Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΟικολογικός21 Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Μέρα γιορτής για τις 446 περιοχές Νatura της Ελλάδας
Περιβάλλον

21 Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Μέρα γιορτής για τις 446 περιοχές Νatura της Ελλάδας

NATURA
(Φωτο: Ντίνος Μιχαήλ, LIFE-IP 4 NATURA).

Η ελληνική φύση στο προσκήνιο της Ημέρας Natura 2000.

Το μεγαλείο της ελληνικής φύσης, ο πολύτιμος θησαυρός της βιοποικιλότητας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις 21 Μαΐου, που έχει οριστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000.

Η συγκεκριμένη μέρα σηματοδοτεί την επέτειο 32 χρόνων από τη δημιουργία του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το οποίο αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα πιο πολύτιμα και απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.

Natura

(Φωτό: Δημήτριος Γιώβης, LIFE-IP 4 NATURA)

Η χώρας μας, αν και μικρή σε μέγεθος, ξεχωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο για την πλούσια βιοποικιλότητά της. Χιλιάδες διαφορετικά είδη φυτών και ζώων, πολλά από τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο, αλλά και δεκάδες διαφορετικοί τύποι οικοτόπων, συνθέτουν το εντυπωσιακό “μωσαϊκό” της ελληνικής φύσης. Στην Ελλάδα το δίκτυο εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας έναν μεγάλο αριθμό ειδών και οικοτόπων, από τα οποία 299 είδη φυτών και ζώων, 147 είδη πουλιών και 89 διαφορετικοί τύποι οικοτόπων περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη φύση.

NATURA

(Φωτό: Χρήστος Ζάβρας, LIFE-IP 4 NATURA).

“Η αποτελεσματική προστασία του τεράστιου φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας, γι’αυτό και η ανάδειξη της σημασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 μπορεί επίσης να γίνει υπόθεση όλων μας. Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επιδιώκοντας συγχρόνως την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της φύσης και την ανάπτυξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων”, αναφέρει το WWF Ελλάς.

Natura

(Φωτό: Παναγιώτης Ξαξίρης, LIFE-IP 4 NATURA).

“Τα οφέλη που προκύπτουν για τον άνθρωπο από την ορθή διαχείριση των περιοχών Natura 2000 είναι ανεκτίμητης αξίας. Η προστασία της βιοποικιλότητας μάς εξασφαλίζει τα υγιή εδάφη στα οποία καλλιεργούμε τροφή, την επικονίαση των φυτών, τις πρώτες ύλες για τις κατασκευές, τα ρούχα, και τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε, το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε. Ταυτόχρονα διασφαλίζουμε ότι η φύση θα συνεχίσει να μας προστατεύει από ασθένειες και από τα ακραία φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Tο δίκτυο Natura 2000 δεν είναι απλώς ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, είναι η ίδια η φύση μας. Και η φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura, η οποία γιορτάζεται λίγο πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, αποτελεί επίσης μια καλή αφορμή για να αναλογιστούμε ευρύτερα τη σημασία των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών θεσμών, αλλά και τη μεγάλη ανάγκη για ενίσχυση και αποτελεσματική εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα, ένα ζήτημα που μας αφορά όλους“.

Το έργο LIFE-IP 4 NATURA
Natura

(Φωτό: Γιώργος Χατζηαγγελίδης, LIFE-IP 4 NATURA).

Το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Δώδεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους, σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.

Natura 2000 Bioblitz 2024

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού του Δικτύου Natura 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί το κοινό να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις καταγραφής της βιοποικιλότητας, οι οποίες ονομάζονται Bioblitz, κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες – παρατηρητές βγαίνουν στη φύση και καταγράφουν όσο το δυνατόν περισσότερα είδη σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.  Σε μία τέτοια δράση, οι συμμετέχοντες γίνονται πολίτες – επιστήμονες, ανακαλύπτουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και συμβάλλουν, με τις καταγραφές τους, στη διεύρυνση της γνώσης για τα είδη που φιλοξενεί.

Natura 2000 Bioblitz 2024

Στο φετινό Natura 2000 BioBlitz συμμετέχουν 14 χώρες της Ευρώπης. Νικήτρια θα αναδειχθεί η χώρα που θα καταφέρει να καταγράψει τα περισσότερα είδη μέσω της εφαρμογής.

Στη χώρα μας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις εορτασμού για το Δίκτυο Natura 2000, διοργανώνει Bioblitz στην περιοχή του Υμηττού, το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαΐου, από τις 9:30 το πρωί ως τις 12:30 μετά το μεσημέρι, με τρεις ομάδες συμμετεχόντων ανά μία ώρα.

Το “ραντεβού” για όλους όσοι ενδιαφέρονται δίνεται στη Μονή Καισαριανής, όπου τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του ΟΦΥΠΕΚΑ θα υποδέχονται τους συμμετέχοντες, θα τους ενημερώνουν σχετικά με την προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού και θα τους συνοδεύουν στην εξερεύνησή τους. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την εφαρμογή Obsidentify, μέσω της οποίας θα “ανεβάζουν” τις παρατηρήσεις τους στη βάση δεδομένων Observation.org. Οποιαδήποτε καταγραφή είδους γίνει τη συγκεκριμένη ημερομηνία στην περιοχή αυτή θα “μετρήσει” αυτόματα, στις καταγραφές του Natura 2000 Bioblitz.

Ymittos

Στην προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού έχουν έως σήμερα καταγραφεί περισσότερα από 600 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων και πλήθος ενδημικών ειδών -κυρίως της Νότιας Ελλάδας ή της Αττικής, όπως η Κενταύρεια του Υμηττού. Επίσης, η περιοχή ξεχωρίζει για τις ορχιδέες της, καθώς απαντώνται 44 διαφορετικά είδη. Πρόκειται για μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ορχεοειδών στην Ευρώπη, σε σχέση με την έκταση της περιοχής. Τέλος, ο Υμηττός έχει σημαντικό αριθμό ειδών πανίδας, ιδιαίτερα πουλιών και ερπετών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024