Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΙταλία: Με πληρωμή η είσοδος στο Πάνθεον
Πολιτισμός

Ιταλία: Με πληρωμή η είσοδος στο Πάνθεον

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης της ισχύς του νέου μέτρου.

Η άνοδος του πληθωρισμού και κατά συνέπεια των τιμών δεν άργησε να μεταφερθεί και στον κλάδου του Πολιτισμού. Εφεξής η είσοδος στο Πάνθεον, ένα μνημείο σύμβολο της αρχαίας Ρώμης και ο τόπος με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ιταλία, θα γίνεται επί πληρωμή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.

Πρόκειται για μια απόφαση «που βασίζεται στην κοινή λογική: να οριστεί ένα εισιτήριο εισόδου χαμηλού κόστους για τον πολιτιστικό χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ιταλία», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Η μέγιστη τιμή του εισιτηρίου θα είναι τα 5 ευρώ. Ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης της ισχύς του νέου μέτρου.

«Αν ήταν επί πληρωμή, είναι πολύ απλό, δεν θα μπαίναμε», σχολίασε σχετικά η Κλάρα Ντιπόν, μια 21χρονη Γαλλίδα τουρίστρια, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Αλεσάντρα Μετζασάλμα, μια 46χρονη ξεναγός, χαρακτήρισε την απόφαση «ντροπιαστική». «Τα ιστορικά μνημεία είναι συλλογικά αγαθά και πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά σε όλους», είπε. «Το εισιτήριο σε τέτοια μνημεία, δημιουργεί αποκλεισμούς», προσθέτει η Τζουλιάνα Νόβακ, μια 29χρονη Πολωνή.

Από την άλλη, για τον Γκουστάβο Ρόχας, έναν 37χρονο Χιλιανό, «η χρέωση εισόδου σε ένα κτίριο όπως το Πάνθεον έχει νόημα. Για τη συντήρησή του, χρειάζονται χρήματα», τόνισε.

Η Ροζέρ Γκαρθία, μια 32χρονη Ισπανίδα, συμφωνεί: «Αν τα χρήματα προορίζονται για τη συντήρηση, για τους ανθρώπους της περιοχής που υποφέρουν από τον μαζικό τουρισμό, τότε γιατί όχι».

Τα έσοδα από την είσοδο στο μνημείο, που είναι και εκκλησία, θα μοιραστούν μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού (70%) και της Μητρόπολης Ρώμης (30%). Τα έσοδα θα διατεθούν κυρίως για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του κτιρίου που είναι ηλικίας 2.000 ετών, υποστήριξε ο υπουργός.

Η είσοδος θα παραμείνει ελεύθερη για τους ανηλίκους και τους συνοδούς σχολικών ομάδων καθώς και για τους κατοίκους της Αιώνιας Πόλης.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, η είσοδος σε όλες σχεδόν τις εκκλησίες της Ρώμης είναι δωρεάν, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, που βρίσκεται εντός των τειχών του Βατικανού.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024