Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚ. Καραμανλής: 'Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε για την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας'
Υποδομές

Κ. Καραμανλής: 'Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε για την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας'

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιεί τώρα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι η κατασκευή ενός νέου και σύγχρονου οδικού δικτύου, που διατρέχει την Αιτωλοακαρνανία συνδέοντάς την με την Ιόνια Οδό, και καταλήγει στη Λευκάδα.

Επίσκεψη στη Λευκάδα πραγματοποίησε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής, τον οποίο συνόδευσε ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, μετά από πρόσκληση του βουλευτή Λευκάδας της ΝΔ κ. Θανάση Καββαδά, συναντήθηκε με τοπικούς φορείς στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας και στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση της ΔΕΕΠ Λευκάδας της Νέας Δημοκρατίας με θέμα “Τα έργα που αλλάζουν την Ελλάδα – Αναβάθμιση των υποδομών και βελτίωση προσβασιμότητας στη Λευκάδα”.

Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής σημείωσε κατ’αρχήν ότι ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιεί αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι η κατασκευή ενός νέου και σύγχρονου οδικού δικτύου, που διατρέχει την Αιτωλοακαρνανία συνδέοντάς την με την Ιόνια Οδό, και καταλήγει στη Λευκάδα: Ο οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία, καθώς και ο διπλός άξονας που θα τον ενώνει με το νησί, δηλαδή το Βόνιτσα – Λευκάδα και το Άκτιο – Άγιος Νικόλαος.

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι η παράκαμψη της Αμφιλοχίας θα παραδοθεί σε κυκλοφορία πέντε μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση, μέσα στο καλοκαίρι. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στη συνέχεια δήλωσε ότι τώρα που το Άκτιο – Αμβρακία οδεύει σε τροχιά ολοκλήρωσης, μπορούν πλέον να εξεταστούν σε ρεαλιστική βάση και όλα τα δεδομένα για την υποθαλάσσια σύνδεση του νησιού.

“Γνωρίζω καλά πόσο αυτό το έργο έχει συζητηθεί εκτενώς. Γνωρίζω πόσο το θέλουν αυτό το έργο οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του νησιού”, είπε απευθυνόμενος στα τοπικά στελέχη. “Γνωρίζετε και εσείς το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να γίνει πραγματικότητα”, συνέχισε – και πρόσθεσε: “Κοιτάξτε, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, γιατί εγώ πρεσβεύω αυτή τη σχολή πολιτικής σκέψης να λέω λίγα και να με κρίνετε από αυτά που κάνω. Η φυσική συνέχεια της Αμβρακίας Οδού είναι η υποθαλάσσια σήραγγα. Χωρίς ένα ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο που να οδηγεί στη Λευκάδα (και αυτό είναι που κάνουμε με το Άκτιο – Αμβρακία) δε θα είχε νόημα να συζητάμε την υποθαλάσσια ζεύξη. Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε. Και από εμένα όπως σας είπα δε θα ακούσετε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Αυτό λοιπόν που ήρθα σήμερα να σας πω κατηγορηματικά είναι ότι δουλεύουμε συστηματικά για να καταστήσουμε αυτό το έργο υλοποιήσιμο”.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε μάλιστα τρία συγκεκριμένα βήματα που έχει κάνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας: “Πρώτον, εξασφαλίσαμε το πράσινο φως από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία γνωμοδότησε θετικά για το έργο.

Δεύτερον, χαρακτηρίσαμε πριν από περίπου δύο μήνες την Υποθαλάσσια Ζεύξη ως Έργο Εθνικού Επιπέδου, γεγονός που σηματοδοτεί ότι αυτό το έργο πλέον εντάσσεται στον κυβερνητικό προγραμματισμό και σχεδιασμό.

Και τρίτον, έχουμε προχωρήσει στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου προκειμένου να ωριμάσουν οι μελέτες του έργου. Χωρίς μελετητική ωριμότητα το έργο αυτό δε μπορεί να δημοπρατηθεί και δε μπορούμε να βρούμε χρηματοδότηση”.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην έγκριση της χρηματοδότησης για την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού της πόλης της Λευκάδας, με προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ. Αλλά και στη διάθεση 6,7 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου του νησιού, μέσω του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, που θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Χαρακτήρισε επίσης πραγματικά ζωτικής σημασίας, το έργο ύδρευσης, που θα επιλύσει οριστικά τα προβλήματα του απαρχαιωμένου υφιστάμενου δικτύου, τόσο στην πόλη, όσο και στους οικισμούς και τις κοινότητες της Λευκάδας. “Ένα έργο με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό εξασφαλίζει συνολικά το έργο. Γιατί τα έργα που είναι ενταγμένα σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Αν έστω και ένα από αυτά καθυστερήσει, κινδυνεύει με ακύρωση ολόκληρο το πακέτο έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνεπώς το έργο θα γίνει και μάλιστα η δημοπράτησή του είναι προγραμματισμένη μέσα στο καλοκαίρι”, σημείωσε ο κ. Καραμανλής. Το έργο ύδρευσης της Λευκάδας, προβλέπει τη μεταφορά πόσιμου νερού από τις πηγές Αγίου Γεωργίου Λούρου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς προς τη Λευκάδα, μήκους 87 χλμ.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024