Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗ Πάφος και η Σεβίλλη επιλέχθηκαν ως Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2023
Προορισμοί

Η Πάφος και η Σεβίλλη επιλέχθηκαν ως Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2023

Η ΕΕ ανακοινώνει τις δύο Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2023 για την αριστεία τους ως τουριστικών προορισμών όσον αφορά στην προσβασιμότητα, τη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και την πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργικότητα.

Η Πάφος (Κύπρος) και η Σεβίλλη (Ισπανία) επιλέχθηκαν ως νικητές του διαγωνισμού της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2023, μετά από συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής στις Βρυξέλλες στις 9 Νοεμβρίου 2022.

Συνολικά, 29 πόλεις από 13 χώρες διαγωνίστηκαν, εκ των οποίων 7 φιναλίστ προκρίθηκαν και κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις υποψηφιότητές τους ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κριτικής Επιτροπής. Η Πάφος και η Σεβίλλη εντυπωσίασαν την Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή όχι μόνο με τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους και στις τέσσερις κατηγορίες του διαγωνισμού, αλλά και με τα εξαιρετικά προγράμματα δραστηριοτήτων που σκοπεύουν να εκτελέσουν κατά τη διάρκεια του 2023. Ξεχώρισαν επίσης για την ικανότητά τους να λειτουργήσουν ως πρότυπα για άλλες πόλεις.

Οι δύο Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού θα λάβουν ένα ειδικά κατασκευασμένο γλυπτό για το κέντρο της πόλης τους, το οποίο θα εκτίθεται σε περίοπτη θέση κατά τη διάρκεια του έτους τους ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού. Επιπλέον, οι νικήτριες πόλεις θα λάβουν διαφημιστική υποστήριξη και θα γίνουν μέρος του αναπτυσσόμενου δικτύου πόλεων έξυπνου τουρισμού στην Ευρώπη. Το δίκτυο διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών, μέσω μιας σειράς εργαστηρίων και της δημοσίευσης ενός οδηγού βέλτιστων πρακτικών. Οι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού θα αποτελέσουν μέρος της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας μετά την πανδημία που περιλαμβάνει την υποστήριξη καινοτόμων μέτρων για τον τουρισμό και πρόκειται να αποτελέσουν πρότυπα για τον ψηφιακό, προσβάσιμο, βιώσιμο και δημιουργικό τουρισμό στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ που αποσκοπεί στην προώθηση του έξυπνου τουρισμού στην ΕΕ, επιβραβεύοντας πόλεις για τις πρωτοποριακές προσεγγίσεις τους στον τομέα του έξυπνου τουρισμού όσον αφορά την προσβασιμότητα, την ψηφιοποίηση, τη βιωσιμότητα, την πολιτιστική κληρονομιά και τη δημιουργικότητα. Βασισμένη στην επιτυχή εμπειρία μιας προπαρασκευαστικής δράσης που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρωτοβουλία επιδιώκει να προωθήσει την καινοτόμο, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη, καθώς και να διαδώσει και να διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Οι βέλτιστες πρακτικές έξυπνου τουρισμού στην Ευρώπη που εφαρμόζουν οι υποψήφιοι του διαγωνισμού του 2022 μπορούν να βρεθούν στην έκθεση “Κορυφαία παραδείγματα πρακτικών έξυπνου τουρισμού στην Ευρώπη”. Ομοίως, εκπρόσωποι των νικητών του διαγωνισμού “Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού”, των πόλεων που προκρίθηκαν και εκπρόσωποι της ΕΕ συζητούν στη σειρά EU Smart Tourism Podcast το ρόλο του διαγωνισμού “Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού” στην προώθηση της καινοτομίας του έξυπνου τουρισμού και εξετάζουν τις πρακτικές έξυπνου τουρισμού που διαμορφώνουν το μέλλον στην Ευρώπη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024