Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕΥΔΑΠ και Clio Muse Tours δημιούργησαν ακουστική ξενάγηση για το Φράγμα του Μαραθώνα
Ξεναγήσεις

ΕΥΔΑΠ και Clio Muse Tours δημιούργησαν ακουστική ξενάγηση για το Φράγμα του Μαραθώνα

Μέσα από μία διαδρομή 17 σημείων και 75 ιστοριών, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και μέσω της δυνατότητας της 360° εικονικής περιήγησης,στα σπίτια της κοινότητας που πήρε τη μορφή μιας μικρής κοινωνίας, η οποία έμεινε γνωστή ως 'το Μικρό Παρίσι'.

Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με την Clio Muse Tours, δημιούργησε την ακουστική ξενάγηση “Φράγμα Μαραθώνα: η ζωή στον οικισμό”. Η ξενάγηση διηγείται την άγνωστη ιστορία του οικισμού του Μαραθώνα όπου περισσότεροι από 1.000 εργάτες έζησαν με τις οικογένειες τους από την αρχή της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα το 1926 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Το Ιστορικό Αρχείο της  ΕΥΔΑΠ εμπεριέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με 2.530 φωτογραφίες και αρνητικά, χαρτώο υλικό, όπως 2.600 μελέτες, χάρτες και σχέδια από την κατασκευή του σύγχρονου υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας (1926-1931). Για τη δημιουργία της ακουστικής ξενάγησης χρησιμοποιήθηκε, αυτό το ανεκτίμητης αξίας υλικό, οι γραπτές επιστολές και τα ενημερωτικά σημειώματα του Ιστορικού Αρχείου της ΕΥΔΑΠ, αλλά και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν στον οικισμό του Φράγματος του Μαραθώνα, των οικογενειών τους και των κατοίκων του διπλανού χωριού, όπως έχουν συγκεντρωθεί από την ομάδα Προφορικής Ιστορίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Μέσα από μία διαδρομή 17 σημείων και 75 ιστοριών, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και μέσω της δυνατότητας της 360° εικονικής περιήγησης,στα σπίτια της κοινότητας που πήρε τη μορφή μιας μικρής κοινωνίας, η οποία έμεινε γνωστή ως “το Μικρό Παρίσι”. Θα μπορούν να εξερευνήσουν πως ήταν κατασκευασμένα τα σπίτια των κατοίκων του οικισμού, εάν υπήρχε ύδρευση και αποχέτευση στον οικισμό, γιατρός και  νοσοκομείο για τους τραυματίες, σχολείο, τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά εκεί, πως ήταν η ζωή στον οικισμό την εποχή της κατοχής, τι ισχύει σήμερα για το Φράγμα και πολλά άλλα ακόμη ζητήματα περιπλανώμενοι στα θραύσματα μνήμης του οικισμού.

Επιπλέον, η ξενάγηση παρουσιάζει πληροφορίες για τις τεχνικές συνθήκες αυτού του μεγάλου έργου και τη σχέση της εξέλιξης του υδροδοτικού και αποχετευτικού συστήματος με την ανάπτυξη της Αθηναϊκής κοινωνίας.

Εξερευνώντας το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ στα πλαίσια της επιμέλειας της ακουστικής ξενάγησης, ανακαλύπτει κανείς εικονικά και γραπτά τεκμήρια που παρόλο που ειναι τεράστιας ιστορικής και κοινωνικής σημασίας, δεν είναι ευρέως γνωστά στο κοινό. Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που η Clio Muse Tours συμμετείχε στην υλοποίηση μιας ακουστικής ξενάγησης που συνδέει και παρουσιάζει όλους τους παράγοντες και τις προκλήσεις ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού για την Ελλάδα τεχνικά έργο.

Κάθε σημείο και ιστορία της ξενάγησης “Φράγμα Μαραθώνα: η ζωή στον οικισμό” έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και ενδιαφερόντων και στόχος της είναι να προσφέρει εκπαιδευτικά και πολιτιστικά οφέλη.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024