Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑλλαγή στο καθεστώς των ναυαγοσωστών δημιουργεί πρόβλημα στις Γαλάζιες Σημαίες
Περιβάλλον

Αλλαγή στο καθεστώς των ναυαγοσωστών δημιουργεί πρόβλημα στις Γαλάζιες Σημαίες

Ένα νέο Π.Δ. τον περασμένο Απρίλιο έχει δημιουργήσει διαδικαστικά ζητήματα σε πολλές παραλίες ανά την Ελλάδα που έχουν αποκτήσει τη Γαλάζια Σημαία για το 2018. Διαδικαστικά μεν, με άμεσο αντίκτυπο στην κατοχύρωση του σήματος δε…

Αλλαγές με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ 31/2018 – ΦΕΚ 61/Α/4-4-2018) που αφορούν στο καθεστώς ύπαρξης ναυαγοσώστη στις οργανωμένες παραλίες προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη διατήρηση της Γαλάζιας Σημαίας σε αρκετές από αυτές σε όλη την επικράτεια της χώρας. Πρόσφατο παράδειγμα η απόσυρση όλων των Γαλάζιων Σημαιών (18) από τη Ζάκυνθο, καθώς οι παραλίες που την είχαν λάβει δεν τηρούν πλέον τα κριτήρια. Οι παραλίες αυτές είναι: Αλυκανάς 1, Αλυκές 1, Αμμούδι, Άμπουλα Τραγάκι, Άμπουλα Ψαρού, Αργάσι, Αρκαδιανού-Κούκλα, Γάιδαρος, Γέρακας, Δημοτική Ακτή Κρυονερίου-Πλαζ ΕΟΤ, Καλαμάκι 1, Καλαμάκι 2-Λούρος, Κατραγάκι/Eleon Grand Resort, Λαγανάς-Zante, Λίμνη Κεριού, Μπανάνα, Μπούκα και Τσιλιβί.

Όπως ανέφερε στο traveldailynews.gr η κα Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, περιβαλλοντολόγος-ωκεανογράφος και συντονίστρια του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), “τον περασμένο Απρίλιο δημοσιεύθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα αλλαγές όσον αφορά στη χρήση ναυαγοσωστών σε οργανωμένες παραλίες, κάτι που δεν πρόλαβαν όλοι οι Δήμοι να διαχειριστούν πριν ξεκινήσει η φετινή σεζόν, με αποτέλεσμα να μην τηρούν και το συγκεκριμένο βασικό κριτήριο για την απόκτηση Γαλάζιας Σημαίας. Για παράδειγμα, πλέον, κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μέτρων από τη βάση του και όχι 350 που ήταν μέχρι σήμερα ή μία μεγάλη σε μήκος παραλία να χρειάζεται πάνω από έναν ναυαγοσώστη. Αυτό μεταφράζεται σε έξοδα, τα οποία οι Δήμοι φυσικά δεν μπορούσαν να είχαν προβλέψει στον προϋπολογισμό τους για τη φετινή σεζόν. Το Π.Δ. βγήκε τον Απρίλιο -και μην ξεχνάμε ότι για να γίνει ένας διαγωνισμός μπορεί να περάσουν και τρεις μήνες. Συμφωνούμε μεν με το νέο Προεδρικό Διάταγμα και τις νέες αυστηρότερες αλλαγές που φέρει, όχι όμως με τον τρόπο και στο χρόνο που έγινε.

Στη Ζάκυνθο βέβαια υπάρχουν και άλλα θέματα (καθαριότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης κ.λπ.) και είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους, ώστε να δούμε πως θα μπορούσαμε να τα λύσουμε, αν και είμαστε ήδη στο μέσο του καλοκαιριού”.

Ο κ. Αντώνης Νικολουδάκης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού ανακοίνωσε πάντως την αναστολή εργασιών της Επιτροπής, μετά την απόσυρση των γαλάζιων σημαιών από ολόκληρο το νησί.

Φιλοξενούμενος σε ραδιοφωνική εκπομπή του τοπικού Μέσου Ionian Radio ανέφερε: “Υπάρχει μία δυσάρεστη εξέλιξη φέτος. Ήμασταν ο 2ος δήμος στην Ελλάδα σε σημαίες και ο 1ος στο Ιόνιο. Ωστόσο, σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Εξακολουθούμε να έχουμε διαχείριση των παραλιών, όμως οι υποδομές του δήμου φέτος δεν μπορούν να στηρίξουν αυτήν τη προσπάθεια. Δυστυχώς, υπάρχουν ελλείψεις σοβαρές τόσο σε ναυαγοσώστες όσο και σε τεχνική υποδομή, που δυστυχώς οι συναρμόδιες υπηρεσίες δεν κάλυψαν. Έτσι, για να προστατεύσουμε το κύρος των βραβεύσεων ζητάμε επανέλεγχο των παραλιών του νησιού μας. Όλες οι μετρήσεις που έχουν γίνει έχουν αποδείξει ότι, παρά τα μεμονωμένα περιστατικά, οι παραλίες συνεχίζουν να είναι καθαρές στην Ζάκυνθο.

Εμείς ζητάμε επανέλεγχο σε όλες τις παραλίες για να πιστοποιηθεί ότι οι παραλίες είναι καθαρές. Ζητάμε ο έλεγχος να μην είναι περιστασιακός, αλλά να διαρκέσει όλη τη θερινή περίοδο για να σβηστεί κάθε αμφισβήτηση. Ζητήσαμε από την Ελληνική Προστασία της Φύσης να γίνουν έλεγχοι και από την Επιτροπή Γαλάζιας Σημαίας. Έχουν γίνει κατ’επανάληψη καταγγελίες που έχουν δημιουργήσει μία περί ρέουσα ατμόσφαιρα. Εμείς πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι μία χρονιά που έχουν λυθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από πέρυσι τα ζητήματα με τα απορρίμματα. Ζητάμε λοιπόν ελέγχους για να φύγει η ‘σκιά’ υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, η απογοήτευση που έχουμε ως Επιτροπή είναι ότι ο τουρισμός δεν ενισχύθηκε από τον υπηρεσιακό μηχανισμό του δήμου”.

Ο κ. Νικολουδάκης επεσήμανε ότι η Επιτροπή ζητά ελάχιστο προϋπολογισμό για την αγορά ναυαγοσωστικού υλικού “και στο τέλος ζητάμε χορηγία από ιδιώτες. Μιλάμε για μικρά ποσά των 500 ευρώ που το οικονομικό τμήμα δεν μπορεί να βρει κωδικούς για να τα περάσει. Είμαι απογοητευμένος. Τέθηκε το θέμα υπό ευρύ πρίσμα, γιατί δυστυχώς η αποκομιδή είναι ανεπαρκής και ακόμη και αν η παραλία είναι καθαρή δεν παίρνει γαλάζια σημαία όταν κάποια μέτρα πίσω υπάρχουν απορρίμματα και δεν έχουν συγκεντρωθεί να πάνε στο χώρο διαχείρισης τους“.

Και κατέληξε: “Δεν μπορώ να ανεχτώ να υποβαθμίζεται ο τουρισμός και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα προτείνω αναστολή των εργασιών της Επιτροπής μέχρι ο δήμος να αποφασίσει να στηρίξει και να μη θεωρεί το Τμήμα Τουρισμού αποπαίδι του. Πρέπει να αναβαθμιστεί ποιοτικά η δουλειά που κάνει ο τουρισμός για να μπορέσει να ωφεληθεί το νησί. Αν καταφέρουμε μέσα στη χρονιά να διεκδικήσουμε επιθετικά τις Γαλάζιες Σημαίες την επόμενη χρονιά θα μπορούν να αναρτηθούν στις βραβευμένες παραλίες”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024