Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΗ Πάφος υποψήφια για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023
Προορισμοί

Η Πάφος υποψήφια για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι υποψήφιες πόλεις για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023, μεταξύ των οποίων και η Πάφος.

Μεταξύ των 7 φιναλίστ που επιλέχθηκαν από 29 υποψήφιες πόλεις από 13 χώρες, ήταν και η Πάφος, όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023.

Συγκεκριμένα, οι πόλεις με αλφαβητική σειρά είναι, το Άαρχους (Δανία), η Γκιχόν (Ισπανία), το Ζάγκρεμπ (Κροατία), η Πάφος (Κύπρος), το Πόρτο (Πορτογαλία), το Σαν Σεμπαστιάν (Ισπανία) και η Σεβίλλη (Ισπανία). Ο διαγωνισμός ήταν ανοικτός σε πόλεις από όλη την ΕΕ και τις τρίτες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COSME. Οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν από μια αυστηρή επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών, και προκρίθηκαν υποψήφιοι με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες .

Ως επόμενο βήμα, οι πόλεις που προκρίθηκαν θα κληθούν να παρουσιάσουν τις υποψηφιότητές τους ενώπιον μιας ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής, η οποία θα επιλέξει τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2023. Με τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023, οι νικήτριες πόλεις θα λάβουν εξειδικευμένη υποστήριξη επικοινωνίας και branding για το 2023. Αυτό θα περιλαμβάνει την παραγωγή ενός διαφημιστικού βίντεο, ένα ειδικά σχεδιασμένο hashtag για την πόλη, καθώς και εξατομικευμένες δραστηριότητες προώθησης και προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και διεθνώς.

Ο έξυπνος τουρισμός ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών για ψηφιακές πληροφορίες, προϊόντα και υπηρεσίες, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση για όλους τους επισκέπτες, βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής περιοχής και υποστήριξη των δημιουργικών βιομηχανιών και των τοπικών ταλέντων.

Από το 2018, ο διαγωνισμός παρέχει μια πλατφόρμα για την προβολή βέλτιστων πρακτικών και success stories. Οι νικητές από τις προηγούμενες φορές ήταν το Ελσίνκι και η Λυών (2019), η Μάλαγγα και το Γκέτεμποργκ (2020), η Βαλένθια και η Μπορντό (2022) που αποτελούν πρότυπα για τον έξυπνο τουρισμό στην Ευρώπη και βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης όσον αφορά στη βιωσιμότητα, στην καινοτομία και στην ενσωμάτωση έξυπνων πρακτικών.

Σχετικά με την πρωτοβουλία

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ, η οποία χρηματοδοτείται επί του παρόντος στο πλαίσιο του προγράμματος COSME και αποσκοπεί στην προώθηση του έξυπνου τουρισμού στην ΕΕ, επιβραβεύοντας πόλεις για τις πρωτοποριακές προσεγγίσεις τους στον τομέα του έξυπνου τουρισμού όσον αφορά στην προσβασιμότητα, στην ψηφιοποίηση, στη βιωσιμότητα, στην πολιτιστική κληρονομιά και στη δημιουργικότητα. Βασισμένη στην επιτυχή εμπειρία μιας προπαρασκευαστικής δράσης που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρωτοβουλία επιδιώκει να προωθήσει την καινοτόμο, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη, καθώς και να διαδώσει και να διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Οι βέλτιστες πρακτικές έξυπνου τουρισμού στην Ευρώπη που εφαρμόζουν οι υποψήφιοι του διαγωνισμού του 2022 μπορούν να βρεθούν στην έκθεση “Κορυφαία παραδείγματα πρακτικών έξυπνου τουρισμού στην Ευρώπη”. Εκπρόσωποι των νικητών του διαγωνισμού “Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού” και εκπρόσωποι της ΕΕ συζητούν στη σειρά EU Smart Tourism Podcast το ρόλο του διαγωνισμού “Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού” στην προώθηση της καινοτομίας του έξυπνου τουρισμού και εξετάζουν τις πρακτικές έξυπνου τουρισμού που διαμορφώνουν το μέλλον στην Ευρώπη.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024