Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΗ υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εγκαινίασε το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου
Φεστιβάλ

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εγκαινίασε το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Για δύο μήνες το Φεστιβάλ Ολύμπου θα προσφέρει στους ντόπιους, αλλά και ξένους επισκέπτες του, θεατρικές παραστάσεις, μοναδικές συναυλίες, σπάνιες εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, αρχαιολογικές ομιλίες και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων.

Στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου Πιερίας έγινε η επίσημη τελετή έναρξης του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου, στο οποίο τιμώμενες χώρες είναι αυτές του “Αλπικού τριγώνου” – Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία. Για πέμπτη δεκαετία, ο ιστορικός θεσμός  του Φεστιβάλ δίνει και πάλι το στίγμα του στα πολιτιστικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας.

Στην αρχή της εκδήλωσης, παρουσιαστής της οποίας ήταν ο δημοσιογράφος κ. Περικλής Χατζηγιάννης, παρουσία της υπουργού Τουρισμού, ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και στη σύντομη ομιλία του είπε: “Εκ μέρους της Διοίκησης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, σας καλωσορίζω στην τελετή έναρξης του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Με ιδιαίτερη χαρά σάς υποδεχόμαστε στο Δίον, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων. Στην πόλη που κατά την αρχαιότητα οι κάτοικοί της, με την παρουσία βασιλέων και αξιωματούχων, τελούσαν τους περίφημους σκηνικούς και γυμνικούς αγώνες “ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ’ προς τιμή του Διός και των Μουσών. Σήμερα είμαστε και πάλι εδώ στο Δίον, όλοι εμείς, οι σημερινοί κάτοικοι του Δίου και της Πιερίας, με την παρουσία υπουργών και αξιωματούχων, για να τελέσουμε την έναρξη ενός παρόμοιου θεσμού, του Φεστιβάλ Ολύμπου. Για δύο ολόκληρους μήνες το Φεστιβάλ Ολύμπου θα προσφέρει στους ντόπιους, αλλά και ξένους επισκέπτες του, αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, μοναδικές συναυλίες, σπάνιες εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, αρχαιολογικές ομιλίες και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων ανώτερης ποιοτικής αξίας και  αισθητικής. Σ’αυτό το μακρινό ταξίδι μας, δεν είμαστε μόνοι, έχουμε μαζί μας και άλλους συνταξιδιώτες, από πολλά διαφορετικά μέρη με ποικίλες πολιτισμικές αναφορές. Ενώνουμε τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές μας δημιουργίες,  γιατί μέσα από αυτές αποβλέπουμε στην επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς στη βία, του διαλόγου στο μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη. Αυτό άλλωστε είναι και η πεμπτουσία του πολιτισμού. ‘Εμείς οι Έλληνες’, έλεγε η Μελίνα Μερκούρη, ‘μπορούμε και πρέπει να πρωταγωνιστούμε για τον πολιτισμό μας’. Αυτό είναι η κληρονομιά μας, αυτό είναι η περιουσία μας κι αν τη χάσουμε δεν είμαστε τίποτα, δεν είμαστε κανείς. Καλώς ήρθατε λοιπόν όλοι σας, Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι και απλοί πολίτες, στο ξεκίνημα ενός ακόμα ταξιδιού μας, του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου”.

Την τελετή χαιρέτισαν οι πρέσβεις της Αυστρίας κ. Melita Subert, της Γερμανίας κ. Peter Soof και της Ελβετίας dr. Lorentzo Abert, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Γεώργιος, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κώστας Κουκοδήμος και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου.

Τέλος, η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, που κήρυξε την έναρξη του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου, στην ομιλία της είπε: “Καλωσορίζω στο αρχαίο Δίον, τις αξιότιμες προξενικές αρχές των φίλων χωρών Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που παρευρίσκονται εδώ, στην επίσημη τελετή έναρξης του φεστιβάλ Ολύμπου, ενός φεστιβάλ με ιστορική διαδρομή 43 ετών, που προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες, ενός φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο αρχαίο Δίον, μια περιοχή μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, που στην αρχαία Ελλάδα ήταν η ιερή πόλη των Μακεδόνων. Τα τελευταία χρόνια, με επιτυχία, εφαρμόστηκε ο θεσμός της τιμώμενης χώρας. Είναι μια ενέργεια που τιμά τους εμπνευστές και όσους την υλοποιούν γιατί υπενθυμίζει την ελληνική παράδοση της φιλοξενίας. Φέτος, τιμώμενες χώρες είναι η Γερμανία, Αυστρία και η Ελβετία. Χώρες με τεράστια παράδοση στο χειμερινό και ορεινό τουρισμό, που δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσω ως πρωτοπόρες στον τομέα.

Ο ελληνικός τουρισμός προσβλέπει στις γνώσεις και στις πολύτιμες εμπειρίες. Με αυτόν το τρόπο μπορούμε να ενισχύσουμε αποτελεσματικά έναν ακόμα θεματικό τομέα που μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε τα επόμενα χρόνια, για τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Αναφέρομαι φυσικά στον χειμερινό – ορεινό τουρισμό, με συμπληρωματικές μορφές, όπως τον περιηγητικό – περιπατητικό τουρισμό σε ορεινά μονοπάτια. Η χώρα μας διαθέτει προϋποθέσεις, ανεκμετάλλευτες, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, οι οποίες μπορούν να διαμορφώσουν ένα άρτιο τουριστικό προϊόν, ικανό να πρωταγωνιστήσει με ακόμα καλύτερους όρους τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε στους πρόποδες του Ολύμπου και μόλις 5 χλμ. από τις πιερικές ακτές, είναι μια απτή επιβεβαίωση της μοναδικής ποικιλομορφίας του ελληνικού τουρισμού και των τεράστιων δυνατοτήτων που διαθέτει για περαιτέρω ανάπτυξη, προς όφελος του τομέα, των τοπικών κοινωνιών και γενικότερα της εθνικής μας οικονομίας. Ο Όλυμπος με τη μυστηριακή του γοητεία προκαλούσε πάντα δέος και συγκίνηση σε όσους επισκέπτονται την περιοχή. Δεν πρόκειται για έναν ορεινό όγκο, όπως τόσοι άλλοι που προκαλούν με τη γοητεία και τη δύναμη τους.

Αυτό το βουνό είναι ο ίδιος ο μύθος, είναι ο τόπος της κατοικίας των Ολύμπιων θεών. Είναι ο τόπος που οι θεοί, απ’όλους τους τόπους της Ελλάδας και του κόσμου διάλεξαν να κατοικήσουν. Και αυτό λέει κάτι. Ο επισκέπτης εδώ δεν έρχεται για τη γεωμορφολογία, τις χάρες του, τη δύναμη του, αλλά για να νιώσει τη μέθεξη με το θεϊκό, με τους ίδιους τους θεούς. Με κέντρο τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Δίου, το μυθικό βουνό προκαλεί και προσκαλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει μοναδικές εμπειρίες. Εμπειρίες μιας ζωής, πολύτιμες για κάθε επισκέπτη, που είναι βέβαιο ότι θα τον συνοδεύουν πάντα με καλές αναμνήσεις. Αυτός, είναι και ο ελληνικός τουρισμός. Ένα άθροισμα πολύτιμων εμπειριών, μοναδικών για κάθε επισκέπτη μας.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φιλοξενούμενοι. Ο ελληνικός τουρισμός, μετά από μια σημαντική χρονιά ρεκόρ το 2013, βαδίζει σε νέες επιτυχίες φέτος και σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Το επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, που κάνουν λόγο για αύξηση των αφίξεων 23% στο πρώτο πεντάμηνο και για ανάλογα θετική πορεία στα έσοδα από τον τουρισμό. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά κυρίως αποτέλεσμα των προσπαθειών της ελληνικής κοινωνίας. Στόχος μας είναι η ανανέωση του τουριστικού μας προϊόντος, με ακόμα καλύτερες υπηρεσίες, με νέα προϊόντα, με έμφαση στην ποιότητα, στη φιλοξενία, στη ζεστασιά του ελληνικού λαού που υποδέχεται κάθε χρόνο τα εκατομμύρια των τουριστών. Όλα τα παραπάνω θα μας κάνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικούς, θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα αυξήσουν τα οφέλη από τον τουρισμό, όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με αυτά τα λίγα λόγια και αφού καλωσορίσω και πάλι τους υψηλούς μας προσκεκλημένους, κηρύσσω της επίσημη έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου, ευχαριστώντας τους διοργανωτές, τους ανθρώπους που δουλεύουν για αυτό το εξαιρετικό φεστιβάλ, και κυρίως την τοπική κοινωνία για όσα προσφέρουν, για την πολύτιμη συμπαράσταση τους στο έργο μας για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024