Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΥπ. Μεταφορών: Νέα υποχρέωση για την εκμίσθωση ΕΙΧ οχημάτων με οδηγό – Αντιδρούν οι φορείς
Οδικές Μεταφορές

Υπ. Μεταφορών: Νέα υποχρέωση για την εκμίσθωση ΕΙΧ οχημάτων με οδηγό – Αντιδρούν οι φορείς

Πρόκειται για έναν αγώνα για την προάσπιση του ελληνικού τουρισμού και της φήμης της Ελλάδας ως κορυφαίου παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προέβλεψε μία νέα υποχρέωση για την εκμίσθωση των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων µε οδηγό. Ωστόσο, η νέα αυτή απόφαση στέκεται απέναντι στους φορείς και τους εργαζομένους του κλάδου, που θεωρούν ότι η όλη κατάσταση θα δυσφημίσει το ελληνικό τουριστικό κύρος.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν να ακολουθήσουν την νομική οδό και να απευθυνθούν στα δικηγορικά γραφεία των ∆ρ. Ιωάννη Α. Γκιτσάκη, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτορα ∆ιοικητικού δικαίου και συμβούλου τουριστικών επιχειρήσεων και Αλέξανδρου Ι. Φάρου και Συνεργατών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Με την υπ’ αριθµ. 154785/15-5-2023 Απόφαση του Υφυπουργού Υποδοµών και Μεταφορών, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 17-5-2023, δηλαδή πέντε μόλις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, προβλέφθηκε η υποχρέωση ανάρτησης της σύβασης ολικής εκμίσθωσης των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων µε οδηγό στο Ψηφιακό Μητρώο του ν. 4530/2018, τουλάχιστον δύο ώρες προ της ώρας έναρξης αυτής (άρθρο 2 παρ. 2).

Ο περιορισμός αυτός καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την άσκηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων µας και την εξυπηρέτηση των εν δυνάμει πελατών µας (τουριστών), κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση της υψηλής τουριστικής κίνησης που ήδη καταγράφεται φέτος στη χώρα µας και να δυσφημίσει τον ελληνικό τουρισμό, προσβάλλοντας σημαντικά την εικόνα και τη φήμη της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τους λόγους αυτούς, αποφασίσαμε κατόπιν της κοινοποίησης Εξώδικης διαμαρτυρίας στο αρμόδιο Υπουργείο -ως προς την οποία εισπράξαμε αδιαφορία- να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες (σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο) κατά της ως άνω Απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αναθέτοντας την εκπροσώπησή µας στα δικηγορικά γραφεία των ∆ρ. Ιωάννη Α. Γκιτσάκη, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτορα ∆ιοικητικού δικαίου και συμβούλου τουριστικών επιχειρήσεων και Αλέξανδρου Ι. Φάρου και Συνεργατών.

Οι ανωτέρω διαπρεπείς νοµικοί έλαβαν την εντολή, όπως για λογαριασμό των επιχειρήσεων µας:

  • Σε πρώτη φάση, να καταθέσουν ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής κατά της υπ’ αριθµ. 154785/15-5-2023 Απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και σχετικές αναφορές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα, στις Γενικές ∆διευθύνσεις Ανταγωνισμού (DG COMP) και Κινητικότητας και Μεταφορών (DGMOVE).
  • Σε δεύτερη φάση, να καταθέσουν στα αρμόδια ∆δικαστήρια αγωγές αποζημιώσεως κατά του Ελληνικού ∆ημοσίου και να προσφύγουν -εάν χρειαστεί- και στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωμάτων (Ε∆∆Α).

Τέλος, σημειώνουμε ότι ο νομικός και ουσιαστικός αγώνας τον οποίον δίνουμε, δεν είναι απλώς ένας αγώνας για την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων µας, αλλά ένας αγώνας για την προάσπιση του ελληνικού τουρισμού και της φήμης της Ελλάδας ως κορυφαίου παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους φορείς και τις  ενώσεις του ελληνικού τουρισμού (σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο) να συνταχθούν µαζί µας και να συμπαρασταθούν εμπράκτως σε αυτόν.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024