Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ Ροτόντα ανοίγει και πάλι για το κοινό μετά από 37 χρόνια
Πολιτισμός

Η Ροτόντα ανοίγει και πάλι για το κοινό μετά από 37 χρόνια

Tο μοναδικό και εμβληματικό μνημείο της πόλης της Θεσσαλονίκης, εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποδίδεται μετά από σχεδόν 40 χρόνια στο κοινό.

Mεγάλη μουσική εκδήλωση στη Ροτόντα διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20:00, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να σηματοδοτήσει την οριστική απόδοση του μνημείου της Ροτόντας στο κοινό.

Πρωταρχικός στόχος και απόλυτη προτεραιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης από τη σύστασή της πριν από έναν χρόνο, υπήρξε η περάτωση των έργων συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης της Ροτόντας, προκειμένου αυτό το μοναδικό και εμβληματικό μνημείο της πόλης, εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, να αποδοθεί μετά από σχεδόν 40 χρόνια στο κοινό.

Ο στόχος αυτός εκπληρώθηκε με επιτυχία, έχοντας όμως στέρεη βάση τις άοκνες και πολυετείς προσπάθειες και το επιτυχημένο έργο της τέως 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και όλων των τότε συναδέλφων της Υπηρεσίας που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό από τους σεισμούς του 1978 και εξής.

Μέσα στο 2015 με νέες προτάσεις και νέο πνεύμα προσέγγισης, με σχολαστική μελέτη τεκμηρίωσης, αλλά και καθοριστική αποφασιστικότητα, η νέα Εφορεία Αρχαιοτήτων, με αφοσίωση και αδιάκοπη δουλειά, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες και επεμβάσεις δίνοντας τις τελευταίες αναγκαίες λύσεις με χρηματοδότηση μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το γεγονός αυτό είναι εξέχουσας σημασίας, καθώς η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνει την ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού άξονα στο κέντρο της πόλης με τo ανακτορικό συγκρότημα και την αψίδα του Γαλερίου και καταδεικνύει τη δυναμική της αγαστής συνεργασίας με την Περιφέρεια, τον Δήμο και φυσικά την Ιερά Μητρόπολη.

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 το κοινό θα έχει την ευκαιρία, για πρώτη φορά, να βιώσει το επιβλητικό αυτό μνημείο, που σηματοδοτεί το μεταίχμιο ανάμεσα στον ειδωλολατρικό και το χριστιανικό κόσμο, χωρίς σκαλωσιές, και να θαυμάσει τα μοναδικής τέχνης και ομορφιάς ψηφιδωτά σε όλο τους το μεγαλείο. Η εμπειρία αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από την εορταστική ατμόσφαιρα, που θα δημιουργήσουν οι φορείς που συμπράττουν αφιλοκερδώς για τη διοργάνωση της μουσικής εκδήλωσης, η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για το συγκεκριμένο γεγονός. Το Σωματείο Ιεροψαλτών “Ιωάννης ο Δαμασκηνός”, η Χορωδία “Γιάννης Μάντακας” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ρωσική Ανδρική Χορωδία “Μπλαγκοζβόνιτσα” που έρχεται ειδικά από την Μόσχα με προσφορά του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα στο πνεύμα των ημερών και της οικουμενικότητας της Χριστιανοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει ύμνους των Χριστουγέννων, τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση.

Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνει από τη δυτική πύλη (οδός Φιλίπππου) και είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024