Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔρομολογείται λύση για τις αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης
Συγκοινωνίες

Δρομολογείται λύση για τις αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης

Έγινε καταρχήν αποδεκτή η νέα, τροποποιημένη πρόταση της Αττικό Μετρό, που προβλέπει απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο χώρο του Σταθμού Βενιζέλου.

Λύση κοινής αποδοχής στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις Αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης προέκυψε από τη σύσκεψη που έγινε στην πόλη με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και μετά από συστηματική συνεργασία με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, κ. Χρήστο Τσίτουρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Πολιτισμού και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Χρήστος Τσίτουρας, ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΠΟΑ κ. Χρήστος Βλασσόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης κ.κ. Κώστας Ζέρβας και Ανδρέας Κουράκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η λύση που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
1. Κοινή συνισταμένη όλων όσων μετείχαν στη σύσκεψη είναι η πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το Μετρό στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
2. Παράλληλα, όμως, συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Σταθμό Βενιζέλου.
3. Εξετάστηκε και έγινε καταρχήν αποδεκτή η νέα, τροποποιημένη πρόταση της Αττικό Μετρό, που προβλέπει απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο χώρο του Σταθμού Βενιζέλου.
Η νέα, τροποποιημένη πρόταση της Αττικό Μετρό διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ και μελετήθηκε σε διαδοχικές συσκέψεις εργασίας του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του δημάρχου Θεσσαλονίκης και του προέδρου της Αττικό Μετρό.
4. Η νέα τροποποιημένη πρόταση της Αττικό Μετρό, καθώς και η υποβληθείσα από το Μετρό μελέτη απόσπασης, θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει.
5. Είναι αυτονόητο ότι για να προχωρήσει η διοικητική αυτή διαδικασία ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραιτηθεί από την εκκρεμή αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης και υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για όλα τα θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζοντας τους στενούς προσωπικούς και οικογενειακούς δεσμούς που συνδέουν τον πρωθυπουργό με την πόλη, αλλά και με ολόκληρη τη Μακεδονία.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023