Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΕλληνικό Απόσταγμα 2020: 1.300 επισκέπτες γνώρισαν τη νέα γενιά των ελληνικών αποσταγμάτων
Εκθέσεις

Ελληνικό Απόσταγμα 2020: 1.300 επισκέπτες γνώρισαν τη νέα γενιά των ελληνικών αποσταγμάτων

Όλοι οι χώροι εστίασης είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τα προϊόντα 'τσίπουρο' και 'τσικουδιά' μόνο 'προσυσκευασμένα', σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Άνεμος αισιοδοξίας φάνηκε να πνέει ανάμεσα στους αποσταγματοποιούς της εκδήλωσης “Ελληνικό Απόσταγμα“, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Ο λόγος δεν ήταν μόνο τα θετικά σχόλια των 1.300 περίπου επισκεπτών για τη νέα γενιά των ελληνικών αποσταγμάτων, τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερους φίλους, αλλά μία εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και που φαίνεται να αλλάζει εντελώς τα δεδομένα που ισχύουν στην αγορά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τα προϊόντα που προσφέρονται χύμα σε οποιασδήποτε μορφής εστιατόρια και κάβες είναι και πρέπει να αποκαλούνται “Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών” (δηλαδή Διημέρων και μάλιστα με το όνομα του κάθε διήμερου παραγωγού). Είναι δε διαφορετικά από το τσίπουρο και την τσικουδιά, όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Με άλλα λόγια, στο εφεξής όλοι οι χώροι εστίασης είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τα προϊόντα “τσίπουρο” και “τσικουδιά” μόνο “προσυσκευασμένα” (όπως περιγράφει το υπουργείο για να γίνει απόλυτα κατανοητό) και εάν πωλούν και αποστάγματα σε μορφή χύμα, αυτά θα πρέπει να αναγράφονται στον τιμοκατάλογο με την ονομασία “Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών”, όπως περιεγράφηκε πιο πάνω. Αξίζει να σημειωθεί πως θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά παράβαση.

Την αποφασιστικότητα του υπουργείου να επιβάλλει τη νέα πολιτική με συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους, επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Πάνος Σταμπουλίδης κατά την επίσκεψή του στην εκδήλωση “Ελληνικό Απόσταγμα”. Ο κ. Σταμπουλίδης διευκρίνισε μάλιστα πως η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσέλκυσης ξένων επενδυτών, οι οποίοι θα δίσταζαν να έρθουν σε μία χώρα όπου το κράτος δεν προστατεύει τα εμπορικά σήματά της, όπως είναι το “τσίπουρο” και η “τσικουδιά”, που στην πραγματικότητα αποτελούν εθνικές “μάρκες” συλλογικής ιδιοκτησίας, τις οποίες μπορούν να εκμεταλλεύονται αποκλειστικά τα ελληνικά οργανωμένα αποσταγματοποιεία της χώρας. Αυτά δηλαδή που προ-συσκευάζουν τα επώνυμα προϊόντα τους, εμφιαλώνοντάς τα με τον κατάλληλο τρόπο.

Εν μέσω αυτής της συγκυρίας η εκδήλωση “Ελληνικό Απόσταγμα” απεδείχθη επίκαιρη όσο ποτέ, υποστηρίζουν οι διοργανωτές. Οι συμμετέχοντες αποσταγματοποιοί παρουσίασαν περίπου 100 κορυφαία προϊόντα: ούζα, τσίπουρα, μπράντι, λικέρ και αποστάγματα φρούτων. Η υψηλή ποιότητα όλων των προϊόντων εντυπωσίασε και τους πιο δύσκολους ουρανίσκους, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, στην εκδήλωση λειτούργησε και ένα “pop-up” μπαρ, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να δοκιμάσουν το αγαπημένο τους απόσταγμα ως συστατικό κοκτέιλ από τα χέρια τα χέρια του “mixologist” Γιάννη Κοροβέση. Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συνοδεύσουν το ούζο ή το τσίπουρο της επιλογής τους με δημιουργικούς μεζέδες από τα εστιατόρια Ψαράδες και Άδολο-Ψαράδων Γεύσεις. Τα ελληνικά αποστάγματα συντρόφευσε όλη ημέρα το πολυβραβευμένο μεταλλικό νερό “Θεόνη“.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023
25/05/2023
24/05/2023