Τελευταία νέα
HomeΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπαραίτητο ένα κανονιστικό πλαίσιο ρύθμισης της επισκεψιμότητας στη Σαντορίνη
Προορισμός

Απαραίτητο ένα κανονιστικό πλαίσιο ρύθμισης της επισκεψιμότητας στη Σαντορίνη

Ο υπερτουρισμός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη διαχείριση του φαινομένου των υψηλών συγκεντρώσεων ταυτόχρονα, με τον αναπροσδιορισμό της τουριστικής εμπειρίας του επισκέπτη, διαμορφώνοντας ακόμη πιο εξειδικευμένα προϊόντα.

Στην αίθουσα αμφιθεάτρου του Μουσείου της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε χθες η 5η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Θήρας στην Αθήνα, με κύριο θέμα φέτος “Σαντορίνη, η επόμενη μέρα: Προκλήσεις, σκέψεις, στόχοι”.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπλ. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος μίλησε για την de facto πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για τη διαχείριση θεμάτων που απασχολούν το νησί μας. “Η Σαντορίνη πρέπει να αποτελέσει case study για μπορέσει να έχει ποιοτικό τουρισμό με βιώσιμη διαχείριση” ανάφερε χαρακτηριστικά, ενώ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας ότι “είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις, όχι κούφια λόγια”.

Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης την εκδήλωση όλοι οι βουλευτές Κυκλάδων, οι κ.κ. Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος του Σύριζα και Γιάννης Βρούτσης από τη Νέα Δημοκρατία, η περιφερειακή σύμβουλος κα Ελευθερία Φτακλάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θήρας κα Ρούλα Μπελλώνια και Χαράλαμπος Δαρζέντας, καθώς και ο τοπικός σύμβουλος Φηρών κ. Πέτρος Πελεκάνος.

Ο δήμαρχος Θήρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Σαντορίνη ενώ βασισμένος στη βιωμένη εμπειρία καθόρισε και τους στόχους για την “επόμενη” μέρα του νησιού, οι οποίοι συνοψίζονται στους παρακάτω:

  • Συστηματική προσπάθεια για την αλλαγή νοοτροπίας σε σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν και βλάπτουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών, όπως η αδιαφορία για την επιμέρους τήρηση των στοιχειωδών κανόνων σεβασμού του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος.
  • Αναβάθμιση του ρόλου, της συμμετοχής και της συνεργασίας των επαγγελματικών φορέων του νησιού.
  • Επαναπροσδιορισμός και αναβάθμιση με την συνεργασία των τοπικών επιχειρηματιών της ενδοχώρας και των παράλιων οικισμών.
  • Στοχευμένη προβολή των νησιών μας με στόχο την αναδιάρθρωση του κοινού των επισκεπτών ώστε να αυξηθεί το ποσοστό που επιλέγουν τη Σαντορίνη για το γεωφυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την οινογαστρονομία της.
  • Συνεχής βελτίωση των υποδομών και η δημιουργία νέων, πάντα στην κλίμακα του τόπου καθώς και η υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης, προκειμένου να μειωθεί η διαρκώς αυξανόμενη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση που προκαλούν τα τροχοφόρα.
  • Κάλεσμα της Πολιτείας και όλων τους συναρμόδιων φορέων να γίνουν αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή. Να μπορέσουν να διακρίνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική αντιμετώπιση των συνθηκών που διαμορφώνονται από τις απαιτήσεις της τουριστικής οικονομίας.

Ο δήμαρχος Θήρας ολοκλήρωσε την ομιλία του δηλώνοντας: “Στο σημείο αυτό καλώ, όσους αμέσως προηγούμενα ανέφερα, να είναι συνομιλητές, συνεργάτες και συμπαραστάτες στο έργο μας για την  πρόοδο  και βελτίωση του τόπου μας και της οικονομίας του, που αφορά και στην ίδια την χώρα μας και στη διεθνή προβολή της”.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, ερευνητής του ΙΓΜΕ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης. Ο κ. Βουγιουκαλάκης αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της Σαντορίνης, υπό το πρίσμα της ισόρροπης προστασίας και αξιοποίησης του φυσικού τοπίου και της γεωλογικής κληρονομιάς. Η μοναδικότητα της Σαντορίνης  ως τοπίο ιδιαίτερου κάλλους παρέχει τη δυνατότητα προσέλκυσης, με σχεδιασμό ειδικών δράσεων, υψηλού πολιτιστικού και οικονομικού επιπέδου επισκεπτών, όλο το χρόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη, η ύπαρξη ενός “κανονιστικού πλαισίου” ρύθμισης της επισκεψιμότητας και προσβασιμότητας στο νησί, μέσα από μία οργανωμένη συνέργια κεντρικών και τοπικών αρχών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων του τόπου, ώστε να υπάρξει μια αποδεκτή και βιώσιμη κατεύθυνση προς την αειφορία του τουριστικού προϊόντος, με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η κα Μπέττυ Χατζηνικολάου (νομικός, εμπειρογνώμων σε θέματα τουρισμού και πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ) μίλησε για τη σημερινή κατάσταση του προορισμού, ο οποίος παρά τη δημοφιλία του αναφέρεται ανάμεσα στους προορισμούς με υπερτουρισμό, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη διαχείριση του φαινομένου των υψηλών συγκεντρώσεων ταυτόχρονα με τον αναπροσδιορισμό της τουριστικής εμπειρίας του επισκέπτη, διαμορφώνοντας ακόμη πιο εξειδικευμένα προϊόντα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αναδειχθούν οι πόροι και κατά συνέπεια οι θεματικές μορφές τουρισμού, στις οποίες το νησί διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και αυτές είναι ο πολιτιστικός τουρισμός, με έμφαση στα προϊστορικά στοιχεία, αλλά και την αρχιτεκτονική (παραδοσιακοί οικισμοί), τη γαστρονομία και το κρασί, ο γεωτουρισμός  ο περιπατητικός τουρισμός και ο εκπαιδευτικός τουρισμός πρωτίστως. Δεν αποκλείει τέλος, την ανάπτυξη και άλλων μορφών, ιδίως αν υπάρξει ιδιωτική  προς τούτο πρωτοβουλία.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Θήρας μίλησε για τη ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων της κοινωνίας και την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών.

Ετικέτες
24/07/2024
23/07/2024
22/07/2024
19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024