Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςΣήμα κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη εκπέμπει το Μπαλί
Greenpeace

Σήμα κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη εκπέμπει το Μπαλί

Γιγαντιαίο θερμόμετρο με σύνθημα «Μην ψήνετε το κλίμα», έστησαν ακτιβιστές της Greenpeace μπροστά στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Μπαλί της Ινδονησίας. Το […]

Γιγαντιαίο θερμόμετρο με σύνθημα «Μην ψήνετε το κλίμα», έστησαν ακτιβιστές της Greenpeace μπροστά στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Μπαλί της Ινδονησίας. Το θερμόμετρο<...>υπενθυμίζει στους συνέδρους την υποχρέωση τους να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Πολιτικοί από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συναντιούνται από τις 3 μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας, στην εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδο του ΟΗΕ με θέμα την επόμενη φάση του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Οι συζητήσεις στο Μπαλί πρέπει να καταλήξουν σε μια ισχυρή και φιλόδοξη Εντολή (Bali Mandate), που θα καθορίσει το περιεχόμενο, τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2009, με στόχο τη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας όσο λιγότερο κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου γίνεται. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί, μεταξύ άλλων, δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών για μείωση των εκπομπών τους κατά τουλάχιστον 30% μέχρι το 2020 και μείωση περισσότερο από 80% έως το 2050, κάτι που στην ουσία απαιτεί πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή πραγματικότητα, παρ΄όλο που συμμετέχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ στο Μπαλί, σχεδιάζει, όπως υποστηρίζει η Greenpeace, στο εσωτερικό της χώρας την κατασκευή νέων ρυπογόνων σταθμών ορυκτών καυσίμων, ενώ καταπατά τη συμφωνία του Κιότο εδώ και δύο χρόνια, δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας και έχει εξαιρετικά χαμηλή διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει από τους συνέδρους στο Μπαλί να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και να προχωρήσουν σε μια πολιτική απόφαση για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης παγκόσμιας απειλής», ανέφερε η κυρία Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη για θέματα κλιματικών αλλαγών και ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace και πρόσθεσε «όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι πλέον παραπάνω από επιτακτικό να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες ανάγκες και να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια περαιτέρω δέσμευσης από ορυκτά καύσιμα στρέφοντας το ενεργειακό της μέλλον προς την εξοικονόμηση ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Όσον αφορά στην υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η Greenpeace καλεί επειγόντως τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια.
  2. Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Εξοικονόμηση Ενέργειας σε κάθε τομέα, με δεσμευτικούς ποσοτικούς στόχους.
  3. Ακύρωση κάθε σχεδίου για κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα.
  4. Ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και μαζική διείσδυσή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
  5. Χάραξη μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής με σκοπό τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (κυρίως λιγνίτη και πετρέλαιο).
  6. Μείωση του Φ.Π.Α. στα προϊόντα εξοικονόμησης και ΑΠΕ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Γαλλία και η Βρετανία.


Σημειώνεται πως καθ΄όλη τη διάρκεια της Συνόδου του ΟΗΕ στο Μπαλί, το θερμόμετρο της Greenpeace θα παραμείνει στην είσοδο της αίθουσας όπου συνεδριάζουν οι πολιτικοί για να τους θυμίζει την υποχρέωση τους απέναντι στο κλίμα.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024