Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιατηρητέοι οι κινηματογράφοι 'Απόλλων' και 'Αττικόν'
Πολιτισμός

Διατηρητέοι οι κινηματογράφοι 'Απόλλων' και 'Αττικόν'

Το κτίριο των κινηματογράφων 'Αττικόν' και 'Απόλλων' υπέστη ζημιές από πυρκαγιά μετά από επεισόδια το Φεβρουάριο του 2012. Ο Δήμος Αθηναίων είχε προσφύγει στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση του εμβληματικού κτιρίου ως κινηματογράφων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας χαιρετίζει την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος να κριθεί διατηρητέα η χρήση των κινηματογράφων “Αττικόν” και “Απόλλων”, σημειώνοντας ότι συμβάλλει σημαντικά στο ζωντάνεμα της Σταδίου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μεγάλη δικαίωση για τον αγώνα του Δήμου Αθηναίων τα προηγούμενα χρόνια.

“Αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για το Δήμο Αθηναίων και τις επίμονες προσπάθειες μας να ξαναλειτουργήσουν οι δύο κινηματογράφοι που έδιναν ζωή στην οδό Σταδίου” τόνισε ο κ. Μπρούλιας, σημειώνοντας ότι “με την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που απαιτείται, ενισχύεται η προσπάθεια του δήμου ώστε η Σταδίου από τη Χρήστου Λαδά και έως την Ομόνοια να ζωντανέψει και πάλι, επιστρέφοντας η πολιτιστική και η εμπορική δραστηριότητα ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η ταυτότητα των χώρων”.

Το κτίριο των κινηματογράφων “Αττικόν” και “Απόλλων” υπέστη ζημιές από πυρκαγιά μετά από επεισόδια το Φεβρουάριο του 2012. Ο πρώην δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης ανέλαβε πρωτοβουλία, ώστε να υπερκεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των ιδρυμάτων που εμπλέκονται στην επαναλειτουργία των κινηματογράφων και να εξευρεθεί χρηματοδότηση, κάτι που τελικά έγινε. Ωστόσο η άκαμπτη στάση των εμπλεκομένων δεν επέτρεψε την τελική συμφωνία, με αποτέλεσμα ο Δήμος Αθηναίων να προσφύγει στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση του εμβληματικού κτιρίου ως κινηματογράφων. Το αίτημα είχε πλαισιώσει με ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Η απόφαση:
“Στο διατηρητέο κτηριακό συγκρότημα που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 19-21 και Χρ. Λαδά στην Αθήνα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο με το από 4.4.1984 Π.∆. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 314/∆/21.5.1984, χαρακτηρίζεται διατηρητέα η χρήση ‘κινηματογράφου – θεάτρου’ στο τμήμα που καταλάμβανε η ανωτέρω χρήση.

Η ανακαίνιση, οι προβλεπόμενες οικοδομικές εργασίες επισκευών και ο εκσυγχρονισμός των χώρων της διατηρητέας χρήσης θα ενταχθούν στο πλαίσιο της συνολικής αξιοποίησης – αποκατάστασης του συνόλου του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος, τηρουμένων των εγκρίσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις (φορέων και υπηρεσιών).

Εξακολουθούν να ισχύουν τα οριζόμενα με τις διατάξεις του από 4.4.1984 Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο (ΦΕΚ 314/∆/21.5.1984)”.

Tο ΚΕΣΑ έκρινε επιπλέον ότι πρέπει να διατηρηθούν όλα τα αρχιτεκτονικά, τυπολογικά, μορφολογικά και λειτουργικά στοιχεία, όπως και ο εξοπλισμός του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024