Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδριαΤουρκία: Στόχος η “πράσινη” πιστοποίηση στον τουρισμό έως το 2030
Συνέδρια

Τουρκία: Στόχος η “πράσινη” πιστοποίηση στον τουρισμό έως το 2030

Ο Mehmet Nuri Ersoy, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Η τοποθέτηση του Mehmet Nuri Ersoy, υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας στο GSTC 2023, στην Αττάλεια.

ΑΤΤΑΛΕΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ – TDN – ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Το Παγκόσμιο Συνέδριο Αειφόρου Τουρισμού 2023, άνοιξε σήμερα τις πύλες του, στην Αττάλεια της Τουρκίας, με την εναρκτήρια ομιλία από τον Mehmet Nuri Ersoy, υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Global Sustainable Tourism Council (GSTC), συγκεντρώνει συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο για να μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία στον αειφόρο τουρισμό.

Στην ομιλία του, ο Ersoy τόνισε τη σημασία της βιωσιμότητας στον τουριστικό κλάδο, ιδιαίτερα στον απόηχο της πανδημίας COVID-19. Σημείωσε δε, ότι η Τουρκία ήταν μια από τις χώρες που επλήγησαν λιγότερο από την πανδημία, χάρη στην ταχεία εφαρμογή του «Προγράμματος Πιστοποιητικών Ασφαλούς Τουρισμού».

Ο Ersoy υπενθύμισε επίσης τη δέσμευση της Τουρκίας, όσον αφορά στις πρακτικές βιωσιμότητας και στις προσπάθειες της Πολιτείες για κοινές δράσεις στον κλάδο του τουρισμού. Το σημαντικότερο είναι δε, ότι η Τουρκία θα πιστοποιήσει ως φιλικές προς το περιβάλλον όλες τις τουριστικές εγκαταστάσεις, έως το 2030.

«Η χώρα μας ήταν η πρώτη που συνήψε συμφωνία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού και εκπόνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Αειφόρου Τουρισμού. Από αυτή την άποψη, το έργο μας είναι ένα υποδειγματικό βήμα προς τη βιωσιμότητα. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την GSTC και τους αξιότιμους διευθυντές της για την πολύτιμη συνεισφορά τους σε όλη αυτή τη διαδικασία», ξεκίνησε λέγοντας στην ομιλία του ο Τούρκος υπουργός.

«Στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος, το οποίο δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα και να αναπτύξει μια κοινή κατανόηση του τουρκικού τουρισμού, οι υποδομές διαμονής αποτελούν βασική προτεραιότητα.

Όταν παρατηρούμε τη δυναμική του τουρισμού σήμερα, βλέπουμε ότι τόσο οι παγκόσμιοι ταξιδιώτες όσο και οι τουριστικοί πράκτορες αναζητούν «βιώσιμες τουριστικές υπηρεσίες». Και όλοι γνωρίζουμε ότι ο πιο σημαντικός τρόπος για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού είναι να ενεργούμε σύμφωνα με «αρχές αειφορίας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Ersoy τόνισε και λοιπές πρωτοβουλίες βιωσιμότητας της Τουρκίας, όπως τις παραλίες της με Γαλάζια Σημαία, τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και τις πόλεις Cittaslow. Σημείωσε επίσης τη δέσμευση της Τουρκίας στη βιώσιμη γαστρονομία, με ένα από τα εστιατόριά της να λαμβάνει το βραβείο Green Star από τον οδηγό MICHELIN για τη βιώσιμη γαστρονομία.

«Στις αρχές του 2022, θέσαμε ως στόχο 42 εκατομμύρια τουρίστες και 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Αναθεωρήσαμε αυτόν τον στόχο τρεις φορές κατά τη διάρκεια του έτους. Στο τέλος του έτους, τα έσοδα από τον τουρισμό μας είχαν φτάσει τα 46,3 δισ. δολ. και ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τα 51,4 εκατομμύρια. Σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021, μιλάμε για αύξηση εσόδων κατά 53% και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 75%.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ενώ ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 72% παγκοσμίως λόγω της πανδημίας μετά το 2019, καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτό το ποσοστό στο 69% στην Τουρκία. Ανακοινώσαμε τους τουριστικούς στόχους μας για το 2023 ως 60 εκατομμύρια τουρίστες και 56 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Όπως πάντα, ελπίζω να πετύχουμε τους στόχους μας ένας προς έναν με την αφοσιωμένη δουλειά και την υποστήριξη των πολύτιμων εκπροσώπων του κλάδου μας», δήλωσε ο υπουργός σχετικά με τα σχέδια της χώρας.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε τη σημασία της Παγκόσμιας Διάσκεψης Αειφόρου Τουρισμού του 2023 ως πολύτιμης πλατφόρμας για την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Εξέφρασε την ελπίδα του ότι το συνέδριο θα συμβάλει στις προσπάθειες βιωσιμότητας σε παγκόσμια κλίμακα και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προοδεύει με ταχείς ρυθμούς ώστε να γίνει ένας από τους εξέχοντες προορισμούς στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι το TravelDailyNews International είναι Media Partner του συνεδρίου GSTC 2023.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024