Τελευταία νέα
HomeΟδικές ΜεταφορέςΧρ. Σταϊκούρας: “Ο οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία τονώνει τον τουρισμό της Πρέβεζας”
Υποδομές

Χρ. Σταϊκούρας: “Ο οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία τονώνει τον τουρισμό της Πρέβεζας”

odikos-axonas
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας (μέσο) συναντήθηκε  με τον δήμαρχο Πρέβεζας κ. Νίκο Γεωργάκο (αριστερά).

Ο οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία συνδέει απευθείας την Ιόνια Οδό με το Αεροδρόμιο του Ακτίου, την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μέσω της οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, και τον κόμβο προς Λευκάδα.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε  με τον δήμαρχο Πρέβεζας κ. Νίκο Γεωργάκο, παρουσία του βουλευτή της Π.Ε. Πρεβέζης κ. Σπύρου Κυριάκη.

Μετά τη συνάντηση στο Δημαρχείο της Πρέβεζας, ο κ. Σταϊκούρας, δήλωσε: “Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής στο πεδίο των υποδομών, αλλά και για τα δύο σημαντικά έργα που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί – το τελευταίο χρονικό διάστημα – στην ευρύτερη περιοχή, με όφελος για την Περιφέρεια, τον Νομό και τον Δήμο.

Συγκεκριμένα, το πρώτο έργο αφορά στην πρόσφατη παράδοση (Ιανουάριο 2024) σε κυκλοφορία του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία. Οδικός άξονας που συνδέει, απευθείας, την Ιόνια Οδό με το Αεροδρόμιο του Ακτίου, την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μέσω της οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, και τον κόμβο προς Λευκάδα, παρακάμπτοντας την πόλη της Αμφιλοχίας.  

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αναβαθμίζει, πολύ-επίπεδα, το οδικό δίκτυο της περιοχής, συντομεύει τις αποστάσεις, αυξάνει την οδική ασφάλεια των χρηστών, βελτιώνει την καθημερινότητα των κατοίκων, λειτουργεί τονωτικά στην τουριστική δραστηριότητα, δίνει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών”.

Οδική σύνδεσης της πόλης της Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας επιθεώρησε την πορεία υλοποίησης του έργου “Κατασκευή – Αναβάθμιση Οδικής Σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας”. Κατά την επίσκεψή του στο έργο  δήλωσε: “Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να δούμε την πρόοδο εργασιών της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσω δύο νέων οδικών τμημάτων:

  1. Του τμήματος Βόνιτσας – Λευκάδας, μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων.
  2. Του τμήματος Άκτιου – Αγίου Νικολάου, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων.

odikos-axonas

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατασκευή του τμήματος Άκτιο – Άγιος Νικόλαος.

Με την παράδοση σε χρήση αυτού του τμήματος και τη διοχέτευση της κυκλοφορίας των οχημάτων από αυτό, παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών στο τμήμα Βόνιτσα – Άγιος Νικόλαος απρόσκοπτα, καθόσον θα υλοποιούνται εργασίες χωρίς την ταυτόχρονη κυκλοφορία οχημάτων.

Το τμήμα Άγιος Νικόλαος – Λευκάδα εκτιμάται ότι θα παραδοθεί μέσα στο 2024.

Ολοκληρώνοντας, ένα ακόμη έργο, που σε συνδυασμό με την -από τον Ιανουάριο του 2024- παράδοση του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, συνιστούν παρεμβάσεις με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο και μεγάλη κοινωνική ανταποδοτικότητα”.

odikos-axonas

Τα νέα οδικά τμήματα αντικαθιστούν ή βελτιώνουν ήδη υπάρχοντα τμήματα:

  • Τμήμα Α (Βόνιτσα – Λευκάδα): Η αρχή των έργων βρίσκεται στη χ.θ. 0+475. Μέχρι τη χ.θ. 6+400 το έργο αναπτύσσεται στον διάδρομο της υπάρχουσας οδού. Στη συνέχεια η χάραξη παρακάμπτει τον οικισμό του Αγίου Νικολάου μέχρι τη χ.θ. 9+900 ακολουθώντας νέα χάραξη. Από εκεί το έργο αναπτύσσεται ξανά στον διάδρομο της υπάρχουσας οδού μέχρι το τέλος του βελτιώνοντάς τη, περί τη χ.θ. 16+400, στην περιοχή του κάστρου της Αγίας Μαύρας.
  • Τμήμα Β (Άκτιο – Άγιος Νικόλαος): Η αρχή των έργων του τμήματος αυτού βρίσκεται στη χ.θ. 0+375. Μέχρι τη χ.θ. 2+400 προβλέπεται νέα οδός. Στη συνέχεια η χάραξη χρησιμοποιεί τον διάδρομο του υφιστάμενου δρόμου, ωστόσο περισσότερο τον αντικαθιστά παρά τον βελτιώνει μέχρι τη χ.θ. 4+700. Από εκεί προβλέπεται ξανά νέα χάραξη μέχρι να συνδεθεί με τον κλάδο Βόνιτσα – Λευκάδα, περί τη χ.θ. 5+300.

Το οδικό έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ.

17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024