Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕγκαίνια του διατηρητέου Φάρου Μονεμβασιάς
Πολιτισμός

Εγκαίνια του διατηρητέου Φάρου Μονεμβασιάς

Από το 2008 μέχρι σήμερα αποκαταστάθηκαν 21 πέτρινοι φάροι, οι 12 ολοκληρώθηκαν με χρηματοδότηση, επίβλεψη και εργασία από προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, 4 με δημόσια χρηματοδότηση από τοπικούς φορείς, τρεις με ιδιωτική χρηματοδότηση και δύο, μεταξύ των οποίων και ο Φάρος της Μονεμβασιάς, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο κ. Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, παρέστη στα εγκαίνια του διατηρητέου Φάρου Μονεμβασιάς μετά την ολοκλήρωση του έργου στερέωσης και αποκατάστασης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: “Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε μία εκδήλωση που έχει μεγάλη σημασία για το Πολεμικό Ναυτικό και τους κατοίκους της Μονεμβασιάς. Εδώ στη χερσόνησο της Μονεμβασιάς, τόπο φυσικού κάλλους, ο Φάρος που λειτουργεί από το 1897 αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού φαρικού δικτύου. Η αποκατάσταση, προστασία και αξιοποίηση αυτού του Μνημείου σηματοδοτεί την ανάδειξη και διατήρηση της ελληνικής ναυτικής παράδοσης, που είναι απαραίτητη για τη διάσωση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με το προσήκοντα σεβασμό στην ανάδειξη των τοπολογικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του διατηρητέου κτιρίου και τη δυνατότητα χρήσης του Φάρου ως εκθεσιακού χώρου – μουσείου, επετεύχθη ένα έργο στολίδι για την περιοχή της Μονεμβασιάς, το οποίο εξασφαλίζει επίσης την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου.


Θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια, το Δήμο και τους κατοίκους της Μονεμβασιάς για τη συμβολή και τη συνεργασία τους στο έργο ‘Στερέωση και Αποκατάσταση Διατηρητέου Φάρου Μονεμβασιάς’, που αποτελεί άλλη μία ψηφίδα που κοσμεί την πορεία της ναυτοσύνης των Ελλήνων και τη σημασία της για την οικονομική, πολιτική και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, στο προσωπικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι με συντονισμένες προσπάθειες και άψογη συνεργασία, μας παρέδωσαν ένα τόσο άρτιο και εξαιρετικό έργο, ένα έργο το οποίο θα αντέξει στο χρόνο, αναβαθμίζοντας την περιοχή. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι στο πρόγραμμά μας είναι όλοι οι φάροι που βρίσκονται στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος να αναβαθμιστούν και να βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024