Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΕβδομάδα Μουσείων: Η Τουρκία αναδεικνύεται σε έναν επίκαιρο ιστορικό προορισμό
Προορισμοί

Εβδομάδα Μουσείων: Η Τουρκία αναδεικνύεται σε έναν επίκαιρο ιστορικό προορισμό

Τουρκία

Η Ανατολία, γεμάτη ιστορικούς θησαυρούς, φιλοξενεί αρχαιότερους πολιτισμούς και τεκμήρια. Η Τουρκία αναδεικνύεται σε σημαντικό ιστορικό προορισμό, με μνημεία UNESCO και αρχαιολογικά μουσεία, ειδικά κατά την Εβδομάδα Μουσείων.

Η Ανατολία, μια γεωγραφική περιοχή γεμάτη με θησαυρούς του παρελθόντος, φιλοξενεί τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου και πολλά από τα παλαιότερα ιστορικά τεκμήρια. Η Τουρκία, που εμφανίζει μεγάλη ποικιλία σημείων ιστορικού ενδιαφέροντος, από μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO μέχρι αρχαιολογικά μουσεία, αναδεικνύεται σε έναν ακόμη πιο επίκαιρο ιστορικό προορισμό κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μουσείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο το διάστημα 18-24 Μαΐου, με σύνθημα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προαγωγή της μουσειολογίας παγκοσμίως.

Οι ζωντανοί πολιτιστικοί θησαυροί της Τουρκίας

Όσον αφορά τα πολυάριθμα αξιόλογα μουσεία της Τουρκίας, η εξέχουσα θέση της Κωνσταντινούπολης είναι αδιαμφισβήτητη. Ως πολιτιστική πρωτεύουσα ενός κράτους με αφθονία μουσείων με διαφορετικές θεματικές, η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί ένα μουσείο σχεδόν για κάθε τομέα ενδιαφέροντος. Για τους ταξιδιώτες με περιορισμένο χρόνο στην πόλη, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης αποτελούν έναν αξιόλογο προορισμό. Αυτό το τεράστιο συγκρότημα διαθέτει μια εκπληκτική συλλογή θησαυρών και φιλοξενεί πολλά από τα παλαιότερα ιστορικά τεκμήρια –όπως το παλαιότερο γνωστό ερωτικό ποίημα στον κόσμο, την παλαιότερη γνωστή γραπτή συνθήκη ειρήνης στην ιστορία και την παλαιότερη γνωστή συλλογή νόμων–, όπως επίσης αγάλματα της αρχαιότητας και σαρκοφάγους της νεκρόπολης της Σιδώνας, οι οποίες αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης. Για μια περιήγηση στον κόσμο της τέχνης στην Κωνσταντινούπολη και μια εξερεύνηση των μουσείων της, οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, το İstanbul Modern, το Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής της Κωνσταντινούπολης, το Μουσείο του Πέρα και το Μουσείο Sakıp Sabancı (Σάκιπ Σαπάντσι).

Στο εσωτερικό της Ανατολίας υπάρχουν κάποια λιγότερο γνωστά αλλά σημαντικά μουσεία που φωτίζουν την πολιτισμική εξέλιξη της περιοχής. Ακόμη και σε ορισμένα μικρότερα χωριά υπάρχουν μουσεία βραβευμένα με το Βραβείο Μουσείων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας φιλοξενούν ιδρύματα που στεγάζουν τα λείψανα ισχυρών βασιλιάδων της αρχαιότητας, απομεινάρια αρχαίων πολιτισμών και παρουσιάζουν αρχαίες ιστορίες με μυθοπλαστική διάσταση που έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Στη βορειοδυτική Τουρκία, για παράδειγμα, το Μουσείο της Τροίας στο Τσανάκκαλε (Çanakkale) αφηγείται τον θρυλικό Τρωικό Πόλεμο και καταδεικνύει την αρχαία προέλευση μιας ανθρώπινης κληρονομιάς – μια ιστορία που έφτασε σε εμάς μέσω της Ιλιάδας του Ομήρου. Αυτό το εντυπωσιακό μουσείο, που κέρδισε το βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς 2020 και το Ειδικό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων 2020/2021, απεικονίζει τη ζωή και την αρχαιολογική ιστορία της Τροίας, καθώς και τους πολιτισμούς που άφησαν τα ίχνη τους στην περιοχή της Τροίας μέσα από τέχνεργα που ανασύρθηκαν στο πλαίσιο ανασκαφών.

Το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο του κόσμου

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σμύρνης μέχρι το Μουσείο της Περγάμου, και από το Μουσείο της Αφροδισιάδας μέχρι το  Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Μπόντρουμ που βρίσκεται στο Κάστρο του Μπόντρουμ, επισκέπτες γνωρίζουν έναν πλούτο από ίχνη αρχαίων πολιτισμών σε κάθε στροφή του δρόμου τους. Στην Αττάλεια, την καρδιά της τουρκικής Ριβιέρας, βρίσκεται μια πόλη που μοιάζει με εκτεταμένο υπαίθριο μουσείο. Εκεί βρίσκεται, επίσης, και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας, ένας ναός της τέχνης αφιερωμένο στους τρεις αρχαίους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στις περιοχές της Λυκίας, της Παμφυλίας και της Πισιδίας, οι οποίες βρίσκονταν στα όρια της Περιφέρειας της Αττάλειας. Τα περισσότερα από τα τέχνεργα της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αττάλειας προέρχονται από ανασκαφές στην περιοχή, και το Μουσείο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, ειδικά λόγω των γλυπτών της Ρωμαϊκής περιόδου που ανακαλύφθηκαν στην Πέργη και των μοναδικών ευρημάτων από τις σωστικές ανασκαφές του μουσείου. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας απονεμήθηκε ο τίτλος του Μουσείου της Χρονιάς 1988 από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα της Τουρκίας και καρδιά της χώρας, υπάρχει το Μουσείο Πολιτισμών της Ανατολίας, στο οποίο εκτίθεται μια εκπληκτική συλλογή και το οποίο ανακηρύχθηκε Μουσείο της Χρονιάς στην Ευρώπη το 1997. Το συγκεκριμένο μουσείο, που συγκαταλέγεται στα πλέον διάσημα μουσεία του κόσμου, ρίχνει φως στους αρχαίους πολιτισμούς της Ανατολίας, με ενότητες που καλύπτουν την Παλαιολιθική εποχή, την Χαλκολιθική εποχή, την Πρώιμη εποχή του Χαλκού, την Περίοδο των Ασσυριακών εμπορικών αποικιών, την Πρώιμη εποχή των Χετταίων και την Περίοδο της Αυτοκρατορίας των Χετταίων, την περίοδο του Βασιλείου της Φρυγίας, την περίοδο του Νεότερου Βασιλείου των Χετταίων, την περίοδο του Βασιλείου των Ουραρτού και περιόδους της ιστορίας της Άγκυρας και της κλασικής εποχής. Στην περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας της Τουρκίας, που φιλοξένησε πανάρχαιους πολιτισμούς, από τους Χετταίους έως τους Φρύγες, έχουν ιδρυθεί δεκάδες μουσεία σε διάφορες πόλεις όπως στο Εσκισεχίρ (Eskişehir), στο Ικόνιο (Konya), στην περιοχή της Καππαδοκίας (Cappadocia), στο Νεβσεχίρ (Nevşehir) και στο Τσορούμ (Çorum).

Στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας βρίσκεται το περίφημο Μουσείο Ψηφιδωτών Ζεύγματος στο Γκαζιαντέπ (Gaziantep), ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία ψηφιδωτών στον κόσμο, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Σανλιούρφα (Şanlıurfa), που φιλοξενεί την πιο εκτενή συλλογή νεολιθικών αντικειμένων στον κόσμο και το αντίγραφο του Γκιομπεκλί Τεπέ (Göbeklitepe).

Η χρυσή εποχή της τουρκικής αρχαιολογίας

Η Ανατολία είναι ένας θησαυρός μουσείων και αρχαίων πόλεων, καθώς 21 από τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας είναι εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μπορεί κανείς να δει πολυάριθμα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη τη χώρα όπως το Όρος Νεμρούτ (Nemrut) στο Αντιγιαμάν (Adıyaman), την Αρχαία πόλη του Γόρδιου στην περιοχή της Άγκυρας, το Εθνικό Πάρκο Γκιορεμέ (Göreme National Park) στην περιοχή Καππαδοκίας-Νεβσεχίρ και τη Χαττούσα (Hattuşa) στο Τσόρουμ. Από το Μεγάλο Τέμενος και το Νοσοκομείο του Ντιβριγί (Divriği) στην επαρχία της Σεβάστειας έως το Σύμπλεγμα Σελιμιέ (Selimiye) στην Αδριανούπολη (Edirne), το Φρούριο του Ντιγιαρμπακίρ (Diyarbakır) και το Πολιτιστικό τοπίο των Κήπων Χεβσέλ (Hevsel), μια σειρά από κτίρια και τοποθεσίες προστατεύονται σχολαστικά, ενώ τέχνεργα που κρύβονται στα βάθη του εδάφους της Ανατολίας αποκαλύπτονται μέσω εντατικών αρχαιολογικών ανασκαφών.

Λόγω των εκτεταμένων αρχαιολογικών ανασκαφών και έργων αποκατάστασης σε ιστορικούς χώρους με σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς, η Τουρκία ανακήρυξε το 2024 ως τη Χρυσή Εποχή της Αρχαιολογίας. Ο αριθμός των αρχαιολογικών ανασκαφών και μελετών που διεξάγονται στην Τουρκία αναμένεται να φθάσει τις 750 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και τις 800 μέχρι το 2026. Επιπλέον, από τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, σημαντικές αρχαίες πόλεις κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου και της Μεσογείου, όπως η Τροία, η Έφεσος, ο Όλυμπος, η Φασηλίδα, η Σύεδρα, η Πέργη και η Άσπενδος, είναι επισκέψιμες μετά το ηλιοβασίλεμα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Night Museum Project (Έργο «Νυχτερινά Μουσεία»).

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024