Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΟΦΥΠΕΚΑ: Ενισχύεται η φύλαξη του εθνικού πάρκου Αλοννήσου
Περιβάλλον

ΟΦΥΠΕΚΑ: Ενισχύεται η φύλαξη του εθνικού πάρκου Αλοννήσου

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ προχώρησε πρόσφατα σε προσλήψεις για τη φύλαξη του εθνικού πάρκου Αλοννήσου.

Στην ενίσχυση της φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων προχωρά ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με προσλήψεις προσωπικού και σύναψη συνεργασιών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω της τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ προχώρησε πρόσφατα στην πρόσληψη δύο εξειδικευμένων οδηγών ταχυπλόου (με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), οι οποίοι θα υποστηρίξουν το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου στην καθημερινή εποπτεία. Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΦΥΠΕΚΑ με το ίδρυμα Thalassa, έγινε αποδοχή δωρεάς από το Ίδρυμα, ώστε να απασχοληθούν στη φύλαξη του Εθνικού Πάρκου δύο επιπλέον συνεργάτες. Η εν λόγω δωρεά είναι άλλη μια συμβολή του Ιδρύματος στην προστασία της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, συμφωνήθηκε η επέκταση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Sea Shepherd Global, ώστε σκάφος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με δύο συνεργάτες της να συμμετέχει και φέτος στη φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής. Σημειώνεται ότι ήδη από πέρσι –από το Μάιο έως και το Δεκέμβριο του 2022- το σκάφος Emanuel Bronner της Sea Shepherd Global έπλεε στα νερά του Εθνικού Πάρκου στο πλαίσιο της εκστρατείας  Monachus Defense Campaign.

Βασικός στόχος των περιπολιών είναι ο έλεγχος δραστηριοτήτων όπως η παράνομη αλιεία, επαγγελματική είτε ερασιτεχνική,  η ανεξέλεγκτη αγκυροβόληση που προκαλεί υποβάθμιση των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και η ενημέρωση των επισκεπτών για τους κανόνες προστασίας που ισχύουν.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ) ιδρύθηκε το 1992 και είναι το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας. Mε έκταση που προσεγγίζει τα 3.000 τ.χλμ. αποτελεί την μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή μεικτής έκτασης (που περιλαμβάνει, δηλαδή, θάλασσα και ξηρά) στη Μεσόγειο. Το ΕΘΠΑΒΣ φιλοξενεί το σημαντικότερο πληθυσμό της απειλούμενης Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Μεσόγειο. Πυρήνας του πάρκου είναι το νησί Πιπέρι, που αποτελεί και την πιο σπουδαία περιοχή αναπαραγωγής της Μεσογειακής Φώκιας και για το λόγο αυτό απαγορεύεται η διέλευση από αυτό, καθώς και η προσέγγισή του σε ακτίνα τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές του.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024