Οι ενέργειες για να αξιοποιηθεί το Κυβερνείο Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν, με συνεργασία της ΕΤΑΔ, του Growthfund και της Βουλής των Ελλήνων.
Οι παραπάνω ενέργειες για το Κυβερνείο Θεσσαλονίκης εντάσσονται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν η ΕΤΑΔ και το Growthfund με τη Βουλή των Ελλήνων πριν από τρεις μήνες. Η Βουλή προτίθεται να καλύψει το κόστος αποκατάστασης του χώρου, αφού αυτό εξειδικευθεί με τις απαραίτητες μελέτες, καθώς και αξιοποίησής του για τη φιλοξενία εκδηλώσεων, επαγγελματικών και υψηλού κύρους συναντήσεων και δράσεων πολιτισμού.
Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς και ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος του Growthfund, κ. Στέφανος Γιουρέλης. Στο πάνελ ομιλητές ήταν: η κα Χατζηγεωργίου, ο Tim Rusby, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της The Visitor Attraction Company και η κα Ελένη Σωτηρίου, σύμβουλος στο Thessaloniki Convention Bureau (TCB). Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος, κα Μαρία Μαθιοπούλου.
Συμμετείχαν βουλευτές, αξιωματούχοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Καλαμαριάς, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, πολιτιστικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι της δημιουργικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο του έργου, θα αναπτυχθεί η ταυτότητα και η στρατηγική τοποθέτηση του εμβληματικού αυτού χώρου, όπως και οι προοπτικές ανάπτυξης του περιεχομένου με βάση τις πληροφορίες που θα συλλεχθούν από τη συμμετοχική διαδικασία συλλογής περιεχομένου. Τα παραπάνω θα θέσουν και τις βάσεις για την ανάπτυξη του business plan της λειτουργίας, ενώ θα ληφθούν υπ’ όψιν στις τεχνικές προδιαγραφές για την αποκατάσταση του χώρου.
Η ομάδα που θα υλοποιήσει τα παραπάνω, είναι το Thessaloniki Convention Bureau, ένα θεσμικό γραφείο που προβάλει τον προορισμό στη διεθνή αγορά, με σκοπό να προσελκύσει στη Θεσσαλονίκη μεγάλες διοργανώσεις, συνέδρια, επιχειρηματικές συναντήσεις, εκδηλώσεις πολιτισμού και αθλητισμού, σε συνεργασία με τη Beetroot, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της οπτικής επικοινωνίας και του δημιουργικού σχεδιασμού. Η τελευταία, έχει επενδύσει σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης που περιλαμβάνει την αναστύλωση ενός ιστορικού κτιρίου-μνημείου στο παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στεγάζοντας τους χώρους εργασίας της ομάδας και παράλληλα αποτελεί χώρο τέχνης, πολιτισμού και κοινωνικής συνάντησης. Με την πολύ μεγάλη εμπειρία της ομάδας, συνδυαστικά, στο δημιουργικό σχεδιασμό, στη δημιουργία οικοσυστημάτων εντός της πόλης καθώς και στη διεθνή και εγχώρια αγορά εκδηλώσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της ταυτότητας και της δημιουργίας περιεχομένου για το νέο Κυβερνείο, με τη συμμετοχή της πόλης και το θεσμικό ρόλο της Βουλής.
“Είμαι βέβαιος ότι με την καλή συνεργασία όλων των φορέων θα μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” είπε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Γεωργαντάς, μεταφέροντας τη στήριξη της Βουλής και του Προέδρου της, Κωνσταντίνου Τασούλα αλλά και την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες. Ο κ.Γεωργαντάς ευχαρίστησε την Κοινωνία των Πολιτών που απέδειξε πως με καλή διάθεση και συνεργασία μπορούν να προκύψουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εξέφρασε δε την επιθυμία του “αυτό να αποτελέσει το παράδειγμα και για άλλες δράσεις στη Θεσσαλονίκη”.
Ο κ. Γιουρέλης είπε, μεταξύ άλλων, ότι “η διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου” και έδωσε έμφαση στη διαδικασία που ακολουθείται και η οποία, όπως είπε “δίνει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για τη συνδιαμόρφωση των προτάσεων που θα υποβληθούν στη Βουλή των Ελλήνων”.
“Τα κτίρια πρέπει να αποκτούν ζωή, πρέπει να τα βιώνουν οι πολίτες και να βοηθούν στην ανάπτυξη του τόπου” ανέφερε από την πλευρά της η κα Χατζηγεωργίου και ανέπτυξε το σκεπτικό για τη διοργάνωση της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, “σκοπός της συνάντησης ήταν να έρθουμε πρώτα σε άμεση διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, να ακούσουμε και να καταγράψουμε θέσεις, προβληματισμούς και προτάσεις και στη συνέχεια να διαμορφώσουμε από κοινού το πλαίσιο που θα παρουσιάσουμε στη Βουλή η οποία και θα χρηματοδοτήσει το έργο”. Η κα Χατζηγεωργίου τόνισε χαρακτηριστικά: “Δε θέλουμε απλά να ανακαινίσουμε ένα κτίριο, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο προορισμό, ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Δεν φοβόμαστε τη σύμπραξη με άλλους φορείς ακριβώς διότι τέτοιες συνεργασίες αποτελούν προτεραιότητες της νέας στρατηγικής της ΕΤΑΔ”.
Η νέα αυτή στρατηγική, της συν-δημιουργίας περιεχομένου με την τοπική κοινωνία για τη ροή επισκεπτών, εφαρμόζεται με επιτυχία και σε άλλες χώρες, όπως τόνισε ο κ. Rusby από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως τόνισε, προϋπόθεση επιτυχίας τέτοιων εγχειρημάτων είναι ο σωστός σχεδιασμός προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής, να βελτιώνουν τον δημόσιο χώρο. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διαδικασία διαβούλευσης που πραγματοποιεί η ΕΤΑΔ και το Growthfund, τονίζοντας ότι εκ των πραγμάτων σε τέτοιες διαδικασίες μπορεί να μην ικανοποιούνται όλοι, καθώς όλες οι ιδέες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα αλλά υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, μέσα από μια συντονισμένη μεθοδολογία συμπερίληψης και σύνθεσης.
Η κα Σωτηρίου ανέφερε πως “δική μας δουλειά είναι να διερευνήσουμε τις χρήσεις του χώρου με τη μεθοδολογία του placemaking, ώστε το Παλατάκι να βρει τη θέση του ως ένα ζωντανό τοπόσημο στο συνολικό χάρτη της πόλης, με μια ισχυρή ταυτότητα που θα αναδεικνύει τη μοναδικότητά του λόγω της θέσης του, της ιστορίας του, της αρχιτεκτονικής του και της δραστηριότητας που θα αναπτύξει”. Ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσουν σύντομα συναντήσεις με τους διαμορφωτές περιεχομένου, τους δυνητικούς χρήστες, την κοινωνία των πολιτών, τη δημιουργική κοινότητα για να αποτυπωθούν οι ανάγκες και οι δυνατότητες για χρήσεις του χώρου. “Η λέξη κλειδί είναι η λέξη αναβίωση” είπε η κα Σωτηρίου και εξέφρασε την ελπίδα το Παλατάκι να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο για την ενεργή παρουσία της Βουλής στη Θεσσαλονίκη.
Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του TCB Θεσσαλονίκης, κ. Πρόδρομο Μοναστηρίδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Growthfund, κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη. Ο δεύτερος έδωσε έμφαση στη διάσταση της βιωσιμότητας του έργου, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας του Growthfund για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Είπε ότι μπορεί να γίνει χρήση αντίστοιχη του Ζαππείου, ενώ τόνισε πως “σίγουρα δεν θέλουμε το Κυβερνείο να είναι αποκομμένο από την ευρύτερη περιοχή”.
Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.