Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΑπεργούν οι ξεναγοί για το ασφαλιστικό τους καθεστώς

Απεργούν οι ξεναγοί για το ασφαλιστικό τους καθεστώς

Ομόφωνη απόφαση για απεργία πήρε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, ΠΟΞΕΝ, λαμβάνοντας υπόψη του αντίστοιχες τις αποφάσεις όλων των πρωτοβάθμιων Σωματείων να κηρύξει άμεσα απεργία διαρκείας από την…

Ομόφωνη απόφαση για απεργία πήρε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, ΠΟΞΕΝ, λαμβάνοντας υπόψη<...> του αντίστοιχες τις αποφάσεις όλων των πρωτοβάθμιων Σωματείων να κηρύξει άμεσα απεργία διαρκείας από την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2004, με σκοπό την διατήρηση του ισχύοντος ασφαλιστικού καθεστώτος των ξεναγών.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΠΟΞΕΝ, το ασφαλιστικό καθεστώς των ξεναγών βρίσκεται σε κρίση από το 2000 και μέχρι σήμερα. Από το 1997, που ισχύει ο Ν. 710/1977, οι ξεναγοί εργάζονται σε διάφορους εργοδότες, κυρίως τουριστικά γραφεία, με εξαρτημένη σχέση εργασίας και αμείβονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις τους και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Κάθε τρίμηνο κατάθεταν στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΤ τριμηνιαία κατάσταση με τις αμοιβές τους ανά εργοδότη και τα ποσά των εργοδοτικών εισφορών, που είχε παρακρατήσει ο εργοδότης από την αμοιβή τους. Στη συνέχει ανά τρίμηνο ο εργοδότης απέδιδε την εργατική και εργοδοτική εισφορά για κάθε ξεναγό, που είχε απασχολήσει, στον ΕΟΤ.

Ο ΕΟΤ με την σειρά του, ήλεγχε την ακρίβεια των εισφορών υπέρ του ΙΚΑ ανά ξεναγό και απέδιδε στο ΙΚΑ τα ποσά που του είχαν καταβληθεί και ευθύνετο ως εργοδότης έναντι του ΙΚΑ για την καταβολή αυτών των εισφορών. Σε περίπτωση πλημμελούς καταβολής των εισφορών από τους εργοδότες ο ΕΟΤ εστρέφετο κατά των εργοδοτών και αναζητούσε τις εισφορές επιβάλλοντας, και τις κατάλληλες κυρώσεις.

Το έτος 2000, συνεχίζει η ανακοίνωση, η αρμοδιότητα απόδοσης των εισφορών στο ΙΚΑ μεταβιβάσθηκε νομοθετικά από τον ΕΟΤ στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, και έπειτα στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Στην συνέχεια καταργήθηκε η ‘εργοδοτική’ ευθύνη των ΣΤΕ και του ΟΤΕΚ έναντι του ΙΚΑ και οι υπηρεσίες αυτές είχαν μόνον ελεγκτική και διοικητική αρμοδιότητα για την καταβολή των εισφορών.

Τέλος, με τον Ν. 3105/2003, το ΙΚΑ έχει πλήρη ευθύνη για την διοικητική και ελεγκτική εποπτεία του ασφαλιστικού καθεστώτος των ξεναγών και καταργήθηκε ο διοικητικός έλεγχος του ΟΤΕΚ. Όμως οι υπηρεσίες του ΙΚΑ ολιγώρησαν στην άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων ισχυριζόμενες ότι δεν ρωτήθηκαν όταν ψηφίσθηκε ο νόμος. Αρνήθηκαν δε, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, να κινήσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου με έκδοση εγκυκλίου. Επιπλέον, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΙΚΑ πρότειναν τη ριζική και επιζήμια μεταβολή του ασφαλιστικού καθεστώτος των ξεναγών, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση.

Η ΠΟΞΕΝ με υπόμνημα της προς τα αρμόδια υπουργεία και το ΙΚΑ έθεσε το πρόβλημα της παράβασης του νόμου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τόνισε την ανάγκη διατήρησης του ισχύοντος συστήματος ασφάλισης των ξεναγών. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα λυθεί και ότι θα εκδοθεί κατάλληλη εγκύκλιος για την εφαρμογή του ισχύοντος Ν. 31050/03, η ΠΟΞΕΝ πληροφορήθηκε ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΙΚΑ ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση ένταξης των ξεναγών είτε σε σύστημα ‘αυτασφάλισης στο ΙΚΑ’, είτε σε ασφάλιση με ‘ασφαλιστικούς συνεταιρισμούς’, είτε ένταξη των ξεναγών στο ΤΕΒΕ.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση σε όλους τους ξεναγούς, οι οποίοι βλέπουν τα διαβήματα τους να αποβαίνουν άκαρπα και το ΙΚΑ να εισηγείται την δραστική μεταβολή του ασφαλιστικούς τους καθεστώς.

Η ΠΟΞΕΝ πιστεύει ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία κατάστασης ‘μαύρης αγοράς’ για τους ξεναγούς, απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και εισφοροδιαφυγή σε βάρος του ΙΚΑ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024