πολιτιστικών Διαδρομών, μετουσιώνοντας τον πλούτο της Ευρώπης σε ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά, διάλογο και αξίες. Το Συμβουλευτικό Forum 2022 διοργανώνεται από τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, καθώς και την Πολιτιστική Διαδρομή “Δρόμος Ιστορικών Καφέ”.

Στο περιθώριο του Φόρουμ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε συνεργασία με τον αναπλ. γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Björn Berge, κατά την οποία αναπτύχθηκαν ζητήματα που αφορούν στη μεθοδολογία και τις πρακτικές των πολιτιστικών διαδρομών, με έμφαση στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Κοινός σκοπός η ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου και η προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Β. Κικίλιας: “Τουρισμός μαζί με Πολιτισμό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για το 2023”
Στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται, προκειμένου η Ελλάδα να αναδειχθεί ως κορυφαίος πολιτιστικός αλλά και βιώσιμος, με οικολογικό αποτύπωμα προορισμός, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο Φόρουμ .

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να αναπτύξει και να στηρίξει ένα τουριστικό προϊόν το οποίο θα συνδυάζει τις πολιτιστικές διαδρομές με την πράσινη ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε, η επόμενη καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ θα αφορά το βιώσιμο τουριστικό μοντέλο της χώρας μας, το οποίο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, με πράσινη και μπλε οικονομία, και με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Ο υπουργός Τουρισμού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Χανιά αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη λέγοντας χαρακτηριστικά: “Τα Χανιά και η Κρήτη είναι ένας τουριστικός προορισμός που προσφέρει γνώσεις για τη μοναδική ιστορία και τον απαράμιλλο πολιτισμό σε κάθε ταξιδιώτη και επισκέπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό θέλουμε να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε, γι’αυτό και το 2023- και μέσω της καμπάνιας που προωθούμε- θα είναι η χρονιά ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024