Τελευταία νέα
HomeΟδικές ΜεταφορέςΟΦΥΠΕΚΑ: Δωρεάν μεταφορά επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα
Οδηγικές Μεταφορές

ΟΦΥΠΕΚΑ: Δωρεάν μεταφορά επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα

Πευκοδάσος Σχινιά Εθνικού Πάρκου Σχινιά

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, κάθε Σαββατοκύριακο και αργία, οι επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν λεωφορεία για τη μετάβασή τους στην παραλία.

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου, κάθε Σάββατο, Κυριακή και επίσημη αργία, οι επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, για τη μετάβασή τους στην παραλία, μπορούν να χρησιμοποιούν, δωρεάν, μισθωμένα λεωφορεία, που θα παρέχει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που τέθηκε σε ισχύ από τις 21 Ιουνίου, σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 3.7.2000 (ΦΕΚ 395 Δ’) και του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα και Σχεδίου Διαχείρισης αυτού (ΦΕΚ 1830Β/2001).

Τα δρομολόγια ξεκινούν από τον χώρο στάθμευσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στις 9 το πρωί και πραγματοποιούνται κάθε είκοσι λεπτά. Το τελευταίο δρομολόγιο, από το τέρμα της Λεωφόρου Σχινιά με κατεύθυνση προς το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο, είναι στις 20:40 μ.μ.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, θα υπάρχει δυνατότητα επιβίβασης και αποβίβασης σε εννέα προκαθορισμένες στάσεις σε όλα τα μονοπάτια επίσκεψης δάσους και παραλίας, αλλά και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επί της Λεωφόρου Σχινιά.

Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η στάθμευση των οχημάτων σε οποιοδήποτε σημείο της Λεωφόρου Σχινιά.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς (βαθμού επικινδυνότητας 4 ή 5) απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων εντός του πευκοδάσους και της παραλίας του Εθνικού Πάρκου Σχινά – Μαραθώνα και ως εκ τούτου η υπηρεσία μεταφοράς των επισκεπτών δεν θα εκτελείται.

Χάρτης με διαδρομή, στάσεις λεωφορείου και χώρο στάθμευσης οχημάτων

Το Εθνικό Πάρκο

Η προστατευόμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλής ποικιλότητας τύπους οικοτόπων και βλάστησης, με 22 τύπους οικοτόπων Ευρωπαϊκής σημασίας (Παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας»). Ιδιαιτέρως κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση διατήρησης ορισμένων εξ’ αυτών, όπως του παράκτιου δάσους της Κουκουναριάς που παρουσιάζει αισθητά μικρότερο αριθμό ατόμων και η σταδιακή αντικατάσταση αυτής με τη χαλέπιο πεύκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στην περιοχή η εξάπλωση των καλαμιώνων Phragmites australis, είδους που επηρεάζεται από την αύξηση της κατάκλισης με γλυκά νερά, η διαχρονική αλλαγή της περιοχής Λίμνης Αλμυρής (το υπόλειμμα της αρχαίας λιμνοθάλασσας κοντά στο σημείο Στόμι, στο ανατολικό όριο του υγρότοπου) και η εξάπλωση ή το καθεστώς παρουσίας αλλόχθονων ειδών χλωρίδας.

19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024