Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑντιδράσεις στις Κυκλάδες για την κατάργηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού
Νησιωτική πολιτική και τουρισμός

Αντιδράσεις στις Κυκλάδες για την κατάργηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (ΕΟΑΕΝ) για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες επιχειρηματίες.

Την ομόφωνη αποδοχή και την στήριξη των προτάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τέσσερα κορυφαία θέματα που αφορούν τη νησιωτικότητα, αποφάσισε η 32η Γ.Σ. του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (ΕΟΑΕΝ), που πραγματοποιήθηκε στη Χίο, το Σάββατο 9 Μαρτίου. Στη συνολική εκτός ημερησίας διάταξης παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ο πρόεδρος κ. Γιάννης Ρούσσος ζήτησε από το σώμα την άμεση στήριξη και παρέμβαση για μια σειρά σοβαρότατων και επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους – επιχειρηματίες των νησιών, παρουσία του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Σπιλάνη, από τον οποίο ζητήθηκε να πάρει θέση για τα θέματα αρμοδιότητας του. Συγκεκριμένα λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για:

1. Το θέμα των οφειλών των επιχειρήσεων και την άμεση ανάγκη θεσμοθέτησης ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, με σημαντική αύξηση του αριθμού των δόσεων και ρύθμιση ανάλογη με το ύψος των οφειλών και των αριθμό των εργαζομένων.
2. Το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στην ακτοπλοΐα και την προώθηση της μακρόχρονης πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.
3. Το θέμα της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα νησιά και την ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές.
4. Την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών στα νησιά οι οποίες μετά και την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων έχουν αποψιλωθεί, προκαλώντας σοβαρότατες δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ενημέρωσε την Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ για όλα τα ανωτέρω θέματα και ειδικά για το θέμα των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) και την παρέμβαση που ήδη πραγματοποίησε προς την υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Πιο αναλυτικά, η επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς την υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρει:

“Αναφερόμενοι στο πρόγραμμα των μεταρρυθμιστικών δράσεων στη λειτουργία του Υπουργείου Τουρισμού – ΕΟΤ και συγκεκριμένα στο προτεινόμενο οργανόγραμμα των Περιφερειακών Υπηρεσιών, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου μας.

Είναι αυτονόητο, ότι ως φορέας που εκπροσωπεί τις 17.000 επιχειρήσεις του νομού μας, είμαστε υπέρμαχοι κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση – βελτίωση των υπηρεσιών από τις οποίες εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις μας και στον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους του δημόσιου τομέα γενικότερα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Νομού Κυκλάδων, έχοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η επιλογή δεν οδηγεί σε καμία λειτουργική βελτίωση ή εξοικονόμηση κόστους ενώ επί της ουσίας αγνοεί την ίδια την ύπαρξη και τις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού νησιωτών επιχειρηματιών, οι οποίοι απασχολούνται στον τουριστικό τομέα.

Αν σκοπός της κατάργησης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού είναι ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους, υπάρχουν άλλοι τρόποι να επιτευχθεί αυτό, ενώ όσον αφορά το κόστος μισθοδοσίας, εξακολουθεί να υφίσταται, άρα δεν τίθεται θέμα περί αυτού.

Η πρότασή μας, εξαιρετικά απλή και κατά την άποψή μας βιώσιμη, είναι η υπαγωγή των ΠΥΤ στην οργανωτική δομή των Περιφερειών, όπως ισχύει και με τις λοιπές διευθύνσεις (Βιομηχανίας, Εμπορίου, Μεταφορών, Υγείας κλπ), με αντίστοιχη μεταβίβαση του συνόλου των αρμοδιοτήτων. Προτείνουμε, οι Διευθύνσεις Τουρισμού που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν στο οργανωτικό σχήμα των Περιφερειών, να αναλάβουν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν μέχρι σήμερα οι ΠΥΤ,

συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιήσεων – ποιοτικών ελέγχων, με μεταφορά του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και των σχετικών πιστώσεων που αφορούν τη μισθοδοσία, εξοικονομώντας έτσι σημαντικό μέρος του λειτουργικού κόστους ενώ το κεντρικό κράτος θα αναλάβει τον καθαρά εποπτικό του ρόλο όπως άλλωστε αυτός ισχύει”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024