Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ Πάρος το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά απορρίμματα
Περιβάλλον

Η Πάρος το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά απορρίμματα

Το ‘Clean Blue Paros’, που ήδη υποστηρίζεται από 40 τοπικές επιχειρήσεις της Πάρου, στοχεύει να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα πλαστικά κύπελλα του καφέ, τα καλαμάκια, μπουκάλια νερών, συσκευασίες φαγητού και πλαστικές τσάντες με εναλλακτικές λύσεις.

Οι Common Seas, ο Δήμος Πάρου και η WATT, έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν, ούτως ώστε να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα και συγχρόνως πρωτοπόρος παγκοσμίως στον αγώνα εναντίον του πλαστικού στις θάλασσές μας.

Το “Clean Blue Alliance”, μια πρωτοβουλια του Common Seas, στηρίζει την προσπάθεια των νησιών παγκοσμίως, στην επίλυση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων από την πηγή, μέχρι την κατάληξή τους στη θάλασσα και στους ωκεανούς. Η προσπάθεια του φιλανθρωπικου οργανισμου ειναι να μελετά, παρεμβαίνει και στοχεύει να επηρεάσει τις τοπικές κοινότητες με λύσεις.

Την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία του “Clean Blue Paros” υποστηρίζουν το Cyclades Preservation Fund και το World Wildlife Fund (WWF) Ελλας. Το Clean Blue Paros θα καθοδηγήσει και θα συμβάλλει με προγράμματα εκπαίδευσης για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της Παρου. Θα εντοπίσει και θα επενδύσει σε λύσεις που θα εχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εξάλειψη και μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που εντοπίζονται στις θαλασσες της Πάρου. Όλοι μαζί, θα συνδράμουν στην αποτελεσματική μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και της ρύπανσης.

Ο δήμαρχος της Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, που υποστηρίζει έμπρακτα αυτη την πρωτοποριακή περιβαλλοντική πρωτοβουλία, σημείωσε: “Καλωσορίζω ένθερμα αυτή τη σημαντική συμφωνια -ορόσημο με τους Common Seas και τη WATT, στοχευοντας στο να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορριμματα. Το πρώτο μας βήμα, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, θα είναι η εξάλειψη των πλαστικων καλαμακίων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, πριν την επίσημη απαγόρευση τους από την ΕΕ το 2022. Μας ενθαρρύνουν οι επιχειρήσεις που υποστηρίζουν το Clean Blue Paros, μειώνοντας τη χρήση πλαστικών και τα πλαστικά απορρίμματά τους, υιοθετώντας τις εναλλακτικές λύσεις, όπως επαναχρησιμοποιημένα κύπελλα και καλαμάκια από χαρτί ή μέταλλο. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης στην Πάρο”.

Η καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία, αποτελεί σημαντική κίνηση προς την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας αναφορικά με τα πλαστικά μιας χρήσης. Η Οδηγία “στοχεύει στην προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τη ρύπανση από πλαστικά, με παράλληλη ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας”.

Με βαση τη μεθολογία – “Μελετώ, Παρεμβαίνω, Επηρεάζω” το “Clean Blue Paros” μελετά σε βαθος το οικοσύστημα της Πάρου, για να εντοπίσει δυνατότητες αποτροπής πλαστικών στις θάλασσες. Αυτό το καλοκαιρι, θα υποστηρίξει την κοινότητα της Πάρου στην ανάπτυξη σημαντικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα έχουν μακρόχρονη επίδραση στην καταπολέμηση των πλαστικών. Θα επενδύσει επίσης σε βιώσιμες πρωτοβουλίες και μέτρα, τα οποία μπορούν να υιοθετηθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η διευθύντρια του Common Seas, Jo Royle, η οποία καθοδήγησε και σχεδίασε την πρωτοβουλία, υπογράμμισε: “Η καταπολέμηση της ρύπανσης των θαλασσών μας από τα πλαστικά είναι καθήκον μας για το περιβάλλον, την οικονομία και ουσιαστικά για την υγεία μας. Έχουμε βρει εξαιρετικούς συνεργάτες ανάμεσα στους κατοίκους της Πάρου. Αναγνωρίζουμε όι οι αλλαγές που θα υλοποιηθούν στην εξάλειψη πλαστικών απορριμμάτων στο νησί τους, θα συνεισφέρουν στη μετάβασή τους σε μια κυκλική οικονομία, στην επίτευξη των ‘Δεσμεύσεων της ΕΕ για το Κλίμα’ και τους ‘Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”.

Το “Clean Blue Paros”, που ήδη υποστηρίζεται από 40 τοπικές επιχειρήσεις της Πάρου, στοχεύει να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα πλαστικά κύπελλα του καφέ, τα καλαμάκια, μπουκάλια νερών, συσκευασίες φαγητού και πλαστικές τσάντες με εναλλακτικές λύσεις. Η ομάδα του “Clean Blue Paros” θα ελέγξει και θα καταγράψει το ποσοστό του πλαστικού που ανακυκλώνεται, ενώ ο δήμος θα εφαρμόσει τη διαλογή στην πηγή για τα πλαστικά απορρίμματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WATT, κ. Αθανάσιος Κατρής πρόσθεσε, “Όλοι μοιραζόμαστε την αγάπη μας για το περιβάλλον, που νιώθουμε ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε στα ελληνικά νησιά. Καλωσορίζουμε, αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία επένδυσης, υποστήριξης των επιχειρήσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Πάρο για την καταπολέμηση της ρύπανσης και τη διασφάλιση της ομορφιάς του νησιού για τις επόμενες γενεές”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024