Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚανένα πρόβλημα για τους τουρίστες από την πυρκαγιά στα Κύθηρα
Προορισμός

Κανένα πρόβλημα για τους τουρίστες από την πυρκαγιά στα Κύθηρα

Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σήμερα στα Κύθηρα, ύστερα από ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο για τους κατοίκους των Κυθήρων. Υπολογίζεται ότι κάηκαν 15-20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

“Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς” δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης, ο οποίος όμως, υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται πρόβλημα με τους επισκέπτες τους νησιού και ούτε έχουν γίνει ακυρώσεις.

Σημειώνεται ότι, χθες το απόγευμα, εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, καθώς οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο. Η Πυροσβετική Υπηρεσία εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση: “Σχετικά με την αγροτοδασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Κύθηρα, στις 04/08/2017 σας γνωρίζουμε ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 38 οχήματα με 116 πυροσβέστες και 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 5 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 4 χωματουργικά μηχανήματα Από αέρος κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιούν ρίψεις νερού, εκ περιτροπής, σχεδόν το σύνολο των εναερίων μέσων.

Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς ο άνεμος εξάπλωσε την πυρκαγιά σε πολύ μεγάλη έκταση και περίμετρο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να περιορίσουν την πυρκαγιά και να μειώσουν τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής. Επαναλαμβάνουμε ότι η πυρκαγιά είναι ιδιαίτερα περίπλοκη δεδομένων της μεταβλητότητας που παρουσιάζει η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, του είδους της βλάστησης, της ποσότητας της καύσιμης ύλης, του ανάγλυφου της περιοχής και της ανάπτυξής της εντός κατοικημένων περιοχών“.

“Αυτήν την ώρα στα Κύθηρα υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς μόνο στις καμένες εκτάσεις και κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο του νησιού, που αντιμετωπίζονται δραστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και από τα εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι”, τονίζει σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κα Σταυρούλα Μαλλίρη.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στο νησί, αλλά παραμένουν μεταβλητοί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα θέματα άμεσης προτεραιότητας είναι:
1. Ο έλεγχος της πυρκαγιάς και η κατάσβεσή της.
2. Η επαναφορά σε πλήρη κανονικότητα της λειτουργίας του νησιού.
3. Η άμεση εκτίμηση των ζημιών στον αγροτικό χώρο.
4. Η κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.
5. Η σύνταξη μελετών για την επίσπευση των αναγκαίων πρώτων έργων συγκράτησης των εδαφών που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών.
6. Η άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχέση με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

“Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, καθώς κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της φωτιάς στα Κύθηρα. Με επικεφαλής την Πυροσβεστική, πρώτο μέλημα όλων όσοι δίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σκληρή μάχη με τη φωτιά είναι ο έλεγχος και η κατάσβεσή της. Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής, το είδος της βλάστησης και της εναλλαγής της φοράς των ανέμων. Πιστεύουμε ότι τόσο με τις πεζοποπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις όσο με την έλευση και πάλι των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων το ξημέρωμα της Δευτέρας, θα έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Το νησί των Κυθήρων περνάει δύσκολες ώρες και δεσμευόμαστε ότι η στήριξη της Πολιτείας θα είναι άμεση και ουσιαστική. Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η πυρκαγιά κατέκαψε περί τα 15.000 με 17.000 στρέμματα. Το 90% των ζημιών αφορά σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν βέβαια ζημιές και σε καλλιέργειες, κυρίως σε αμπέλια και ελαιόδεντρα, όπως επίσης και στη μελισσοκομία και μικρότερης έκτασης στην κτηνοτροφία. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς, κατά το δυνατόν, στην προτέρα κατάσταση” δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024