Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΗ Πορτογαλία καταργεί το σύστημα Golden Visa για υπηκόους τρίτων χωρών
Χρυσή Βίζα

Η Πορτογαλία καταργεί το σύστημα Golden Visa για υπηκόους τρίτων χωρών

Μαζί με το τέλος των «Golden Visa», η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση νέων αδειών για Airbnbs και ορισμένες άλλες βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διακοπών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Λισαβόνα ανακοίνωσαν ότι η Πορτογαλία σταματά το πρόγραμμα «Golden Visa», που έδινε τη δυνατότητα σε πολίτες από όλο τον κόσμο να αποκτήσουν την πορτογαλική υπηκοότητα, με αντάλλαγμα να κάνουν μια σημαντική επένδυση στο real estate της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, η εν λόγω απόφαση στοχεύει «στην καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στις τιμές των ακινήτων, διότι η κρίση του real estate επηρεάζει πλέον όλους τους πολίτες της χώρας».

Τα ενοίκια και οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στην Πορτογαλία, η οποία αυτή τη στιγμή κατατάσσεται ως μία από τις φτωχότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Το 2022, οι μηνιαίοι μισθοί άνω του 50% των Πορτογάλων εργαζομένων μόλις έφτασαν τα 1.000 ευρώ, ενώ τα ενοίκια μόνο στη Λισαβόνα αυξήθηκαν κατά 37%. Εν τω μεταξύ, η άνοδος του πληθωρισμού κατά 8,3% έχει επιδεινώσει τα προβλήματά των πολιτών.

Μαζί με το τέλος των «Golden Visa», η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση νέων αδειών για Airbnbs και ορισμένες άλλες βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διακοπών.

Από το 2012, όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα «Golden Visa» της Πορτογαλίας μέχρι σήμερα, μετρά επενδύσεις άνω των 6,8 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε ακίνητα.

Σημειώνεται πως για την απόκτηση της υπηκοότητας, οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να επενδύσουν σε ακίνητα πάνω από 280.000 ευρώ. Επίσης, αφού αποκτούσε την υπηκοότητα κάποιος δεν θα μπορούσε να διαμένει στην χώρα για πάνω από  7 μέρες τον χρόνο.

Η απόφαση της Πορτογαλίας να καταργήσει το πρόγραμμα «Golden Visa» έρχεται στον απόηχο παρόμοιου μέτρου που ανακοίνωσε η Ιρλανδία, η οποία μια εβδομάδα νωρίτερα είχε καταργήσει το «Πρόγραμμα Επενδυτών Μεταναστών», το οποίο πρόσφερε ιρλανδική κατοικία σε αντάλλαγμα για επένδυση 500.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στην Ισπανία, έχει υποβληθεί νομοθεσία στο Κογκρέσο για την κατάργηση του συστήματος «Golden Visa», διότι η άνοδος των τιμών έχει ωθήσει τους ημεδαπούς εκτός αγοράς. Το πρόγραμμα που εισήχθη το 2013 δίνει τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ισπανία αγοράζοντας ακίνητη περιουσία αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ στη χώρα.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024