Τελευταία νέα
HomeΔιαμονή-ΔιατροφήΑντιδράσεις για ανέγερση ξενοδοχείου στη Βλυχάδα της Σαντορίνης
Περιφέρεια

Αντιδράσεις για ανέγερση ξενοδοχείου στη Βλυχάδα της Σαντορίνης

'Η κατάσταση στο νησί έχει ξεφύγει, χτίζονται παντού ξενοδοχεία. Η Βλυχάδα είναι ένα από τα τελευταία απείραχτα σημεία του νησιού, με αναγνωρισμένη γεωμορφολογική μοναδικότητα και πρέπει να προστατευθεί', λέει η πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας.

Την αντίδραση εννέα φορέων και συλλόγων της Σαντορίνης, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας προκαλεί η ανέγερση ξενοδοχείου στη μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή της Βλυχάδας. Στο πλευρό τους βρίσκεται και ο Δήμος Θήρας, που υποστηρίζει ότι η οικονομική άδεια δε θα έπρεπε να έχει εκδοθεί και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, Προεδρικό διάταγμα του 2012 όρισε ως αδόμητη μια ζώνη 150 μέτρων από τον γκρεμό, μετά την οποία ισχύει η εκτός σχεδίου δόμηση. Τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε η ανέγερση ενός ξενοδοχείου στην περιοχή μετά το όριο των 150 μέτρων, εξέλιξη που ξεσήκωσε μέρος της τοπικής κοινωνίας.

“Η κατάσταση στο νησί έχει ξεφύγει, χτίζονται παντού ξενοδοχεία. Η Βλυχάδα είναι ένα από τα τελευταία απείραχτα σημεία του νησιού, με αναγνωρισμένη γεωμορφολογική μοναδικότητα και πρέπει να προστατευθεί”, λέει η κα Ελένη Μαΐστρου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας. “Είναι ανάγκη η Πολιτεία να θεσπίσει ζώνη απόλυτης προστασίας στα 500 μέτρα και να ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες και εργασίες”.

Ο δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος, υποστηρίζει ότι η υπόθεση έχει ζητήματα νομιμότητας. “Η άδεια ανακλήθηκε το 2009 γιατί είχε διάφορες σοβαρές παραλείψεις. Αφού αυτές διορθώθηκαν, επανακατατέθηκε ο φάκελος το 2018 και η πολεοδομία μας εξέδωσε την αναθεώρηση της άδειας. Ο δήμος ζήτησε την ανάκληση της άδειας, γιατί δε ζητήθηκε εισφορά σε γη και επιπλέον ο δρόμος πρόσβασης είναι ρέμα. Με δεδομένο ότι είμαι διοικητικός και πειθαρχικός προϊστάμενος της πολεοδομίας, έστειλα την υπόθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου, στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Κατά τη γνώμη μου στην περιοχή αυτή δεν πρέπει να μπει ανθρώπινο χέρι”.

12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024
09/07/2024
08/07/2024
05/07/2024