Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΣυνένωση της τουριστικής βιομηχανίας για δίκαιη φορολόγηση των πτήσεων
Καμπάνια του ABTA για τη μείωση της φορολόγησης των πτήσεων

Συνένωση της τουριστικής βιομηχανίας για δίκαιη φορολόγηση των πτήσεων

Τα κορυφαία ονόματα στο χώρο του τουρισμού στο Ην. Βασιλειο ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά ενώθηκαν, για μια εκστρατεία που ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση δίκαιους φόρους επί των πτήσεων. […]

Τα κορυφαία ονόματα στο χώρο του τουρισμού στο Ην. Βασιλειο ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά ενώθηκαν, για μια εκστρατεία που ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση<...> δίκαιους φόρους επί των πτήσεων. Η British Airways, η BAA και η UKinbound ήδη έχουν “αγκαλιάσει” την καμπάνια.

Με τις τιμές των καυσίμων να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, η εκστρατεία καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει κάθε περαιτέρω αύξηση στη φορολογία των αερομεταφορών, καθώς τα έσοδα από το δασμό APD (Air Passenger Duty) να έχει αυξηθεί κατά 2600% από τότε που εισήχθη για πρώτη φορά, το 1994. Αυτό το έτος ποσό 2,2 δισ. λιρών από παραθεριστές και επιχειρηματίες ταξιδιώτες θα εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει τον φόρο κατά 1,4 δισ. λίρες επιπλέον έως το 2015.

Σε μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ComRes για τον ABTA (Association of British Travel Agents), ο οποίος ηγείται της καμπάνιας, το βρετανικό κοινό στη συντριπτική του πλειοψηφία ανέφερε ότι το σημερινό επίπεδο της φορολογίας είναι “πάρα πολύ υψηλό”. Σχεδόν τα 2/3 των καταναλωτών (63%) πιστεύουν ότι το σημερινό επίπεδο είναι πολύ υψηλό, 21% λένε ότι είναι περίπου στο σωστό επίπεδο και μόνο το 5% πιστεύουν ότι είναι πολύ χαμηλό. Κινήσεις για περαιτέρω αύξηση του συντελεστή του φόρου των αερομεταφορών είναι, συνεπώς, πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντική αντίδραση από τους καταναλωτές.

Σε ανοικτή επιστολή προς τον George Osborne η εκστρατεία θέτει “Πέντε Τεστ” δικαιοσύνης, ώστε να ληφθούν υπόψιν, καθώς προετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του Μαρτίου. Ήδη έχει ξεκινήσει κοινωνική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης, καλώντας τα μέλη του κοινού να υπογράψουν και να υποστηρίξουν έκκληση για μια Δίκαιη Φορολογία επί των Πτήσεων (www.facebook.com/afairtaxonflying).

Παραθεριστές ή επιχειρηματίες ταξιδιώτες που πετούν από το Ην. Βασίλειο πληρώνουν τους υψηλότερους φόρους πτήσης στην Ευρώπη. Πέντε ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν σήμερα διάφορες παραλλαγές του φόρου αυτού, αλλά όλες σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι η Βρετανία. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια που πετά από το Ην. Βασίλειο προς τη Φλόριντα (ΗΠΑ) πληρώνουν 240 λίρες ως φόρο πτήσης, ενώ αν πετά προς Αυστραλία αναμένεται να πληρώσει έως και 340 λίρες. Αυτό συγκρίνεται με 11 μόνο λίρες για μια ιρλανδική οικογένεια που πετά προς τους ίδιους προορισμούς ή 15 λίρες για μια γαλλική οικογένεια. Ακόμη και στις ευρωπαϊκές πτήσεις, οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο επιβαρύνονται τραγικά: μια βρετανική οικογένεια πληρώνει 12 φορές το φόρο που πληρώνει μια οικογένεια από τη Γαλλία.

Πρόσθετες έρευνες που ανατέθηκαν από τον ABTA δείχνουν ότι τρεις στους τέσσερις επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών δεν έχουν ιδέα πόσο φόρο πληρώνουν. Αυτή η έλλειψη ευαισθητοποίησης των καταναλωτών θεωρείται έχει ότι αφήσει “ανοιχτή την πόρτα” για την κυβέρνηση να εισαγάγει διαδοχικές αυξήσεις. Όλες οι τιμές του δασμού APD που καταβάλλουν οι επιβάτες διπλασιάστηκαν το 2007 και μαζικές αυξήσεις έπληξαν τους επιβάτες και πάλι το 2009 και το 2010.

Επίσης ανησυχητικός είναι ο αυξανόμενος αντίκτυπος που έχει η φορολογική πολιτική στις αερομεταφορές στην οικονομία του Ην. Βασιλείου. Από το 2007, όταν η κυβέρνηση άρχισε τη λήψη μιας σειράς σημαντικών φορολογικών αυξήσεων, ο αριθμός των επιβατών στις αερομεταφορές από τη Βρετανία μειώθηκε κατά 22%, (από πάνω από 81 εκατ. ετησίως το 2007 σε 63 εκατ. το 2010). Το αεροδρόμιο Heathrow, ο πιο πολυσύχναστος και κύριος διεθνής κόμβος της χώρας, έχει πέσει από την 1η στην 5η θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά στους προορισμούς που εξυπηρετούνται τα τελευταία 20 χρόνια. Καθώς οι Βρετανοί είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το φόρο όταν πετούν πίσω στην πατρίδα τους, υπάρχει ο φόβος ότι οι εκδρομείς και οι επιχειρηματίες μπορούν απλά να παράκαμψουν τη Βρετανία, ένα ζήτημα που αποτελεί πραγματική πηγή ανησυχίας στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς του 2012.

Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις σε Δανία, Σουηδία, Μάλτα και Κάτω Χώρες μείωσαν τη συγκεριμένη φορολογία επί των αεροπορικών μεταφορών, όταν διαπίστωσαν τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που είχες στις οικονομίες τους.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024