Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΙσπανία: Θα επιβληθεί ειδικός τουριστικός φόρος στη Μαδρίτη;
Προορισμοί

Ισπανία: Θα επιβληθεί ειδικός τουριστικός φόρος στη Μαδρίτη;

Η θέσπιση τουριστικού φόρου θα λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης στο πρόβλημα του υπερτουρισμού.

Η πρώην υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, Reyes Maroto, που έχει θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μαδρίτης, σχεδιάζει την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών για τους τουρίστες τη πόλης, εισάγοντας ειδική φορολογία.

Σύμφωνα με την Maroto, δεδομένου ότι η πρωτεύουσα προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, είναι αναγκαία η θέσπιση τουριστικού φόρου, που θα λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης στο πρόβλημα του υπερτουρισμού.

Ωστόσο το εν λόγω μέτρο δεν ικανοποιεί τους ξενοδόχους της ισπανικής πρωτεύουσας, αναφέρει το SchengenVisaInfo.com. Συγκεκριμένα, μετά τις προεκλογικές δηλώσεις της Maroto, η Ένωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων της Μαδρίτης αντιτάχθηκε στην ιδέα, λέγοντας ότι αυτός ο φόρος θα έβλαπτε άμεσα τον κλάδο καθώς και τους επισκέπτες.

Από την άλλη, η Maroto υπογράμμισε ότι «ο τουριστικός φόρος δεν χρειάζεται να είναι απλώς ένας φόρος. Αντίθετα, πρέπει να είναι ένας φόρος που θα αναστρέφει την τουριστική βιομηχανία της πόλης». Ωστόσο, δεν αποκάλυψε το ποσό που σχεδιάζουν να χρεώσουν τους επισκέπτες εάν εφαρμοστεί το μέτρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές συζητούν τουριστικό φόρο για τη Μαδρίτη. Αυτό έγινε για πρώτη φορά το 2015 και στη συνέχεια ξανά το 2018. Ωστόσο, το μέτρο δεν θεσπίστηκε ποτέ.

Σημειώνεται ότι πολλές περιοχές της Ισπανίας, έχουν υιοθετήσει ήδη ένα ανάλογο μέτρο. Για παράδειγμα από το 2012, οι αρχές της Βαρκελώνης χρεώνουν στους επισκέπτες ένα έξτρα τέλος. Η χρέωση που χρεώνει η Βαρκελώνη αποσκοπεί στο να βοηθήσει την πόλη να αντιμετωπίσει τον υπερβολικό τουρισμό και εξαρτάται από τον τύπο καταλύματος που επιλέγουν να μείνουν οι επισκέπτες.

Επί του παρόντος, οι επισκέπτες της Βαρκελώνης που διαμένουν σε ενοικιαζόμενα καταλύματα υποχρεούνται να πληρώσουν 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Από την άλλη πλευρά, όσοι διαμένουν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων καλούνται να πληρώσουν υψηλότερο τέλος, στα 5,25 ευρώ. Ενώ αναμένεται ο φόρος να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024