Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΠΟΞ: ‘Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα για τα ξενοδοχεία μετά την κατάρρευση της Thomas Cook’
Ξενοδοχεία

ΠΟΞ: ‘Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα για τα ξενοδοχεία μετά την κατάρρευση της Thomas Cook’

Μέτρα ουσιαστικά και κυρίως μετρήσιμα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που κλυδωνίζονται επικίνδυνα, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook ζητά από την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Μέτρα ουσιαστικά και κυρίως μετρήσιμα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που κλυδωνίζονται επικίνδυνα, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook ζητά από την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Το θέμα είναι εθνικό και ανάλογα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί δήλωσε σήμερα στον Sky ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσσιος. “Ή στηρίζουν το 25% του ΑΕΠ ή μας αφήνουν μόνους μας και  κλείνουμε τα ξενοδοχεία”, τόνισε και πρόσθεσε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αφεληνισμού των καταλυμάτων εξαιτίας των δανείων που έχουν λάβει  οι ιδιοκτήτες τους.

Όσο για τις οικονομικές ζημιές τόνισε: “Η πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει δείχνει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ζημιά για τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Το οικονομικό πλήγμα είναι μεγαλύτερο και μπορεί να φθάσει στο σύνολο του για όλες τις επιχειρήσεις τα 500.000.000 ευρώ. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει και η Νότια Ελλάδα η Κρήτη η Κως και άλλοι προορισμοί

Σε ερώτηση για τη ζημιά που έχουν υποστεί τα ξενοδοχεία της Ρόδου από την κατάρρευση της Thomas Cook ο κ. Τάσσιος δήλωσε: “Η πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει δείχνει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ ζημιά για τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Το οικονομικό πλήγμα είναι μεγαλύτερο και μπορεί να φθάσει στο σύνολο του για όλες τις επιχειρήσεις τα 500 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει και η Νότια Ελλάδα η Κρήτη η Κως και άλλοι προορισμοί

Σε ερώτηση για τη ζημιά που έχουν υποστεί τα ξενοδοχεία της Ρόδου από την κατάρρευση της Thomas Cook ο κ. Τάσσιος ανέφερε ότι για τα ξενοδοχεία της Ρόδου η ζημιά ξεπερνά τα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ ζημιές ύψους 50 εκατ. ευρώ έχουν προκληθεί στα ξενοδοχεία της Κω.

Ήδη όπως ανέφερε ο κ. Τάσσιος έχει ξεκινήσει από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος η αποτίμηση της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις του τομέα με την λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την αποστολή ερωτηματολογίων, στα οποία τα μέλη θα πρέπει να δηλώσουν τις απώλειες από την κατάρρευση του Thomas Cook.

Είναι εύκολο να έχουμε τα στοιχεία που  αφορούν  την οικονομική ζημιά που υπέστησαν  τα ξενοδοχεία. Τόσο εύκολο θα έπρεπε να ήταν και  για την κυβέρνηση να έχει δώσει λύση στο πρόβλημα από την περασμένη Δευτέρα. Είναι αναγκαίο να δοθεί ένας μήνας παράταση για τις οφειλές προς το δημόσιο. Είναι το πιο σημαντικό βήμα γιατί οι υποχρεώσεις τρέχουν και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι ειδικά σε ότι αφορά το ΦΠΑ. Ακολουθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα επιβίωσης στους ξενοδόχους. Αυτό όμως δεν το έχουν καταλάβει στην κυβέρνηση. Επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός γιατί η προσέγγιση τους δεν είναι η σωστή. Εδώ δεν τίθεται θέμα επιβίωσης απλά αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος αφελληνισμού των ξενοδοχείων“, δήλωσε ο κ. Τάσσιος.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ήδη από την κυβέρνηση επεσήμανε: “Δε χρειάζεται να σχολιάσουμε καν την πρόταση για τον φόρο διαμονής. Εμείς είμαστε εισπράκτορες υπερ του κράτους. Ουδείς κερδίζει κάτι από αυτό. Για το φόρο διαμονής θα διαμορφωθεί άλλη πρόταση.Δεν λέμε κάτι εξωπραγματικό. Υπάρχει δεδικασμένο. Το 2013 και 2014 με τις πτωχεύσεις των Ρωσικών τουριστικών οργανισμών το κράτος είχε απαλλάξει από το ΦΠΑ τις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από πτώχευση μεγάλου τουριστικού οργανισμού χωρίς δικαστική απόφαση . Επίσης θέλουμε να μην μετρήσουν οι αφίξεις αυτές σαν έσοδα στη φορολογική δήλωση της επιχείρησης. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει χθες. Διαφορετικά να δώσουν ένα μήνα αναστολή πληρωμών“.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρθηκε και στις αφίξεις που χάνονται τις επόμενες πέντε εβδομάδες. “Χάνονται χιλιάδες αφίξεις καθώς οι μισές από αυτές που ήταν προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο προέρχονταν από την Thomas Cook”.

Με έλλειμμα όμως θα ξεκινήσει όπως τόνισε και η επόμενη τουριστική σεζόν. “Θα δούμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Την περασμένη Δευτέρα είδαμε το παιχνίδι που παίζεται. Για να ανασάνει κάθε ξενοδοχείο θέλει εφαρμογή μέτρων αποτελεσματικών για πέντε χρόνια. Αφίξεις θα έχουμε . Το ζήτημα είναι με ποια τιμή. Μήπως πάνω στην αναμπουμπούλα κάποιοι χαίρονται και θα τοποθετηθούν οικονομικά σε συμβόλαια με διαφορετικό τρόπο; Για το λόγο αυτό τονίζουμε πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση να καταλάβουν πως το θέμα είναι εθνικό. Ή στηρίζουν το 25% του ΑΕΠ ή να μας αφήσουν μόνους μας και κλείνουμε τα ξενοδοχεία“, δήλωσε ο κ. Τάσσιος.

Ο κ.Τάσσιος αναφέρθηκε και στον επαγγελματισμό των ξενοδόχων και την καλή φιλοξενία έναντι των πελατών που ήρθαν στη χώρα μέσω τους Thomas Cook σε αντίθεση με ότι έγινε σε άλλες γειτονικές χώρες. “Είμαστε σε επικοινωνία με τις περισσότερες Πρεσβείες ξένων κρατών και δεχθήκαμε συγχαρητήρια για την καλή φιλοξενία που παρέχουμε στους επισκέπτες“, τόνισε.

Μείωση 8-10% στις αεροπορικές θέσεις για Ρόδο από μεγάλους TOs του χρόνου
Στην κατάρρευση των περισσοτέρων θυγατρικών της Thomas Cook πλην αυτού που αφορά τις αφίξεις από τη Σκανδιναβία αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος. “Είναι μεγάλο το πλήγμα που έχει δεχθεί ο ροδιακός τουρισμός από την κατάρρευση του Thomas Cook. Δεν είναι μόνο αυτό που έγινε. Το θέμα είναι ότι χάνουμε δεκάδες χιλιάδες αφίξεις που είχαν προγραμματιστεί για τις επόμενες πέντε εβδομάδες από τη Γερμανία την Αγγλία και τη Βρετανία. Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι η επόμενη σεζόν θα ξεκινήσει με μείωση σε ποσοστό 8-10% σε αεροπορικές θέσεις από μεγάλους TOs”, δήλωσε στον Sky ο κ. Ματσίγκος. Όσο για τους τουρίστες που ήρθαν στη Ρόδο μέσω του Thomas Cook και κάνουν διακοπές ο κ. Ματσίγκος είπε ότι “με τους παραμένοντες πελάτες από το gερμανικό κομμάτι δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά περιμένουν ενημέρωση για το πότε θα αναχωρήσουν”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024