Τελευταία νέα
HomeΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsGlenn Fogel: “Ανταγωνιστικό μειονέκτημα” οι κανονισμοί της ΕΕ, θα φύγουμε!
Tour operators

Glenn Fogel: “Ανταγωνιστικό μειονέκτημα” οι κανονισμοί της ΕΕ, θα φύγουμε!

Glenn D. Fogel

Η Booking Holdings εξετάζει την αποχώρηση από την ΕΕ λόγω “ηλίθιων” κανονισμών που τής επιβάλλουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σύμφωνα με τον CEO Glenn Fogel.

Η Booking Holdings δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω “ηλίθιων” κανονισμών, που ο διευθύνων σύμβουλός της, Glenn Fogel,  λέει ότι θέτουν τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό όμιλο σε “ανταγωνιστικό μειονέκτημα”.

Ο Glenn Fogel “επιτέθηκε” στους νέους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ που την ανάγκασαν να επιτρέπει στις ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους δικούς τους ιστότοπους από ό,τι στην Booking.com, τη θυγατρική του αμερικανικού ομίλου με έδρα το Άμστερνταμ.

“Εάν οι κανονισμοί δεν είναι ‘έξυπνοι’ κανονισμοί, τότε βρίσκεστε σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα“, είπε κατά τη διάρκεια του τεχνολογικού συνεδρίου TNW των Financial Times στην Ολλανδία την περασμένη Πέμπτη. “Πιστεύωμστο να δίνεις στους πελάτες σου τις καλύτερες τιμές. Οποιοσδήποτε κανονισμός που απαγορεύει (να το κάνουμε αυτό), τον θεωρώ ηλίθιο κανονισμό”.

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται να μεταφέρει τα αξίας  135 δισ. δολ.  κεντρικά γραφεία της εταιρείας εκτός ΕΕ λόγω των ανησυχιών του για τον αυξανόμενο έλεγχό της σε εταιρείες τεχνολογίας, ο Fogel είπε: “Ποτέ δεν λέω όχι σε ο,τιδήποτε είναι δυνατό”.

Η απειλή ακολουθεί μια σειρά ρυθμιστικών -δεσμευτικών- μέτρων για την εταιρεία στην ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία των εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο μέσω νέας νομοθεσίας και μιας σειράς αντιμονοπωλιακών ενεργειών.

“Online gatekeeper”

Η εταιρεία τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη με έδρα την Ευρώπη που ορίστηκε “online gatekeeper” βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της ΕΕ, νόμος-ορόσημο, ο οποίος επιβάλλει πρόσθετα “βάρη” στην εταιρεία, όπως την αναγκαστική αποφυγή προώθησης των δικών της υπηρεσιών μπροστά από τους ανταγωνιστές.

Ο Fogel, ο οποίος διευθύνει την Booking Holdings, καθώς και τη μεγαλύτερη θυγατρική της, Booking.com, εξέφρασε ανησυχίες ότι η πλατφόρμα πλήττεται τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Μάλιστα, η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ισπανίας επέβαλε τον Φεβρουάριο προσωρινό πρόστιμο 486 εκατ. ευρώ στην Booking, για φερόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά. Πέρυσι, οι ρυθμιστικές αρχές στις Βρυξέλλες μπλόκαραν την εξαγορά του σουηδικού Ομίλου Etraveli από την Booking, ύψους 1,63 δισ. ευρώ, μετά από ανησυχίες ότι θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό. Η Booking ασκεί έφεση κατά της απόφασης στα δικαστήρια της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ωστόσο, η απόφαση των Βρυξελλών ήταν σε αντίθεση με προηγούμενη έγκριση της συμφωνίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, αρνήθηκε να σχολιάσει τα λόγια του, αλλά είπε: “Με τον DMA, οι business χρήστες που εξαρτώνται από τις πλατφόρμες των online gatekeepers για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους θα έχουν τώρα άνευ προηγουμένου ευκαιρίες”. Και πρόσθεσε: “Οι online gatekeepers μπορούν φυσικά να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται, αλλά δεν μπορούν να θέτουν περιορισμούς στους επιχειρηματικούς πελάτες τους. Οι λεγόμενες ‘καλύτερες τιμές’ δεν μπορούν να είναι εις βάρος του θεμιτού ανταγωνισμού”.

16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024
09/07/2024