Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΕυρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαία Ελλάδα: Διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς
Πολιτισμός

Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαία Ελλάδα: Διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαία Ελλάδα, ταξιδεύει σε Δελφούς, Κόρινθο, Άργος, Νεμέα, Αρχαία Ολυμπία και Αθήνα προωθώντας τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Από τη Δευτέρα, 10 έως και το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΕΦΑΕ  (Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαία Ελλάδα) ανανεώνει το ραντεβού του με μαθητές από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΑΓΩΝ».

Πρόκειται για μία πολυδιάστατη εκπαιδευτική, βιωματική εμπειρία που στόχο έχει όχι μόνο την προβολή και προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, θέτοντας τις βάσεις για το σχεδιασμό ενός μέλλοντος ηθικά βιώσιμου.

Για πέντε ημέρες, οι μαθητές θα είναι πολιτιστικοί ρεπόρτερ, ερχόμενοι σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μέσα από μία μοναδική εμπειρία αφήγησης. Μία εμπειρία που πλαισιώνεται από παραστάσεις, συζητήσεις και πολλά δημιουργικά εργαστήρια (θεάτρου, χορού, μουσικής, γλυπτικής, μαγειρικής) και που ολοκληρώνεται με τη δημιουργία σύντομων ψηφιακών έργων (Digital Historical-Artistic Divulgator).

Έτσι, με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιστορία, βλέπουν με μία άλλη ματιά τα όσα διδάσκοντα στο σχολείο, ανταλλάσσουν απόψεις και ιστορίες για τον πολιτισμό και την ιστορία τους, γίνονται ομάδα, συνεργάζονται, παίζουν, αλληλοεπιδρούν με όρους δημοκρατικούς και ανακαλύπτουν την ταυτότητα του πολιτισμού τους.

Όπως και στην πρώτη εκδοχή του εκπαιδευτικού προγράμματος, έτσι και τώρα, τα παιδιά θα ταξιδέψουν σε Δελφούς, Κόρινθο, Άργος, Νεμέα, Αρχαία Ολυμπία και Αθήνα, δημιουργώντας ένα πολιτιστικό δίκτυο ανάμεσα στις πόλεις που φιλοξένησαν καλλιτεχνικούς και αθλητικούς αγώνες κατά την αρχαιότητα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑΓΩΝ» εντάσσεται στους σκοπούς του «Erasmus+ 2023» και συγκεκριμένα στο πρότζεκτ  «Mare Nostrum», στόχος του οποίου είναι να δημιουργηθούν σύνδεσμοι ανάμεσα στις αρχαίες και σύγχρονες γλώσσες.

 Λίγα λόγια για τη φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Αρχαίας Ελλάδας  

Πηγή έμπνευσης για τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, στάθηκε η βαθύτερη ανάγκη μας να προσφέρουμε στις νεότερες γενιές μία ευκαιρία να μοιραστούν κοινούς τόπους, στους οποίους οι πολιτιστικές και γλωσσικές διαφορές αποτελούσαν μία επιπρόσθετη αξία ενώ προτεραιότητα είχαν η δημοκρατία, η συμπερίληψη, ο άνθρωπος και τα συναισθήματά του.

Σε μία κοινωνία που αλλάζει, που διχάζει, που δίνει έμφαση στο ‘φαίνεσθαι’ και όχι στο ‘είναι’, μας φάνηκε περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη του να φέρουμε τα νέα παιδιά σε δημιουργική επαφή με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Βιώνουμε από κάθε άποψη ιστορικές στιγμές. Και καθήκον μας είναι να υποστηρίξουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, τις νεότερες γενιές. Να τους παροτρύνουμε να νιώθουν καλά. Να τους εμπνέουμε τη μάθηση. Να τους δίνουμε την ελευθερία για δημιουργική και κριτική σκέψη. Να αγαπάνε το διαφορετικό. Να μάθουν να συζητάνε, να παίζουν και να λειτουργούν ομαδικά. Αλλά, κυρίως, να καλλιεργήσουν την αισθητική τους κριτική. Να συνηθίσουν το Όμορφο, που τόσο συχνά υποτιμάται σήμερα.  

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024