Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour Operators‘Rhodes Co–Lab’: Υπογράφηκε η συμφωνία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ομίλου TUI/TUI Care Foundation
Βιώσιμος τουρισμός

‘Rhodes Co–Lab’: Υπογράφηκε η συμφωνία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ομίλου TUI/TUI Care Foundation

Το Destination Co-Lab θα αναπτύξει τη Ρόδο σε παγκόσμιο πρότυπο για βιώσιμη καινοτομία και ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα. Είναι μια ανοιχτή, περιεκτική και εξελισσόμενη πλατφόρμα, όπου οι ενδιαφερόμενοι καθορίζουν από κοινού τις βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τουρισμό στο νησί.

Μια μεγάλη ημέρα για το μέλλον των νησιών και για τον τουρισμό του αύριο χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, τη συνεργασία και την υπογραφή της συμφωνίας με τον Όμιλο TUI, χθες στις Βρυξέλλες, για την υλοποίηση του παγκόσμιου project “The Rhodes Co-Lab” – Sustainable Tourism Destination”, που σχεδίασαν από κοινού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Όμιλος TUI, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, για τον μετασχηματισμό της Ρόδου στον πρώτο, διεθνώς, πρότυπο βιώσιμο τουριστικό προορισμό.

Τη Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ο κ. Χατζημάρκος, ο διευθύνων σύμβουλος της TUI AG, Fritz Joussen και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck, παρόντος του δημάρχου Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη. Η παρουσίαση του project “The Rhodes Co-Lab” – Sustainable Tourism Destination”, έγινε στη συνέχεια κατά τη διάρκεια γεύματος όπου συμμετείχαν οι κ.κ.: Διονύσιος Καλαμβρέζος, πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, κ. Ιωάννης Βράιλας, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε, Walter Goetz, επικεφαλής του Γραφείου της Επιτρόπου Μεταφορών Adina Vălean, Carsten Rasmussen, επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG-REGIO), Milosz Momot, αναπλ. προϊστάμενος Προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG GROW), Jan-Christoph Oetjen, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, István Ujhelyi, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και Εμμανουήλ Φράγκος, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Από αριστερά οι κ.κ.: Αντώνης Καμπουράκς, δήμαρχος Ρόδου, Fritz Joussen, διευθύνων σύμβουλος της TUI AG, Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Thomas Ellerbeck, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του TUI Care Foundation.

Το project συνιστά απόρροια της επιτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης της τελευταίας διετίας, όπου η Ρόδος και το Νότιο Αιγαίο συνολικά, επέδειξαν αντανακλαστικά ενός σοβαρού, ώριμου και υπεύθυνου προορισμού, που κατόρθωσε να εμπνεύσει το αίσθημα της ασφάλειας στους επισκέπτες του, στην πιο κρίσιμη περίοδο στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού. Στόχος είναι η ανάπτυξη της Ρόδου σε διεθνή “φάρο” για τη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών διακοπών.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, από τις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Μια μεγάλη ημέρα η σημερινή για το μέλλον των νησιών μας η συνεργασία και η υπογραφή της συμφωνίας με τον Ομιλο TUI για τον Τουρισμό του Αύριο. Με τον Πρόεδρο της ΤUI Fritz Joussen, υπογράψαμε σήμερα στις Βρυξέλλες την συμφωνία συνεργασίας για το ‘Rhodes Co-Lab’. Η μετατροπή ενός τόπου σε φάρο αειφορίας και καινοτομίας, είναι ένα έργο δύσκολο και φιλόδοξο, αλλά μας αρέσει να έχουμε στόχους και έχουμε ήδη αποδείξει οτι τους υπηρετούμε με το πάθος που χρειάζεται για να υλοποιηθούν.

Η επιλογή της Ρόδου, οφείλεται, πέρα απο το αδιαμφισβήτητα τουριστικά χαρακτηριστικά και το οικονομικό μέγεθος του νησιού, στον εξαιρετικά υψηλό βαθμό συνεργασίας που οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία έχουν πετύχει. Όταν στο ίδιο τραπέζι των θεσμικών συζητήσεων στη Ρόδο, βρίσκονται όλοι οι παραγωγικοί, επιστημονικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, όλοι οι στόχοι φαίνονται μικρότεροι. Γιατί, οι συνεργασίες φέρνουν τα αποτελέσματα πιο κοντά.

Με τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, στις Βρυξέλλες, εκπροσωπήσαμε αυτό τον τόπο που σε κλίμα ειρήνης σχεδιάζει, συνεννοείται και υλοποιεί. Τον τόπο στον οποίο οι κραυγές δεν είναι τίποτα άλλο από παραφωνίες μίας δημιουργικής και ώριμης κοινότητας. Είναι υποχρέωσή μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το περιβάλλον άθικτο, λέμε όλοι και συμφωνούμε. Προσθέτω ότι πρέπει να τους εξασφαλίσουμε και την δυνατότητα να αποκτήσουν εισόδημα και να προοδεύσουν στον τόπο τους. Γιατί, σκέτο το φυσικό περιβάλλον ήταν απολύτως άθικτο όταν οι πρόγονοι μας μετανάστευαν μαζικά για να μπορέσουν να ζήσουν. Περιβάλλον, Οικονομία, Κοινωνία είναι το δικό μας τρίπτυχο. Η χρυση ισορροπία και ταυτόχρονα η μεγάλη πρόκληση για την οποία αξίζει να αγωνίζεσαι. Σήμερα σχεδιάζουμε το Αύριο που αξίζουμε, σήμερα δουλεύουμε για να το κατακτήσουμε”.

Όπως αναφέρει το Σύμφωνο Συνεργασίας: “Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποτελούν κορυφαίο τουριστικό προορισμό στη Μεσόγειο για πολλές δεκαετίες. Η μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, η εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά και κυρίως η απαράμιλλη φιλοξενία των ανθρώπων της ήταν οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την επιτυχία του τουριστικού τομέα. Ο τουρισμός έχει αποδειχθεί ισχυρή οικονομική και κοινωνική κινητήρια δύναμη για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Ειδικότερα στη Ρόδο, παρά την πανδημία, η μακροπρόθεσμη τουριστική τάση παραμένει ανέπαφη: Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κλάδος θα μπορέσει να επιστρέψει στην επιτυχημένη διαδρομή των τελευταίων ετών.

Τώρα είναι η ώρα να οικοδομήσουμε τον τουρισμό του μέλλοντος. Στη Ρόδο ο κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί βιώσιμα – με μεγαλύτερη συμμετοχή των ντόπιων, με ισχυρότερο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και λιγότερη χρήση των φυσικών πόρων. Αυτό είναι το θέμα του Destination Co-Lab, για το οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Όμιλος TUI ενώνουν τώρα τις δυνάμεις τους.

Το Destination Co-Lab συγκεντρώνει μια ποικιλία ενδιαφερόμενων μερών, όπου μαζί θα συνδιαμορφώσουν ένα ολιστικό βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για τον τουρισμό, που θα επιτρέψει τον θεμελιώδη εκ νέου σχεδιασμό του προορισμού και θα είναι επεκτάσιμος για προορισμούς σε όλο τον κόσμο, με βάση το πρότυπο του Δήμου Ρόδου ως θεμέλιο λίθο. Έτσι, το Destination Co-Lab θα αναπτύξει τη Ρόδο σε παγκόσμιο πρότυπο για βιώσιμη καινοτομία και ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα. Είναι μια ανοιχτή, περιεκτική και εξελισσόμενη πλατφόρμα, όπου οι ενδιαφερόμενοι καθορίζουν από κοινού τις βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τουρισμό στο νησί.

Η ανταλλαγή δεξιοτήτων, γνώσεων, βέλτιστων πρακτικών, ιδεών και αποτελεσμάτων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων εταίρων είναι απαραίτητη. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση θα επιτρέψει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν για την ενίσχυση του κλάδου και των θετικών του επιπτώσεων στους ανθρώπους και το περιβάλλον του νησιού.

Τα (συμβαλλόμενα)μέρη καλούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας και μαζί χτίζουμε το μοντέλο βιώσιμου τουρισμού του μέλλοντος.

Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και το πρόγραμμα Build back Better, καθώς και οι Βιώσιμοι Στόχοι του ΟΗΕ αποτελούν μέρος των κατευθυντήριων αρχών για τις διαφορετικές ροές εργασίας. Όλοι όσοι μπορούν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του βιώσιμου μέλλοντος της Ρόδου καλούνται να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία. Μαζί οι εταίροι θα (ανα)διαμορφώσουν, θα (επανα)σχεδιάσουν και θα συνδημιουργήσουν λύσεις που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου επόμενης γενιάς για τον τουρισμό στη Ρόδο. Η Ρόδος θα λειτουργήσει ως παγκόσμιο πρότυπο για τον κλάδο, οι λύσεις που θα αναπτυχθούν θα είναι σχεδιασμένες με επεκτάσιμο τρόπο, επιτρέποντας σε άλλους τουριστικούς προορισμούς να επωφεληθούν από τις εμπειρίες που έγιναν στο Co-Lab”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TUI AG, Fritz Joussen με τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο.
 

To “The Rhodes Co-La” Project επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες εργασίας, που ο καθένας   υποστηρίζει τρεις τομείς εστίασης, για να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο και βιώσιμη ανάπτυξη:
1. Μετασχηματισμό προς μια κυκλική οικονομία
2. Αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και προστασία του οικοσυστήματος
3. Δημιουργία πράσινης οικονομικής ανάπτυξης  και οφέλους για την τοπική οικονομία
4. Μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος

Οι στόχοι που τίθενται είναι:

  • Νέες θέσεις εργασίας και τοπική επιχειρηματικότητα
  • Αύξηση της τοπικής προστιθέμενης αξίας μέσω καινοτόμων εμπειριών
  • Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τοπικών Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων και του τουριστικού τομέα
  • Διαχείριση ενέργειας, νερού και απορριμμάτων
  • Ώθηση της τοπικής παραγωγής πόρων
  • Βιώσιμη κινητικότητα και μετασχηματισμός καυσίμων
  • Αναδάσωση και ανάπλαση της γης
  • Διατήρηση της ποικιλομορφίας της φύσης
  • Θαλάσσια και παράκτια προστασία
  • Προώθηση της σταδιοδρομίας στον τομέα του  τουρισμού μέσω της κατάρτισης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων
  • Ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων μέσω της εκπαίδευσης
  • Προστασία και προώθηση του τοπικού αυθεντικού πολιτισμού και κληρονομιάς

Υπενθυμίζεται πως η συνεργασία αυτή “αγκαλιάστηκε” με θέρμη από την ελληνική κυβέρνηση. Η ανακοίνωση του project “The Rhodes Co-La” – 1st Sustainable Global Tourism Destination, έγινε τον περασμένο Ιανουάριο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης  με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TUI Group, παρόντων του υπουργού Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσου, του κ. Χατζημάρκου και του κ. Καμπουράκη. Ακολούθησε η παρουσίασή της στη Ρόδο, ενώπιον των εκπροσώπων των φορέων του τουρισμού, των παραγωγικών τάξεων και της αυτοδιοίκησης, από τον περιφερειάρχη, τον κ. Κικίλια, τον κ. Joussen, τον κ. Καμπουράκη και τον κ. Ellerbeck.

Τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε και η ευρύτατη διαβούλευση για την διαμόρφωση του πενταετούς Business Plan, στο πλαίσιο του εμβληματικού παγκόσμιου project “The Rhodes Co-Lab” – Sustainable Tourism Destination. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αναθέσει στη διεθνή εταιρεία συμβούλων Price Waterhouse Coopers (PWC) την κατάρτιση του business plan του Co-Lab, στην τελική διαμόρφωση του οποίου θα συμπεριληφθούν θέσεις και προτάσεις των εθνικών και τοπικών stakeholders μετά από τη διαδικασία διαβούλευσης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024