Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsFTI: 7.500 τουρίστες σε περίπου 250 ξενοδοχεία ξεκρέμαστοι στην Ελλάδα
T. O 's

FTI: 7.500 τουρίστες σε περίπου 250 ξενοδοχεία ξεκρέμαστοι στην Ελλάδα

FTI

Ο τρίτος μεγαλύτερος ευρωπαϊκός Tour Operator, FTI, κατέθεσε αίτηση αφερεγγυότητας, αφήνοντας 7500 τουρίστες σε 250 ελληνικά ξενοδοχεία. Οι τουρίστες θα εξυπηρετηθούν και θα επιστρέψουν χωρίς προβλήματα.

Με την αίτηση  αφερεγγυότηταςπου κατέθεσε ο τρίτος μεγαλύτερος Tour Operator της Ευρώπης FTI Group χθες το πρωι βρέθηκαν ξεκρέμαστοι 7500 τουρίστες σε 250 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα εξυπηρετηθούν μέχρι να τελειώσουν οι διακοπές τους και θα επιστρέψουν στη χώρα τους χωρίς προβλήματα. Ο FTI στη χώρα μας δραστηριοποιούνταν κατά 70% στην Κρήτη και τη Ρόδο, κατά 20% στη Κέρκυρα και τη Κω, και το υπόλοιπο 10% σε διάφορες άλλες περιοχές.

Όπως είναι γνωστό τα ξενοδοχεία έχουν προπληρωθεί για τις τελευταίες κρατήσεις από τον FTI μιας και από πέρσι ήταν επίσης γνωστό ότι κάτι δεν πάει καλά και κάποια στιγμή θα ερχόταν το κανόνι. Φυσικά αυτές οι πληροφορίες δεν γράφονται και δυστυχώς είναι ανακοινώσιμες μόνο όταν πραγματοποιηθούν. Κανείς δε μπορεί να προβλέψει το τέλος διότι ακόμα και την τελευταία στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις. Ο Αμερικανικός όμιλος που είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά τελικά έκανε πίσω μπροστά στα δεκάδες δις που χρώστουσε ο FTI όταν ο τζίρος του δεν έφτανε καν τα 5 δισ ευρώ. Οι φετινές κρατήσεις ήταν πληρωμένες, όχι όμως και οι περσινές, αφού υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην χώρα μας, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί με την πτώχευση του Thomas Cook, και οι συνετοί ξενοδόχοι είχαν λάβει τα μέτρα τους. Το ίδιο έχουν κάνει και οι Γερμανοί τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας μέσω άλλων τουριστικών γραφείων, αφού και στη Γερμανία υπήρχαν έντονες συζητήσεις για τη διάσωση του FTI. Οι χαμηλές κρατήσεις που είχε ο FTI ήταν και ένας ανασταλτικός παράγωντας για την πορεία του το καλοκαίρι του 2024.

Το Υπουργείο Τουρισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μηχανισμός του Υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στην αίτηση πτώχευσης του FTI. Κύριο μέλημα είναι η ασφαλής επιστροφή των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω του γερμανικού Tour Operator. Το γραφείο του ΕΟΤ στη Γερμανία πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα, η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, διατηρεί ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ)  και τον αντιπρόσωπο της FTI  στην Ελλάδα. Σε περίπτωση δε που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα  και περιστατικά δυσλειτουργίας,  οι υπηρεσίες του Υπουργείου  και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα  και συντονισμό ώστε να συμβάλλουν άμεσα  στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους.
Τι έγινε όλο το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της FTI πέρασε όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, προσπαθώντας να καλύψει ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για να αντέξει το καλοκαίρι. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της εταιρείας την Κυριακή το βράδυ. Κανείς πριν την Κυριακή το βράδυ δε μπορούσε να έχει συμπεράσματα.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβουν τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επλήγησαν. Παράλληλα, το υπουργείο θα προσφέρει προξενική υποστήριξη αν χρειαστεί για να διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους. Το Ταμείο δημιουργήθηκε το 2019 μετά την χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας χαρακτήρισε την πτώχευση «τραγική», αναφέροντας ότι δεν μπορεί να παράσχει επιπλέον βοήθεια.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει λεπτομερώς τις επιπτώσεις της πτώχευσης στη βοήθεια που είχε δοθεί στην FTI κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Υποθέτουμε ότι μόνο μικρές ανακτήσεις μπορούν να αναμένονται από τις εκκρεμείς απαιτήσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024