Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚ. Κώτσογλου: Στην Κρήτη φέτος τον Αύγουστο 'δεν πέφτει καρφίτσα'
Τάσεις

Κ. Κώτσογλου: Στην Κρήτη φέτος τον Αύγουστο 'δεν πέφτει καρφίτσα'

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κρήτης κ. Κυριάκος Κώτσογλου τονίζει ότι ναι μεν σε ορισμένα μέρη του νησιού η ανάκαμψη αγγίζει το 95% ή και παραπάνω σε σχέση με το 2019, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων και ο μη εμβολιασμός οδηγούν την κατάσταση να προχωρά 'εβδομάδα με την εβδομάδα'.

Η Κρήτη φαίνεται ότι φλερτάρει μέρα με τη μέρα με τα τοπικά lockdown, καθώς και το Ρέθυμνο μετά τα Χανιά και το Ηράκλειο είναι σε οριακό σημείο. Από τις αρχές του Αυγούστου σε “μίνι lockdown” έχουν μπει τα Χανιά και το Ηράκλειο, όπου τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε ισχύ.

Τα κρούσματα στο Ηράκλειο χθες Τρίτη 17 Αυγούστου ήταν 222, στα Χανιά 142 και στο Ρέθυμνο 86. Η αρνητική εικόνα που εμφανίζει η Κρήτη τελευταία οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ρέθυμνο το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα -κάτω από 50% και ήδη τα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν κληθεί να ενεργοποιήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο για αύξηση των διαθεσίμων κλινών με τροποποίηση της λειτουργίας των νοσοκομείων.

Επιδημική καμπύλη κρουσμάτων COVID-19 στην Κρήτη, με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του κρούσματος ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.


Πώς αυτό επηρεάζει τις κρατήσεις και, κατά συνέπεια, τις αφίξεις σε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά νησιά της χώρας;

“Η κατάσταση φαντάζει εξαιρετική, αλλά όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και η Ελλάδα γενικότερα. Το ότι η χώρα μας φαντάζει -ίσως- η καλύτερη χώρα για διακοπές αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως είναι μια τεράστια επιτυχία. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι κινηθήκαμε σε ρυθμούς ασανσέρ”, σημειώνει, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο TravelDailyNews, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κρήτης κ. Κυριάκος Κώτσογλου. “Δηλαδή, ο Ιούνιος κινήθηκε αρκετά πτωτικά σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σε αριθμούς που θύμιζαν λίγο το 2020. Ο Ιούλιος πήγε καταπληκτικά, η Κρήτη ανέκαμψε περίπου το 80% του 2019 (και σε αυτό το ποσοστό εξαιρούνται δύο μεγάλες αγορές κατά βάση, η αγγλική και η ρωσική), έχοντας όμως πολύ μεγάλη βοήθεια και διασπορά από άλλες αγορές, όπως τα Βαλκάνια, η κεντρική Ευρώπη, η Ουκρανία, οι Κάτω Χώρες, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, που εξισορρόπησαν την κατάσταση σε ένα μεγάλο βαθμό. Μέσα στον Αύγουστο ισχύει το ‘δεν πέφτει καρφίτσα’. Σε ορισμένα μέρη αγγίζουμε το 95% ή και παραπάνω σε σχέση με το 2019”.

Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι η διάρκεια, για τον κ. Κώτσογλου. “Πριν από δύο μήνες, στα μέσα Ιουνίου, υπήρχε κατήφια και προβληματισμός. Βέβαια το άνοιγμα στις 14 Μαΐου, σε συνδυασμό με την πρόταση του πρωθυπουργού στις 12 Ιανουαρίου με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ήταν δύο κινήσεις ματ. Σημασία έχει τώρα το κατά πόσον ο Αύγουστος θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος αναμένονται ‘δυνατοί’ μήνες – ήδη το βλέπουμε αυτό από τη δυναμική τους- ενώ οι ‘τραυματισμένες’ αεροπορικές εταιρείες, απο τη ‘σιγή’ των πτητικών τους προγραμματων κατά το προηγούμενο έτος θα επιχειρήσουν να τα επεκτείνουν έως το Νοέμβριο και την 1η-2η εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Εκεί λοιπόν, θα δώσουμε εμείς λαβή να συμβεί αυτό ή με την αύξηση των κρουσμάτων – την οποία έχουμε- θα το ανασχαίσουμε. Και εκεί σκέφτεσαι το ρητό του Αϊνστάιν, ότι ‘δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη ηλιθιότητα. Και για το πρώτο δεν είμαι σίγουρος…”.

Και ο κ. Κώτσογλου καταλήγει: “Το θέμα είναι ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα τεράστιο άγχος… Η Ισπανία αρχίζει να κραυγάζει ότι ‘από τη στιγμή που μου επιστρέφεται ένα μεγαλύτερο κομμάτι νοσούντων απο το 2,3% μπορεί να κοκκινήσω μια περιοχή μου’. Δεν το θέλουμε αυτό για εμάς σε καμία περίπτωση, όμως ‘ξυνόμαστε με την γκλίτσα του τσομπάνη’. Το εμβολιαστικό κίνημα σε μεγάλο βαθμό έχει ‘κατακαθίσει’, παρακαλούμε να μην έχουμε στην Κρήτη φωτιές ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, εκμεταλλευόμαστε το γεγονός ότι φαντάζουμε σαν ένας απίστευτα ασφαλής, αξιόπιστος και όμορφος προορισμός, αλλά με τις ενέργειές μας απέναντι στο ‘τοίχος της ανοσίας’ και του εμβολιασμού πράττουμε το αντίθετο. Προσευχόμαστε για το καλό, πράττουμε το αντίθετο από την άλλη… Ουσιαστικά, πάμε εβδομάδα με την εβδομάδα…”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024