Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίFedHATTA: Εφαρμογή επιπλέον μέτρων ανακούφισης των τουριστικών γραφείων που δραστηριοποιούνται σε Ρωσία – Ουκρανία
Τουριστικά γραφεία

FedHATTA: Εφαρμογή επιπλέον μέτρων ανακούφισης των τουριστικών γραφείων που δραστηριοποιούνται σε Ρωσία – Ουκρανία

Παρατείνονται μέχρι και τις 31/05/2023 οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα/Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής για τα τουριστικά γραφεία που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών από συναλλαγές με πολίτες ή ταξιδιωτικά γραφεία της Ρωσίας ή της Ουκρανίας, όπως και μείωση στον συνολικό κύκλο εργασιών τους, κατά το α’ εξάμηνο του 2022, κατά ποσοστό τουλάχιστον 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών του α’ εξαμήνου του 2019.

Νέα σημαντική ανακούφιση για τα τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας παρέχει η καινούρια διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών των γραφείων αυτών στις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 31 Μαΐου 2022.

Ειδικότερα, με το άρθρο 168 του άρθρο 168 του Ν. 4972/2022 (ΦΕΚ Α 181/23.09.2022), παρατείνονται μέχρι και την 31η.5.2023 οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα/Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής για τα τουριστικά γραφεία που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών από συναλλαγές με πολίτες ή ταξιδιωτικά γραφεία της Ρωσίας ή της Ουκρανίας, όπως και μείωση στον συνολικό κύκλο εργασιών τους, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2022, κατά ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) σε σχέση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών του πρώτου εξαμήνου του έτους 2019.

Ομοίως, για τις ίδιες επιχειρήσεις και επίσης μέχρι την 31η.5.2023, αναστέλλεται η πληρωμή των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα/Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών και ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Στο συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνονται οι σχετικές λεπτομέρειες.

Η Ομοσπονδία FedHATTA, από την πρώτη στιγμή της ρωσο-ουκρανικής κρίσης ενημέρωσε λεπτομερώς τα αρμόδια υπουργεία για το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ως άνω τουριστικά γραφεία, τα οποία έχουν πληγεί καίρια από την πλήρη διακοπή του έργου τους με τις δύο αυτές χώρες. Έθεσε δε, σε διαδικτυακή συνάντηση με τους αρμόδιους εκπροσώπους των συναρμόδιων Υπουργείων, στις 19 Ιουλίου 2022, τα τρία βασικά μέτρα ανακούφισης που διεκδικούσε για λογαριασμό των γραφείων αυτών: την μεταφορά σε μεταγενέστερο χρόνο των κάθε είδους οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αυτών προς το Δημόσιο (Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία), την αναστολή των προθεσμιών πληρωμής των επιταγών και άλλων αξιογράφων τους και τη στήριξη των εργαζομένων τους δωδεκάμηνης απασχόλησης, ο αριθμός των οποίων είναι περιορισμένος.

Ήδη ικανοποιήθηκαν τα δύο από τα αιτήματα αυτά από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο η FedHATTA ευχαριστεί ιδιαίτερα, για λογαριασμό και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Απομένουν η μεταφορά σε μεταγενέστερο χρόνο των προθεσμιών πληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η στήριξη των εργαζομένων δωδεκάμηνης απασχόλησης των πληττόμενων τουριστικών γραφείων. Και τα δύο εξ ίσου σημαντικά, για επιχειρήσεις και άτομα που βρέθηκαν ξαφνικά μετέωρα οικονομικά, από εξωτερικούς παράγοντες που δεν μπορούν τα ίδια να επηρεάσουν.

Η Ομοσπονδία FedHATTA, με δεδομένο το γεγονός ότι πάντοτε μέχρι σήμερα η Πολιτεία έχει σταθεί αρωγός των επιχειρήσεων των τουριστικών γραφείων στα δίκαια ζητήματα για τα οποία έχει ζητηθεί η συνδρομή της, ευελπιστεί πολύ σύντομα να νομοθετηθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις και γι’αυτά τα θέματα, ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος προστασίας γύρω από της επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ευχαριστεί δε για μία ακόμη φορά το Υπουργείο Οικονομικών για την κατανόηση που επέδειξε στο πολύ σημαντικό αυτό πρόβλημα, για την έμπρακτη συμπαράστασή του και για την πολύ καλή συνεννόηση και συνεργασία κάθε φορά που χρειάστηκε

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024